Thierry Baudet wil het partijkartel doorbreken: ‘Kom met een kenniskabinet!’

Waarom zou je immers democratie terug willen?

In het debat in de Tweede Kamer vandaag over de mislukte formatiepoging met GroenLinks liet Thierry Baudet maar weer eens weten dat het helemaal anders moet. Geen ons-kent-ons kabinetten meer waardoor regering en Tweede Kamer een twee-eenheid vormen, maar een zakenkabinet (of, zoals hij dat noemt: een kenniskabinet) dat steeds weer op zoek moet naar wisselende meerderheden in het parlement. Alleen op die manier, gelooft Baudet terecht, verhoog je het democratische gehalte van de Nederlandse politiek én zorg je ervoor dat alle parlementariërs hun werk kunnen doen, zonder dat ze zich gedwongen voelen om wetsvoorstellen te steunen waar ze eigenlijk tegen zijn, puur en alleen omdat de coalitie dat eist.

Op Twitter geven veel mensen aan dat een fantastisch plan te vinden:

https://twitter.com/WilmaBaltus/status/864825386210906112

https://twitter.com/EricStallinga/status/864820275447287808

https://twitter.com/rvanderwensch/status/864816731830747138

https://twitter.com/RobertKnijff/status/864815715483885570

En zo kan ik wel even doorgaan. De ene na de andere Twitteraar vindt het een bijzonder verstandig idee. Op die manier zorg je er immers voor dat partijen trouw kunnen blijven aan hun principes terwijl er tegelijkertijd een kabinet van echte experts zit (en niet van partijlui die hun positie zogenaamd ‘verdiend’ hebben vanwege hun partij-uber-alles mentaliteit).

Helaas is dat dan ook precies waarom het heersende partijkartel daar absoluut niet aan wil. Marianne Thieme van de PvdD — ook zo’n buitenstander — vindt het wél een goed plan, maar daar is het dan wel mee gezegd. De oude partijen willen dat alles bij het oude blijft: er moet vooral géén onafhankelijk opererend parlement komen. Dat is maar eng; zo’n volksvertegenwoordiging waar het volk daadwerkelijk vertegenwoordigd volgt. Dan is het véél beter om het parlement feitelijk een regeringsvertegenwoordiging te laten zijn. Toch?

De oude politiek zal Baudets oproep natuurlijk gewoon naast zich neerleggen, maar gelukkig is er toch ook goed nieuws: FVD zorgt er in ieder geval voor dat er een frisse wind in Den Haag waait… en de partij doet dat op de voor haar gebruikelijke positieve manier, waarmee ze zich natuurlijk onderscheidt van de toch wat zure PVV.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

27 reacties

 1. HaZ

  Heb het ook gezien en wat mij opviel was de arrogantie van zowat alle politieke partijen tijdens Baudets betoog voor een kenniskabinet. Achterom kijkend, kwekken met andere partijgenoten, telefoongebruik etc. maar vooral het ontwijken om Baudets verhaal tot zich te nemen. Zo vaart de policor dus: we negeren gewoon iedereen die ons maar ter sprake wil brengen, onbewust (?) dat men daar met een vorstelijk salaris mag zitten omdat de kiezers hen daar geplaatst hebben. De verliezers zijn de Nederlanders, het stemvee, het gepeupel. Hoe een klein land zich nog kleiner kan maken dan het al is.

  1. Ni28

   Ook tijdens het betoog van Wilders trouwens. Wat een lol hadden Rutte en Zijlstra. Een politicus onwaardig gedrag getekend door arrogantie.

  2. Marija

   Ook hier zouden telefoons verboden moeten worden.
   Het is niet ééns maar vrijwel altijd te zien, vrijwel iedereen zit met een telefoon te spelen
   tijdens de kamer debatten. Totale desinteresse en hoogst irritant.

 2. rosmalen53

  dat moet er dan op het laatst nog net effe bij,de wat zure PVV.
  Nou ,deze neppartij heeft alleen maar megelift op het succes van een ander nl de PVV.
  Wat word er dan precies verstaan onder zuur,problemen met de islam die klip en klaar worden benoemd en waar je FVD totaal niet over hoort,die Baudet is natuurlijk bang dat ie dadelijk ook beveiliging nodig heeft.
  De PVV is de enige partij die de juiste oplossingen heeft nl grenzen dicht.
  FvD is fake en heeft geen ballen.

  1. HaZ

   Rosmalen, De PVV is de partij die het voortouw heeft genomen in de anti islam en migratie discussie. Nu in 2017 struikelt een formatie van partijen over o.a. het onderwerp migratie. Dit is een enorme winst voor de kiezers (!), dus niet voor de politieke partijen, maar voor de Nederlandse kiezer. Dat de politieke partijen zich dat nog niet beseffen is hun makke, maar voorlopig staat het item wel op de agenda en terecht. FvD moet je zien als de “sequel” van de PVV. De PVV heeft zijn plussen en minnen en een van die minnen is dat het geen partij is voor leden. FvD is dat wel en
   zal daarin aan de weg timmeren en hopelijk een stabiele partij worden die de reguliere politiek correcte partijen het vuur aan de schenen gaat leggen. De PVV zou er goed aan doen hun niet-partij vorm aan te passen en er gaan steeds meer stemmen op dat
   de PVV in zijn huidige staat gedoemd is tot mislukken. FvD heeft wat dat betreft een glazen bol, chapeau !

   1. rosmalen53

    Ach schei toch uit,met hun kenniskabinet en referenda en een hoop Latijns geleuter eromheen.beetje interessant doen.
    Daar is geen tijd voor ,het is 2 voor 12 en Ned heeft een partij nodig met lef en die de problemen aanpakt.oplossingen heeft de PVV genoeg
    Dat de PVV geen ledenpartij is is prima en dat moeten ze voorlopig zeker zo houden met al die landverraders.
    Met leden win je de oorlog niet.
    FVD word een tweede LPF en is alleen opgericht om de PVV leeg te vreten

    1. HaZ

     Natuurlijk heeft de PVV ad-hoc oplossingen, Rosmalen. Grenzen dicht nu, prima. Moskeeën waar haat gepredikt word sluiten,prima. Haat imams richting woestijn, prima. Criminele asielzoekers/”vluchtelingen” uitzetten, helemaal mijn idee. Illegale z.g. vluchtelingen retour, prima. Strenger asielbeleid, heel graag. Wil de PVV zich als partij in de TOEKOMST (!) echter serieus genomen zien worden, zal het af moeten van het huidige twitter beleid van Wilders.

     1. rosmalen53

      Wat is er mis met dat twitteren ,ik vind het wel leuk.
      Leden moeten ze nu nog zeker niet aan beginnen anders is het einde oefening voor ze.
      Dit weet Wilders maar al te goed

   2. RobertMarsman

    Rare gedachtegang houdt je er op na. Het gaat met de PVV momenteel zo goed, zo goed is het met die partij in zijn korte bestaan nog nooit gegaan. De PVV is niet gedoemd te mislukken maar gouden jaren liggen in het vooruitgang. En de eerste tekens zullen we volgend jaar bij gemeenteraadsverkiezingen al gaan zien.

    1. HaZ

     Robert, Je zult mij nooit horen roepen dat de PVV gedoemd is te mislukken, sterker nog ik heb zelf op de PVV gestemd 15 mrt jl., echter voor de toekomst (@rosmalen) zie ik een FvD krachtiger integreren in de bestaande politiek met heldere vooruitstrevende ideeen. Het is een aanvulling en voortzetting van het door de PVV ingezette beleid. Mijn ultieme wens zou zijn om zowel PVV en FvD in een kabinet te zien ( zonder de VVD). Zelfs samenwerking ( direct of indirect) zie ik wel zitten. Wellicht kan daar bij de a.s. gemeenteraadsverkiezingen een eerste aanzet toe worden gedaan. Nogmaals, beiden delen nagenoeg hetzelfde gedachtegoed, alleen
     FvD brengt het met meer “jus”.

     1. rosmalen53

      Ze zullen nooit samen in een kabinet komen omdat ze elkaar leegvreten en er simpelweg niet genoeg zetels zijn voor 1 van hen om de grootste te kunnen worden.
      Dat is ook de hele opzet van deze namaakpartij,er zijn teveel linkse stemmers en natuurlijk allochtonen die nooit en te nimmer op 1 van hen gaat stemmen.
      De rest word onderverdeeld tussen hen en daardoor blijven ze beide te klein.slim gespeeld

 3. Floris

  Goed voorstel van Baudet. Zeker nu er nauwelijks nog een kabinet te formeren valt. Groot voordeel is ook dat je ministers aan kan stellen die kennis van zaken hebben. Dat is toch wat anders dan een huppelkutje op defensie zetten die van toeten noch blazen weet.

  1. Isolde

   De vrouwenhaat springt weer pijnlijk in het oog

   1. Floris

    Onze psychiatrische patient ziet weer eens dingen die er niet zijn. Als ik Hennis Plaspop een huppelkutje vind zegt dat verder niets over mijn gevoelens over vrouwen in het algemeen.

    Kan dat kwartje nu eindelijk eens vallen, Anne Fleur Brouwenstein?

 4. Ni28

  Alleen de politieke mastodonten zaten op hun oren en deden net of zij het niet horen. Hoe lang willen zij dit volhouden om een ander te verzwijgen?

 5. Peter Selie

  Man, man, man wat een verademing in het Nederlandse politiek spectrum is Thierry Baudet, hij timmert behoorlijk aan de weg dat moet gezegd worden en voorts verbleken bijna alle politici vergeleken met hem, tja alleen de links doorgedraaide feministen hebben méér afgebeten dan ze kunnen kauwen en hebben óók een enorme kluif aan hem, de rest laat Thierry met straatlengtes achter zich en zien daardoor zijn billen van het stof niet meer…

 6. Guus Geluk

  Ik vind dit een goed idee. Zo kunnen partijen ook niet meer electoraal worden afgestraft voor wanbeleid. Een kenniskabinet is immers een kabinet zonder politieke kleur, dat zich slechts toelegt op het vertegenwoordigen en besturen van Nederland.

  De leider van de grootste partij, zou dan kunnen fungeren als premier. Zo heb je ook enige politieke ervaring binnen de club.

  1. Freud

   Geluk, ik had jou wijzer geacht. Zo’n kabinet krijg je nooit voorelkaar omdat de KEUZE voor de poppetjes altijd politiek zal worden bepaald. Er zal dus b.v. nooit iemand met PVV-ideeën op Buitenlandse zaken komen hoe “geleerd” hij/zij ook is. En een militair op defensie zal geen lang politiek leven hebben. Zo’n formatie is echt een illusie. De duivel kun je niet met beëlzebub bestrijden. Je komt dan van de regen in de drup. (helaas weer een cliche)

 7. Lex

  Ik begin ook een FVD fan te worden.

  Kijk Meneer Wilders zo je kunt de boodschap brengen op subtielere wijze.

  De huidige boodschap slaat niet meer aan. De plaat is meer dan grijs gedraai, het geluid word steeds minder.

  Ik hoop dat bij Geert Wilders nu ook de boodschapen en uitspraken subtieler gaat brengen.

  Met dat betreft kan Geert Wilders wel ik de leer bij Thierry Baudet.

  1. Floris

   Beide partijen kunnen naast elkaar bestaan. Twee kunnen meer dan één. Het is deze verkiezingen wel duidelijk geworden dat de PVV geen momentum heeft, de winst was daar te klein voor.

   1. RobertMarsman

    Er valt met gemak een kabinet te formeren maar zolang die Rutte weigert met de 2e partij van Nederland rondom een tafel te gaan zitten dan valt er met niemand een regering te formeren. Daar hebben we geen kenniskabinet voor nodig maar een minder arrogante Rutte.

    1. Floris

     Rutte heeft de PVV uitgesloten. De enige mogelijkheid die ik zie om een kabinet met de PVV te formeren is dat Rutte vervangen wordt, maar ik denk niet dat dat gaat gebeuren. De linkervleugel van de VVD is de laatste jaren alleen maar gegroeid.

    2. Mickeyhil

     Zou ook kiezersbedrog zijn, ik heb nou juist om de uitsluitingsclausule de PVV op VVD gestemd.
     FVD is door Rutte niet uitgesloten, als nou de pvv stemmers nou is op een probleem oplosser ipv probleem benoemer hadden gestemd was er misschien iets mogelijk geweest.
     Rutte had liever ook een rechtse partner gevonden, maar wel 1 die realistisch is, maar nu heeft hij geen keus.

     1. Floris

      Je hebt dus op een leugenaar gestemd die er geen been in zag om vlak voor de verkiezingen een rel met Turkije te organiseren om zo wat extra zetels in de wacht te slepen.

      Niet fraai.

  2. Skippybal

   Wilders is een oude man, die leer je geen trucjes meer.

   De plaat was al grijs gedraaid, maar zelfs zijn trouwste fans zien in dat het niks wordt.

 8. Skippybal

  Prima idee, zo’n kennis-kabinet, maar het partij-kartel doorbreek je er niet mee.

  Kennis genoeg in de gelederen van VVD en CDA zullen die partijen kunnen inbrengen.

  Aan de andere kant de PVV heeft geen kennis in huis en het FvD is nog te klein. Hoewel de ideeen deugen, moet je wel iemand hebben die dat vaktechnisch uit kan dragen

 9. Sniper666

  Leuk bedacht van heer Baudet, maar daar wil de Haagse Kaasstolp nooit aan. Beste zou zijn onze democratie helemaal herinrichten. Kortom, weg met al die partij rommel.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.