Marine Le Pen IN DE LIFT, Emmanuel Macron in problemen door arrogante houding

Franse kiezers stellen het niet op prijs dat Emmanuel Macron zich gedraagt alsof hij de presidentsverkiezingen al gewonnen heeft.

Toen de eurofiele Franse D66’er Emmanuel Macron de eerste ronde van de Franse presidentsverkiezingen won ging vrijwel iedereen er onmiddellijk vanuit dat hij de tweede ronde ook wel zou winnen. Hij moet het daarin immers opnemen tegen Marine Le Pen, de leidster van het controversiële Front National. Aangezien uit peilingen bleek dat Le Pen slechts op 39% zou kunnen rekenen in een 1-op-1 race tegen Macron en die laatste op 61% leek het bij voorbaat al beslist te zijn.

Het is natuurlijk prima dat commentatoren daar zo vanuit gaan (nou ja, dat is in ieder geval verdedigbaar), maar het is iets heel anders als dat ook geldt voor één van de kandidaten zelf, in dit geval voor Macron. Die gedraagt zich sinds de eerste ronde namelijk alsof hij feitelijk al president is. En nee, kiezers kunnen dat absoluut niet waarderen.

Uit peilingen blijkt dat maar 43% van de Franse kiezers vindt dat Macron goed begonnen is aan de campagne voor de tweede rond. Wat Le Pen betreft vindt de helft van de kiezers dat. Het grootste probleem voor Macron is dat hij zich te arrogant gedraagt: hij gaat op ‘campagne’ om gefeliciteerd te worden, niet om kiezers uit te leggen waarom ze op hem moeten stemmen in plaats van op Le Pen. Het contrast met Le Pen, die overal handjes schudt en iedere individuele stem van groot belang lijkt te vinden, is immens.

Die arrogante houding van Macron begint hem al steun te kosten. Volgens de meest recente peilingen kan Le Pen volgende maand namelijk op 41% rekenen. Macron is, daarentegen, voor het eerst onder de 60 procent gedaald (59%). Natuurlijk is het verschil tussen de Pechtold-kopie en Le Pen nog altijd groot, maar het wordt dus kleiner… en dat komt eerst en vooral doordat Macron er als establishment-marionet vanuit gaat dat hij het ‘wel even wint.’

Zo werkt dat dus niet in een democratie. Kiezers willen dat je je daadwerkelijk voor hun stem inspant… en ze hebben er al helemaal een hekel aan als je je tegenstander schoffeert. Daarmee schoffeer je de kiezers van die persoon namelijk óók.

Is de kans groot dat Macron uiteindelijk toch gewoon wint? Jazeker. Maar als hij zich zo arrogant blijft gedragen komt die overwinning wel degelijk in het geding.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

5 reacties

 1. Ni28

  De pers heeft het al voor Macron gewonnen. Net als voor Clinton in de VS.

  1. zomaar

   ik denk dat net als hier de pers uitmaakt wie winnaar word , op de avond van de verkiezing kwam de pers (media) al met de prognose dat de VVD ver boven aan stond , en tot op heden is er nog niet van afgeweken , ondanks dat vele Nederlanders de mening toegedaan zijn dat de afgelopen verkiezing stinkt , dus gefraudeerd is.

  2. toetssteen

   Ni28
   De uitkomst staat al vast. Ik hoop alleen dat miljoenen Fransen zoveel roet in het eten zullen gooien dat frauderen niet kan.

 2. buitenbeentje

  Clinton heeft het presidentschap verloren door bepaalde staten, die “toch wel om me zullen stemmen”, links te laten liggen. Goed als Macron dezelfde strategie voert.

  Le Pen is geen wenskandidaat, maar allen zij zal zorgen voor een revolutie. Laten we hopen dat links in staat is hun extremen in de hand te houden en die revolutie niet te laten ontaarden in een burgeroorlog.

 3. FlorisDeVr1es

  Heel veel Fransen gaan gewoon niet stemmen. En hoe meer er niet gaan stemmen, hoe meer dat vooral Macron kost.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.