PEILING - Macron gaat Le Pen totaal vernietigen: 62 procent tegenover 38 procent

Geen categorieapr 24 2017, 12:00
Het heeft er alle schijn van dat Emmanuel Macron met relatief groot gemak de volgende president van Frankrijk wordt.
Als we de peilingen moeten geloven -- en ze zaten er bijzonder dichtbij in de eerste ronde -- stevent de onafhankelijke eurofiele presidentskandidaat Emmanuel Macron af op een bijzonder ruimte overwinning op Marine Le Pen van het Front National. Toen die race nog hypothetisch was zou Macron volgens peilers kunnen rekenen op zo'n 62 procent. Le Pen, daarentegen, zou genoegen moeten nemen met 38 procent:
https://twitter.com/bpolitics/status/856392291258425344
Dat is natuurlijk nogal een verschil. Het is dan ook geen wonder dat Macron en zijn achterban ervan overtuigd zijn dat het kat in het bakkie is.
Maar... ze vergissen zich deerlijk als ze denken dat de race al gelopen is. In verkiezingscampagnes kan van alles gebeuren. Iemand hoeft maar één schandaal te vinden over Macron, en alles staat op zijn kop. Daar komt bij dat het Front National ontegenzeggelijk meer momentum en appeal heeft dan ooit. Aangezien het er nu écht omgaat kan het zomaar zo zijn dat met name rechtse kiezers uiteindelijk toch voor Le Pen gaan, ironisch genoeg al helemaal als ze denken dat ze toch niet wint. Dan is het immers niet 'risicovol.'
Tegelijkertijd ontgaat het de mainstream media blijkbaar dat zelfs deze peiling feitelijk goed nieuws voor Le Pen en haar kameraden. Het betekent namelijk dat het Front National in de buurt kan komen van 40 procent. Dat zou voor die partij een doorbraak van jewelste zijn. Ga maar na: 4 op de 10 Fransen opteren dan voor de partij die enkele jaren geleden nog eerst en vooral in verband gebracht werd met racisme en antisemitisme, en ergens in de marges van de politiek opereerde. Als het Front National in de buurt komt van 40 procent kan niemand dat laatste volhouden; het FN is dan mainstream gegaan. Misschien dat ze deze verkiezingen niet wint, maar wie weet wat er over vijf jaar gebeurt, als 4 op de 10 Fransen al een keer op haar gestemd hebben en de schroom dus van zich hebben afgeworpen?
De media verklaren Marine Le Pen dus al zo goed als dood, maar dat is veel te vroeg. Deze verkiezingen zijn hoe dan ook een doorbraak voor het nationaal-populisme in Frankrijk. En als je eenmaal doorbreekt is er maar al te vaak geen houden meer aan.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten