Oeps: kneuzig Chinees leger maakt pijnlijke fout bij aankondiging eigen vliegdekschip

De Chinese marine bestaat 68 jaar én de Chinezen hebben er een vliegdekschip bij, dus dat moet gevierd worden! Maar dan wel met een iets minder amateuristische poster graag.

Het is dit jaar alweer 68 jaar geleden dat China een echte marine kreeg, en sindsdien heeft men daar niet stilgezeten. Vooral de laatste jaren wordt de zeemacht van het communistische land sterk uitgebreid, en als kers op de taart – nou ja, in hun ogen dan – is er nu ook een vliegdekschip afgeleverd. En hoewel het ding op dit moment nog evenveel gevechtscapaciteiten heeft als een olietanker en het nog een paar jaar zal duren voordat het daadwerkelijk voor militaire doeleinden kan worden ingezet, vond men het in Beijing toch wel reden voor een feestje.

En hoe vier je als autocratisch regime nou beter feest dan door je bevolking te trakteren op een extra portie propaganda? Voor de gelegenheid is de Photoshop-divisie van het leger aan de slag gegaan met een poster die onder het volk verspreid zou moeten worden, en daar rolde uiteindelijk dit kunstwerkje uit:

Bron foto: Chinese Ministerie van Defensie
Bron foto: Chinese Ministerie van Defensie

Hoewel het een beetje lijkt alsof er links van het vliegdekschip een gat of olievlek in de oceaan zit (volgens mij moeten dat eigenlijk onderzeeboten voorstellen?) ziet het geheel er op zich nog wel acceptabel uit, en de tekst met “Gefeliciteerd, marine van het volksbevrijdingsleger!” zal bij menige Chinese nationalist goed aankomen.

Wie iets beter kijkt, ziet echter dat de poster een paar nogal pijnlijke blunders bevat. De poster is natuurlijk bedoeld om te tonen hoe geweldig de Chinese vloot wel niet is, en je zou dan ook verwachten dat alles op de poster daartoe behoort. Helaas is daar iets niet helemaal goed gegaan – zeg maar gerust ‘helemaal niet’.

Op de poster is namelijk een vliegtuig te zien dat net opstijgt van het schip. Allemaal leuk en aardig, maar al snel kwamen oplettende kijkers erachter dat het hier niet om een Chinees vliegtuig gaat, maar een Russische MIG. Oeps. Nouja, een foutje kan gebeuren toch? Gelukkig gaat het hier om een jet van de Russische vrienden! Sowieso moet je eigenlijk vooral letten op de glorieuze vloot die het schip begeleidt… bestaande uit Amerikaanse schepen. Dubbel au.

Maar vooruit: de vliegtuigen in de lucht zijn tenminste wél echt van Chinese makelij! Het zijn prachtige, Chinese J-10’s die trouw dienst doen in China… bij haar luchtmacht. Deze vliegtuigen zijn namelijk helemaal niet geschikt om van vliegdekschepen op te stijgen, in tegenstelling tot de J-15, die ze waarschijnlijk hier hadden willen plakken. Lekker slim weer, maar niet heus.

We kunnen gerust stellen dat dit stukje propaganda de Chinese regering uiteindelijk meer kwaad dan goed heeft gedaan: zelfs de media daar, die doorgaans niet heel kritisch mogen zijn, meten deze blunder breed uit, en het halve land ligt in een deuk. Nou maar hopen dat de kwaliteit van dat vliegdekschip net zo hoog ligt als die van deze poster, want dan hebben we de komende jaren weinig te vrezen!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

4 reacties

 1. van Urk

  Volgens mij is de vliegdekschip de Liaoning volledig gevechtsklaar verklaard volgens de Chinese onderzoekscentrum van het Chinese leger en is onlangs begin dit jaar nog waargenomen in de straat van Taiwan nadat het heeft deelgenomen tijdens een oefening in de Chinese zee. In de toekomst zal op de jubileumposter van onze marine alleen een blauwe zee te zien zijn met een verdwaalde meeuw op de voorgrond.

 2. kapitein

  @van Urk, als je op onze marine doelt, dan ga je geen lege zee zien.Wel een zooitje windmolens met Guard Vessels, dus echt geen lege zee……. , das veel te ver weg. Dat onze “Trots” ook meer aan de palen geknoopt ligt als op zee, daar kunnen de jannen niet aan doen. Idee was wel goed, maar de uitvoering wat minder….

  1. van Urk

   Inderdaad beste Kapitein. Aan onze Jantjes valt niets te verwijten dat zij het met meer dan tweehonderd jaar traditie en ervaring minder moeten gaan doen. De Chinezen hebben tenminste nog als “jonge” marine en een sterke vloot nog aan trotsheid wat te vieren .

 3. nogmaals

  We gaan de Chinezen nog eens hard nodig hebben tijdens de waarschijnlijk ophanden zijnde wereldbrand waarin zij de enigen zijn die restanten van het vrije westen nog willen/kunnen helpen om te ontkomen aan de islamitische overheersing.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.