snapshot10

Slecht nieuws voor Nederland: 'We gaan door met formeren na de vakantie', aldus Rutte

Geen categorieapr 20 2017, 18:00
Iedereen die hoopte dat het op de valreep nog zou stuklopen met de formatiebesprekingen komt van een zeer koude kermis thuis donderdagmiddag: VVD, CDA, D66 en GroenLinks hebben besloten om na een korte stop verder te gaan met hun onderhandelingen.
Het was vandaag een belangrijke dag voor de partijen die samen een coalitie proberen te vormen voor de komende vier jaar. Na wekenlang verkennen hebben de onderhandelaars ook wel even behoefte aan een korte vakantie komende week. Dat betekende echter wel dat er onder alle vier de partijen genoeg draagvlak en vertrouwen in een - voor hen - positieve uitkomst moest zijn. Zo niet, dan zou men de hele boel liever voor de vakantie afbreken, wat weldenkend Nederland natuurlijk als muziek in de oren moest klinken. Helaas heeft het niet zo mogen zijn, zoals Mark Rutte na de laatste gesprekken op donderdag liet weten:
Oftewel: na een weekje pauze gaan de VVD, het CDA en D66 gewoon vrolijk door met het weggooien van hun eigen principes in de hoop GroenLinks aan boord van een rampencoalitie te slepen. RTL Nieuws maakt nog maar eens duidelijk hoe centraal de rol van GroenLinks hier is: ze hebben een kort lijstje van pijnpunten opgesteld waarin overduidelijk te zien is dat de VVD en het CDA op aardig wat essentiële punten lijnrecht tegenover GroenLinks staan - en D66-leider Alexander Pechtold vindt alles wel best en verheugt zich nu al op een ministerpost, al moest hij daarvoor zijn moedertje verkopen.
Dat alles is natuurlijk bijzonder slecht nieuws. De verkenningsfase van de formatie zou hiermee ten einde zijn, en na de vakantie lijkt het tijd te zijn om met het echte onderhandelen te gaan beginnen. Dat is zeer kwalijk, omdat daarmee aangegeven wordt dat klaarblijkelijk geen enkele partij verschillen in opvattingen die te groot om te overbruggen zijn, ziet. De kans op een uitkomst waarin de gifgroene Klaver een - vergis je niet, sterke - rol in een kabinet zal hebben, is dus enorm gestegen na deze onthulling.
Arm, arm Nederland.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten