Massaslachter Assad gaat los in Idlib: kinderen sterven na chemische aanval

Geen categorieapr 05 2017, 9:00
Hoewel Barack Obama enkele jaren geleden zei dat het gebruik van massavernietingswapens een rode lijn was die Assad nooit mocht overgaan doet hij dat toch. De internationale gemeenschap staat erbij en kijkt ernaar.
De Syrische dictator Bashar al-Assad heeft voor de zoveelste keer bewezen een massamoordenaar pur sang te zijn. Gisteren liet hij zijn SS-stormtroepen losgaan op de bevolking van Khan Shaikhoun in Idlib. Shaikoun is in handen van islamistische 'rebellen' (Al Nusra, een afdeling van Al Qaeda), wat voor Assad reden genoeg is om gifgas te gebruiken. Het gevolg: minstens 58 doden. De meeste slachtoffers zijn kinderen.
https://twitter.com/AFP/status/849207174882525184
https://twitter.com/Conflicts/status/849147396101738496
https://twitter.com/Conflicts/status/849147396101738496
https://twitter.com/Conflicts/status/849269987692904448
Natuurlijk hebben verschillende internationale leiders gereageerd op deze massamoord. Zo zegt de Franse president Hollande dat Assad een "slachting" heeft aangericht met behulp van massavernietingswapens. Ook de Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft gereageerd. Hij zegt "geschokt en woedend" te zijn door de beelden, en voegt daar aan toe dat de internationale gemeenschap er nu voor moet zorgen dat dit soort wapens dan eindelijk verwijderd worden uit Syrië -- als niet goedschiks, dan maar kwaadschiks.
Nou moge het duidelijk zijn dat Al Nusra een radicaal-islamitische terreurorganisatie is die natuurlijk van de aardbodem geveegd moet worden. Alleen doe je dat niet -- of mag je dat absoluut niet doen -- door gifgas in te zetten tegen de hele bevolking van een stad of dorp. Die arme mensen hebben niets met Al Nusra te maken. Ze wonen toevallig ergens waar Al Nusra het momenteel voor het zeggen heeft. Als het aan hen lag wilden ze ongetwijfeld vrij zijn -- maar dat zijn ze dus niet.
Dat is al erg genoeg, maar vervolgens worden ze ook nog eens vergast door hun eigen zogenaamde president. Het is vreselijk en volkomen onmenselijk.
Opmerkelijk genoeg is dit niet de eerste keer dat Assad gifgas gebruikt tegen zijn eigen volk. In 2013 deed hij hetzelfde met inwoners van Oost-Ghouta bij Damascus. Toen overleden honderden mensen aan de gevolgen van gifgas. De reactie van de 'internationale gemeenschap'? Er werd kortstondig geroepen dat er moest worden ingegrepen, maar uiteindelijk deed niemand iets. Daardoor leerde Assad ongetwijfeld een buitengewoon belangrijke les: hij kan doen en laten wat hij wil.
Er zit maar één ding op: het Westen moet de NAVO gebruiken om grote schoonmaak te houden in Syrië. Er moet een volwaardige oorlog komen, waarbij het doel moet zijn om a) Assad te verwijderen en b) radicaal-islamitische organisaties te vernietigen. Het zal feitelijk dus een oorlog moeten zijn aan twee fronten.
Normaal gesproken is zo'n soort oorlog absoluut niet wenselijk, maar we kunnen niet anders. Het Westen kan dictators niet de indruk geven dat ze massavernietingswapens kunnen inzetten... en er nog mee weg kunnen komen ook. Tegelijkertijd is het van het grootste belang dat terroristische organisaties geen zogenaamde safe havens kunnen opbouwen, van waaruit ze aanslagen kunnen voorbereiden in Amerika en Europa, wat nu natuurlijk wél gebeurt.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten