Deze twitteraar heeft het gehad met trage formatie

Geen categoriemei 16 2017, 12:08
De langdurige onderhandelingen en het op de lange baan schuiven van tal van onderwerpen door de partijen wekt bij menigeen ergernis. Op Twitter opperde Bart Cosijn een plannetje om de democratie beter te laten functioneren. We zijn benieuwd wat jullie ervan vinden!
1. Zet de formatie even op pauze
Mark Rutte wil niet met Geert Wilders, Alexander Pechtold liever niet met de ChristenUnie. Maar het gaat niet alleen om de poppetjes. De uitslag van de verkiezingen heeft geresulteerd in een enorm versnipperd politiek landschap. Wellicht is het tijd om iets nieuws te proberen...
2. Hef de fractiediscipline op
Volgens Wikipedia is fractiediscipline: ‘Het vermogen van een fractie van een politieke partij om haar leden het beleid van het partijleiderschap te laten ondersteunen.’
Partijen oefenen grote druk uit op hun Kamerleden uit om met de meerderheid mee te stemmen. Het is bizar dat Kamerleden vrijwel nooit afwijken van het fractiestandpunt. Uit onderzoek blijkt dat de fractiediscipline in Nederland enorm groot is:

Dat betekent dat slechts 19/1.535.371 deel van alle stemmen niet in lijn met het fractiestandpunt was. Ofwel, de fractiediscipline is 99,999%.

Voor 1990 was het veel gebruikelijker om af te wijken van de fractiediscipline. Fractiediscipline lijkt ook in strijd met de grondwet:
Artikel 67 lid 3: de leden stemmen zonder last
3. Alle Kamerleden gaan de sterren van de hemel debatteren
Een open debat kan alleen worden gevoerd door onafhankelijke geesten en vrijdenkende parlementariërs. Het opheffen van de fractiediscipline komt dus ten goede aan de kwaliteit van het parlementaire debat. Hiermee gaan de Kamerleden eindelijk hun taak weer uitvoeren. De opdracht uit de grondwet aan de parlementariërs is om zelfstandig te beslissen welke keuze in het algemeen belang is.
4. Stemmen tussen acht en negen uur s'avonds
De meeste stemmingen zijn op dinsdag. Tussen acht en negen uur s'avonds kijken de meeste mensen televisie. Het zou dus een goed idee zijn om dan de stemmingen te houden en live uit te zenden op NPO1. Let wel: hoofdelijke stemmingen, geen stemmingen waarbij ervan uitgegaan wordt dat de fractievoorzitter namens de hele fractie stemt.
https://twitter.com/BartCosijn/status/864407888072257539
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten