Deze twitteraar heeft het gehad met trage formatie

De langdurige onderhandelingen en het op de lange baan schuiven van tal van onderwerpen door de partijen wekt bij menigeen ergernis. Op Twitter opperde Bart Cosijn een plannetje om de democratie beter te laten functioneren. We zijn benieuwd wat jullie ervan vinden!

1. Zet de formatie even op pauze

Mark Rutte wil niet met Geert Wilders, Alexander Pechtold liever niet met de ChristenUnie. Maar het gaat niet alleen om de poppetjes. De uitslag van de verkiezingen heeft geresulteerd in een enorm versnipperd politiek landschap. Wellicht is het tijd om iets nieuws te proberen…

2. Hef de fractiediscipline op

Volgens Wikipedia is fractiediscipline:  ‘Het vermogen van een fractie van een politieke partij om haar leden het beleid van het partijleiderschap te laten ondersteunen.’

Partijen oefenen grote druk uit op hun Kamerleden uit om met de meerderheid mee te stemmen. Het is bizar dat Kamerleden vrijwel nooit afwijken van het fractiestandpunt. Uit onderzoek blijkt dat de fractiediscipline in Nederland enorm groot is:

Dat betekent dat slechts 19/1.535.371 deel van alle stemmen niet in lijn met het fractiestandpunt was. Ofwel, de fractiediscipline is 99,999%.

Voor 1990 was het veel gebruikelijker om af te wijken van de fractiediscipline. Fractiediscipline lijkt ook in strijd met de grondwet:

Artikel 67 lid 3: de leden stemmen zonder last

3. Alle Kamerleden gaan de sterren van de hemel debatteren

Een open debat kan alleen worden gevoerd door onafhankelijke geesten en vrijdenkende parlementariërs. Het opheffen van de fractiediscipline komt dus ten goede aan de kwaliteit van het parlementaire debat. Hiermee gaan de Kamerleden eindelijk hun taak weer uitvoeren. De opdracht uit de grondwet aan de parlementariërs is om zelfstandig te beslissen welke keuze in het algemeen belang is.

4. Stemmen tussen acht en negen uur s’avonds

De meeste stemmingen zijn op dinsdag. Tussen acht en negen uur s’avonds kijken de meeste mensen televisie. Het zou dus een goed idee zijn om dan de stemmingen te houden en live uit te zenden op NPO1. Let wel: hoofdelijke stemmingen, geen stemmingen waarbij ervan uitgegaan wordt dat de fractievoorzitter namens de hele fractie stemt.

https://twitter.com/BartCosijn/status/864407888072257539

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

4 reacties

 1. Ritter

  Nu is de PVV aan de beurt. Vooral op het gebied van migratie zijn er goede zaken te doen met de PVV.

  De SP en CU hebben ongeveer dezelfde ideeën over migratie als GroenLinks; dus praten met deze partijen heeft geen zin.

 2. Ni28

  Landsbelang boven partijpolitiek, dat zegt Rutte graag maar doet het niet. Vervolgens wordt met meerder maten gemeten. Wilder liep weg, hoor je dan maar dat deed Klaver nu ook. Voor Klaver blijft de deur op een kier maar voor Wilders is ie dichtgegooid. Niet democratisch en discriminerend. Er wordt zoveel onder elkaar geregeld dat de verkiezingen praktisch niet nodig zijn. Hieruit blijkt hoe de controle d.m.v. referenda nodig zijn. Het volk heeft gesproken maar het volk wilt ook hun stem niet laten verdwijnen. Voor het landsbelang speelt de grootste rol migratie en de EU invloed. Hier moeten drastische stappen genomen worden anders blijft het bij pappen en nathouden terwijl het land overbevolkt raakt door ondemocratische migranten die tegen de Europese waarden zijn. Politieke correctheid moet volledig opzij en om te beginnen moeten de media onafhankelijk worden. De media moeten niet regeren maar open discussie bevorderen voor iedereen.

 3. Top

  Maar beste mensen, het maakt allemaal geen fluit uit. Dit gedoe van formeren is alleen voor de bühne. Het is een slecht theater stuk, met amateur toneel spelers.
  Het echte werk, komt per dictaat uit Brussel. Wen er maar aan.

  1. Blowing Bubbles

   Eh.. Nee, daar gaan we niet aan wennen. We moeten juist proberen het tij te keren.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.