Wat jammer nou: schreeuwlelijk Ahmadinejad mag niet opnieuw president van Iran worden

De wereld kan een klein beetje opgelucht zijn vandaag: oud-president en professioneel schreeuwlelijk Mahmoud Ahmadinejad mag zich niet opnieuw verkiesbaar stellen voor de post van president in Iran.

Mahmoud Ahmadinejad, die van 2005 tot 2013 Iran in zijn greep had als president, schokte vorige week vriend en vijand toen hij zich inschreef als kandidaat voor de presidentsverkiezingen van 19 mei. Zijn periode staat bij veel mensen, en zeker bij het Iraanse volk, nog goed in het geheugen gegrift: het was er één waarin Iran – je houdt het bijna niet voor mogelijk – nóg agressiever richting het Westen was, en dan met name richting aartsvijanden Amerika en Israël. Hij staat overal bekend als een zeer conservatieve man met een enorme hekel aan alles wat Westers is – dat maakt hij nog maar weer even duidelijk toen hij deze week eventjes koeltjes de ondergang van Amerika voorspelde. Zelfs voor de meesten in Iran was hij veel te extreem: het is dan ook geen verrassing dat  Iran massaal ervoor koos hem te vervangen met Hassan Rohani, die voor Iraanse maatstaven bekendstond als een zeer gematigde man.

Niemand werd dan ook vrolijk toen Ahmadinejad vorige week bekendmaakte weer de presidentspost op zich te willen nemen – vooral landen als Israël zaten begrijpelijkerwijs niet te wachten op een terugkeer naar de jaren waarin Iran vrijwel dagelijks beloofde Israël van de kaart te vegen. Voor deze ene keer kan de wereld echter blij zijn met het verkiezingsstelsel in Iran dat niet bepaald democratisch is, maar wel bijzonder effectief in deze situatie. Daar geldt de merkwaardige situatie dat iedereen zich verkiesbaar mag stellen, maar een zogenaamde ‘Raad der Hoeders’ bepaalt wie van die personen ook daadwerkelijk kandidaat mag zijn. Die raad bestaat uit twaalf islamitische geestelijken die moeten kijken of de opvattingen van de kandidaten wel te rijmen zijn met die van de Islam én die van de grote leider van Iran, ayatollah Khamenei. Met dat eerste zat het waarschijnlijk wel snor, maar met dat tweede dus niet: de ayatollah liet weten weinig in zijn kandidatuur te zien om redenen die ongehoord zijn in Iran – hij zou té anti-Westers zijn. En ja, dat komt van een islamist die geen seconde zou twijfelen als hij met één druk op de knop het halve Westen kon wegvagen.

Inmiddels heeft de raad haar definitieve lijst aan kandidaten bekendgemaakt, en helaas pindakaas: Mahmoud Ahmadinejad komt daar niet op voor! Verrassend is dat niet: de heren van de zeer onafhankelijke en totaal niet partijdige raad wijken zelden af van de wil van Khamenei. Volstrekt krankzinnig natuurlijk, maar in dit geval een hele opluchting voor een wereld die haar handen al meer dan vol heeft wat betreft authoritaire en anti-Westerse leiders.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

1 reactie

  1. Likoednl

    Het maakt weinig uit wie president wordt, dat is iets van de zevende plaats in de Iraanse ayatollah hierarchie. Er is maar 1 Opperste Leider (Khamenei) die alles bepaald!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.