Lijkenpikkerij van de overheid: Rutte wil geld van overledenen afpakken

snapshot
Foto: Mark Rutte lacht hard om zijn eigen grap. Bron: Screenshot Tweede Kamer.

Yep, het kabinet heeft weer eens een nieuwe methode gezocht én gevonden om ons helemaal ongans te belasten. Ditmaal via het inpikken van erfenissen.

Nu de verkiezingen achter ons liggen, zijn de dagen van het kabinet Rutte II geteld. Toch is deze ploeg bewindslieden van plan om te eindigen zoals ze begonnen zijn, en dat is door de burger op allerlei mogelijke manieren te blijven pakken in de portemonnee. Ja: als één zaak het levenswerk is geweest van Rutte en zijn kornuiten, dan was het wel het kapotbelasten van de inwoners van dit prachtige koninkrijk. Het liefst van de wieg tot het graf!

En dat laatste moeten we heel letterlijk gaan nemen, zo blijkt uit nieuwe plannen die Rutte’s PvdA-adjudant Ronald Plasterk heeft afgekondigd vandaag. De minister wil dat de overheid de scepter mag gaan zwaaien over allerlei onbeheerde erfenissen:

“Als het aan demissionair minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) ligt, komt spaargeld van overledenen die geen erfgenamen hebben, in de Rijkskas terecht. Financiële instellingen, zoals verzekeraars en banken, mogen het geld nu nog houden als zich geen nabestaanden of andere erfgenamen melden.

Plasterk wil dat banken en verzekeraars hun slapende tegoeden voortaan altijd aanmelden bij, of overdragen aan het Rijksvastgoedbedrijf. Hij roept financiële instellingen op een voorbeeld te nemen aan de Volksbank, het moederbedrijf van SNS, ASN Bank en RegioBank.”

Sorry, maar mensen gaan er geloof ik zelf over aan wie ze hun geld nalaten. Als ze niet hebben besloten dat na te laten aan de overheid, mag je volgens mij niet bepalen dat ze dat eigenlijk wel bedoeld hebben. Nee, dat geld is bestemd voor nabestaanden. En als geen nabestaanden zich melden.. tja, laat het dan maar op de bank staan, ja. Ik heb dan liever dat een bankier het gebruikt om financiële risico’s af te dekken – wellicht scheelt ons dat weer een bail-out – dan dat de overheid er (ik noem maar een zijstraat) er de uitkeringen van teruggekeerde Syriëgangers mee kan aftoppen.

Met andere woorden: als u weinig of geen familieleden heeft, of ze zijn lastig bereikbaar, dan kunt u maar het beste een testament opmaken. Om te zorgen dat uw nalatenschap zo spoedig mogelijk na uw dood buiten de grijpgrage handjes van die inhalige overheid worden gehouden. Met de complimenten van Plasterk en Rutte, uiteraard!


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reageer

23 reacties

 1.   

  Wat is het probleem, @Tim? Eerst mocht de verzekeraar of de bank het geld hebben, nu gaat het naar dit Koninkrijk. That’s it.

  1.   

   Verder valt je niets in als betere en menselijke bestemming zeker, als die ratten bij de overheid nog meer te spekken verder kan jij niet denken schijnbaar.

   1.   

    De overheid kan van dat geld goede en menselijke dingen doen – zoals de zorg onderhouden, bijvoorbeeld.

    1.   

     Guus G.
     U bedoelt de “zorg” die de overheid zelf heeft vernield en waarvoor de burgers zich nu het klaplazerus moeten werken; en áls diezelfde burger toch het onuitsprekelijke geluk heeft gehad om enkele euro’s over te houden bij zijn/haar dood, dan grijpt de overheid wéér in ? Die zorg bedoelt u toch ?
     Oh ja natuurlijk, als je ‘t Rutte vraagt gaat al dat van lijken gepikte geld naar de “zorg”. Iedereen weet inmiddels wat de beloften van deze paljas waard zijn. NL glijdt steeds verder af in chaos en overheids-criminaliteit ! ‘t Wordt tijd voor muiterij.

     1.   

      @corfo, de bezuinigingen zijn inderdaad hard aangekomen. De overheid heeft de zorg niet opzettelijk vernield, maar er waren ingrijpende maatregelen nodig om de recessie het hoofd te bieden. Maar niet alleen de zorg heeft dit gevoeld, ook departementen als Justitie en Defensie

      Bij de formatie zal het onderwerp “Zorg” uitgebreid aan de orde komen.

    2.   

     Randdebiel wordt tijd dat jij je laatste adem uitblaast en je geld stort bij de regering,

    3.   

     Dat doe je met belasting op werk in inkomen, een Erfenis kan wel gezien worden als inkomen maar er is vaak al meer dan twee keer belasting over betaald.

     Ik snap dat Guus het geweldig vindt met de portemonnee van een ander rond te strooien en dat maakt je dus een links vies ventje. Dat is namelijk altijd wat links kan doen pronken met het zuur verdiende geld van een ander.

  2.   

   He guus. T is een moslim. Graag reactie op andere item.

   1.   

    Welke draad, @Nasrani? Die reactie aan mij heb ik namelijk gemist :).

 2.   

  Ik vind dit een kort door de bocht column,Tim. Het gaat om overledenen zonder erfgenamen die verzuimd hebben bij leven een testament op te (laten) maken.
  Je vergeet er ook bij te vermelden, dat de bedragen door de overheid beheerd gaan worden en nog 20 jaren beschikbaar blijven voor eventuele nabestaanden.
  Die banken en verzekeringsmaatschappijen hebben er zeker geen recht op !

 3.   

  Daarom moet iedereen die geen kinderen heeft ook zo slim zijn een testament op te stellen waar het geld naar toe gaat, geef het desnoods aan dieren in nood een betere bestemming als dat de overheid er weer hun hobby s mee gaan financieren vind ik,want die bestaan alleen nog maar uit EU en import als het daar maar goed mee gaat eigen burgers boeit hun allang niet meer.Waarom dan ook nog het risico lopen dat de overheid het inpikt,dat hebben ze al lang genoeg gedaan toen men nog leefde toch.

 4.   

  Ik dacht dat het nu ook al zo was.

 5.   

  Banken en verzekeraars zijn de grote boeven maar de overheid is net wat groter.

 6.   

  De gieren vechten om een stuk vergane vlees.

 7.   

  Ben het niet oneens, liever het geld in het onderwijs of zorg steken ipv in de zakken van een paar bankiers.

  1.   

   Ik ben het heeeelemaal met u eens. Liever naar de overheid dan naar die bankaasgieren….!!!!

 8.   

  En ze hadden twee weken geleden nog 10 miljard “om uit te delen”. Het zogenaamde kadootjes geven aan elkaar bij de formatie.

 9.   

  Test

 10.   

  Het goede aan dit artikel is dat er geschreven wordt dat je een testament moet maken. Echter het geld gaat de eerste 20 jaar niet in de schatkist maar naar het Rijksvastgoedbedrijf, dat namens de overheid onbeheerde nalatenschappen beheert en speurt naar erfgenamen. Dat lukt in ruim 90% van alle nalatenschappen. De banken speuren niet naar mogelijke rechthebbenden en stoppen het in de bonus van de bestuurders.

  1.   

   En hoe weet jij dat tot nu toe staat het nog gewoon bij de banken hoor .
   JIJ verzint hier zo maar wat ter plekke

   1.   

    Je moet niet alleen reageren, maar ook hierboven het stuk van Tim lezen. Daar staat in dat o.a SNS, ASN Bank en RegioBank dit al doen. Dus wie verzint wat?

 11.   

  Hier zal de politiek en dus de overheid wel verschillende maten gaan hanteren. Tot welke groep mensen behoren de erfgenamen? 1 Gewone autochtone Nederlanders? Hierop past een korte termijn stel twintig jaar en geen uitzoekwerk voor de overheid. Mensen met mogelijke rechten moeten zichzelf aanmelden. 2 Lieden uit een bevoorrechte minderheidsgroep; uit elke groep van buiten Europa of een islamitische van binnen Europa (mits als zodanig aanvaardbaar voor de VS dan wel conform de oorlogsvoering indertijd in Joego Slavië dan wel de regels voor toekenning van starterssubsidies in Nederland) verplicht eenvoudig uitzoekwerk voor de overheid om rechthebbenden op te sporen. Bewaarplicht van relevante gegevens in Nederland voor dertig jaar. 3 Lieden uit bijzondere voorkeursgroepen niet nader te noemen. Uitzoekwerk verplicht voor de overheid en na hooguit dertig jaar schadevergoeding als daar redenen voor worden gevonden dan wel dienstig zijn. Zaakwaarnemers worden vergoed. 4 Lieden uit uitverkoren groepen niet nader te noemen. Tot op de bodem verplicht uitzoekwerk en aansprakelijkheid voor de overheid en voor betrokken rechthebbenden met in ieder geval binnen redelijke tijd uitkering basis geldontwaarding en rente. Smartengeld mogelijk indien wenselijk. Alles in overleg en met soepele bewijsvoering. Betaling door de overheid van zaakwaarnemers.
  Waar de belastingbetalers nog stevige claims wachten voor in ieder geval de groepen 3 en 4. Basis de zorg van de overheid.
  Zou het zo al niet gaan of al zijn gegaan? Staatsaanbidders en andersoortige aanbidders zat.

 12.   

  Wens ik u een goede nachtrust toe.
  Oogjes dicht … en snaveltjes toe!
  Petra Hermans

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!