Crisis voor de EU: vervroegde verkiezingen in Oostenrijk, rechts-eurosceptische regering lonkt!

Lijkt het voor de ambtenaren van Europese Unie na de winst van Emmanuel Macron een zonnigere toekomst te worden, komt de volgende existentiële crisis voor het wanstaltig Europees project. Het gaat zich allemaal afspelen in het mooie Alpenland, Oostenrijk! Zondag werd er al door de nieuwe leider, van de conservatieve partij ÖVP, Sebastian Kurz. vervroegde verkiezingen geëist. De jonge fractievoorzitter, dertig jaartjes jong, had bij zijn aantreden als nieuwe partijleider aangegeven zo snel mogelijk nieuwe verkiezingen te willen. Vandaag is duidelijk geworden dat in het najaar de Oostenrijkers naar de stembus mogen.

De ÖVP heeft afgelopen jaren samen met de sociaal-democratische SPÖ geregeerd. De verwachting is dat samen met de rechts-populistische FPÖ, de ÖVP de grootste gaan worden. Dit is natuurlijk ook iets wat Kurz graag wil. Deze Oostenrijkse versie van Thierry Baudet is altijd al kritisch geweest op de Europese Unie en immigratie. Hij had bijvoorbeeld een voorstel om alle migranten op een eiland te stationeren, zodat de situatie beter gecontroleerd kan worden.

Met de keuze voor Kurz als fractieleider van de conservatieve volkspartij werd de toch al trieste samenwerking met de SPÖ praktisch onmogelijk. De twee regeringspartijen hebben geen vertrouwen meer in elkaar en de fractieleiders kunnen elkaar niet luchten of zien. Kurz heeft waarschijnlijk de hoop om veel rechtse plannen samen met de FPÖ te kunnen uitvoeren. In Nederland hopen we natuurlijk hetzelfde, want als deze twee partijen een regering gaan vormen, komt de Europese Unie weer in een crisis terecht. Wie wil dat nou niet?

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

1 reactie

  1. Sniper666

    Benieuwd hoe het verder gaat in Oostenrijk. Hoop dat de normale mensen een beetje bijgekomen zijn van de recente ervaringen en verstandig gaan kiezen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.