Pijnlijk: Amerika-hatend Venezuela blijkt wel stiekem Trumps inauguratie te hebben betaald

In het openbaar zul je vanuit Venezuela nooit ook maar iets positiefs over de imperialistische Amerikanen horen, maar achter de schermen blijkt de vork toch iets anders in de steel te zitten…

Denk aan Venezuela, en je denkt aan verschillende dingen. Als eerste waarschijnlijk aan de protesten die het land deze week verscheuren, nu het volk daar – waarschijnlijk helaas tevergeefs – aangeeft het helemaal gehad te hebben met de wantoestanden in het land. Gek is dat niet: het beleid van de Venezolaanse president Nicolás Maduro en zijn voorganger en leermeester Hugo Chávez hebben de Zuid-Amerikaanse staat, ondanks dat deze gezegend is met de grootste oliereserves ter wereld, geheel naar de gallemiezen geholpen. De schappen in de winkels zijn nagenoeg leeg, en zelfs voor de meest basale levensmiddelen moet de bevolking eeuwen in de rij staan. En dat allemaal dankzij de het superieure socialistische beleid, dat van Venezuela wel even een arbeidersparadijs zou maken. Nou, daar lijken die arbeiders zelf iets anders over te denken.

Socialisme gaat echter niet enkel om het laten verpieteren van je eigen volk: ook het afzetten tegenover niet-socialistische landen waarmee het wél goed gaat – rara hoe zou dat komen? – is een onmisbaar deel van deze ideologie. Venezuela heeft dan ook een ‘trotse’ traditie van het demoniseren van de Verenigde Staten, hét kapitalisme in persoon bij uitstek. Daarbij kunnen termen als ‘imperialisten’ en andere nonsens natuurlijk niet ontbreken: bij gebrek aan echte macht is een beetje schreeuwen immers het enige wat zo’n land kan doen.

Toch wordt maar weer eens duidelijk dat ook socialistische heilstaten niet kunnen ontsnappen aan de werkelijkheid dat alleen het kapitalisme voor echte welvaart kan zorgen. Zoals gezegd heeft Maduro controle over de grootste oliereserves van de wereld, die nooit alleen maar gebruikt kunnen worden door de zeer bescheiden Venezolaanse industrie. De enige optie om nog iets van geld binnen te harken – want zonder geld staat de wereld, en dus ook Venezuela, immers stil – is dan ook om die olie te verkopen. En drie keer raden wie de grootste afnemer van die Venezolaanse olie is… precies, de Verenigde Staten.

Je kunt dus gerust stellen dat men daar geheel afhankelijk is van het land dat zo vaak wordt afgeschilderd als de duivel. Hoe waar dit is blijkt uit een feitje dat pijnlijkerwijs voor Maduro bekend is geworden. Citgo Petroleum, wat net als vrijwel elk Venezolaans bedrijf in handen van de staat is, blijkt nu namelijk maar liefst een half miljoen dollar te hebben gedoneerd aan de organisatie van de inhulding van Donald Trump, waarmee ze de op één na grootste sponsor van het feestje zijn, met meer vrijgevigheid dan reuzen als Pepsi. Met zulke acties achter de schermen proberen de Venezolanen de nieuwe Amerikaanse president uiteraard te paaien om hun olie te blijven afnemen: het is natuurlijk geen toeval dat juist een oliemaatschappij hiervoor als tussenpersoon fungeerde.

Ook in die failed state lijkt men dus heel goed in te zien dat het socialisme uiteindelijk niemand goed doet, en dat het zelfs een gevaar is voor het voorbestaan van die staat. Het is nu vooral afwachten tot het moment dat men dat durft toe te geven en het volk daar eindelijk eens een degelijk bestaan gegund krijgt.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

4 reacties

 1. buitenbeentje

  Met zijn haat naar de buitenlanders heeft Chavez en daarna Maduro een klimaat geschapen waarmee er geen buitenlander meer voet durft te zetten in Venezuela. Dankzij de olie konden ze aan de macht blijven dankzij een groeiende toeristenindustrie hadden veel mensen werk en waren er deviezen om het land op te bouwen. De misdaad richting buitenlanders heeft de afgelopen 8 a 9 jaar een hoge vlucht genomen, waarbij de naar buitenlanders wijzende vinger van Chavez meehielp in een vicieuze cirkel te komen van minder toeristen, minder werk, meer overvallen, minder toeristen etc..

  Ik heb het land bereisd van toeristenparadijs Margaritha tot Tachira in het zuidwesten. Fantastische mensen ontmoet, vele vrienden gemaakt waar ik nog regelmatig mee schrijf en heb de afbraak intensief meegemaakt.

  De burgeroorlog ligt om de hoek, Maduro´s troepen gaan moordend door het land en roeien dorpen uit. Jammer genoeg is dat in Europa niet nieuwswaardig, Syrië is veel interessanter.

 2. Adriaan

  @Sybren, ik geloof helemaal niks van dit verhaal. De kopregel suggereert dat alles is betaald en het gaat slechts om een donatie van een half miljoen. En zelfs dat geloof ik niet.

 3. Two Ravens Black Kettle

  Amerika, the U. S. of A.
  Dat zijn toch die gretige schandknaapjes van Qatar en Saoedi Arabia ?
  Dat zijn toch die lui die Assad willen wippen om Al-Qaida te installeren ?
  Libya style !!

  Ik had gehoopt dat Trump zich wilde ontworstelen aan de greep van de Kalief.
  Maar helaas het bleek de zoveelste Saoedische puppet

  In de hele media van de U.S. of A. werd geen enkele keer gewag gemaakt over de slachting op kinderen tijdens de evacuatie.
  Niets, zip
  Maar wel dagen achtereen de oorlogstrom roeren over een sarin aanval.

  U.S. of A.
  Bukken want de Kalief komt eraan.

 4. Ni28

  Venezuela kan als recente voorbeeld dienen voor diegenen die nog zo overtuigd zijn van goede linkse ideeën. Net als Cuba en daarvoor de hele Oostblok kapot ging het is blijkbaar niet genoeg voor linkse lieden in hun linkse paradijs te blijven geloven. Vroeger zeiden ze in het Oostblok, zodra het WC papier niet meer verkrijgbaar is het communisme bereikt. De omhoog gevallen buschauffeur in Venezuela gaat de wereld bewijzen dat het communisme wel goed voor de mens is. Venezuela is een prachtige land die helaas van een dictatuur in de andere ging. De rechtse dictaturen waren niet mals maar wat nu gebeurd is het top. De grote communist keert zich tegen eigen bevolking. Simon Bolivar draait in zijn graf. Deze onafhankelijkheid heeft hij zeker niet bedoeld.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.