Een tsunami van jihadisten: Londen geeft toe dat er 23.000 Britse extremisten zijn

Britse bronnen bij de overheid hebben toegegeven dat er niet 3.000, maar 23.000 islamistische extremisten in de gaten worden gehouden.

Tot voor kort werd het publiek verteld dat er 3.000 jihadisten in Groot-Brittannië waren. 500 daarvan zouden in de gaten worden gehouden door MI5. Maar nu geven de Britse autoriteiten toe dat de werkelijke cijfers veel hoger — en schokkender — zijn. Nog eens 20.000 individuen worden gezien als een “risico” voor de veiligheid vanwege hun religieuze en ideologische opvattingen.

Met andere woorden, er wonen 23.000 islamistische extremisten in het Verenigd Koninkrijk.

De slachter van Manchester, Salman Abedi, was één van die individuen. Helaas werd er verder weinig gedaan met de informatie dat hij een extremist was omdat “de middelen beperkt waren” van de inlichtingendiensten en de politie. Daardoor kon hij zijn vreselijke aanslag alsnog plegen, terwijl bekend was wie hij was en waar hij in geloofde.

En Abedi was niet de eerste voor wie dat geldt. Hetzelfde kan gezegd worden over Khalid Masood, die in maart van dit jaar een aantal voetgangers doodreed en een politieagent neerstak bij Westminster. Ook hij werd niet actief in de gaten gehouden terwijl de autoriteiten wisten dat hij een gevaar voor de veiligheid vormde.

Nu weten we dus waarom die twee moordenaars — Masood en Abedi — aan surveillance konden ontsnappen: er zijn zoveel extremisten in Groot-Brittannië dat ze niet allemaal in de gaten gehouden kunnen worden.

Geen wonder dus dat na de aanslag van Abedi opeens de ene na de andere wannabe terrorist opgepakt wordt: je kunt de straat niet over in Londen of je struikelt over een radicale gek.

Expert Anthony Glees van het Centre for Security and Intelligence Studies zegt dan ook geheel terecht dat er nu op grote schaal moet worden ingegrepen. “Dat er 23.000 potentiële moordenaars rondlopen is angstaanjagend. We moeten MI5 verdubbelen, net zoals we in de Tweede Wereldoorlog deden, en het aantal agenten dat zich bezighoudt met inlichtingenwerk moet met enkele duizenden verhoogd worden,” stelt Glees.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

17 reacties

 1. Sniper666

  WAT?? 23.000 van die knakkers? Als de sodemieter wat kampen bouwen in het hoge noorden van Schotland en allemaal opsluiten. Zo’n groep wil je toch niet los laten lopen…

 2. Ritter

  En dat aantal zal in de toekomst ongetwijfeld toenemen omdat er nog steeds een migratie stroom is vanuit de islamitische landen en meer moslims die al in Europa wonen meer “radicaler” worden. Opkomst van partijen als DENK.

  We zien dan ook , behalve een toename aan islamitische terreur aanslagen, een stijging van kinderhuwelijken; meer eerwraak en vrouwenbesnijdenissen en zelfs een toename van Sharia rechtbanken voor burgerlijke rechtszaken.

  Kortom, gedrag wat we in de islamitische landen zien komt steeds meer voor in Europa want dit islamitisch gedrag word mee geïmporteerd.

  Met dank aan Merkel en de andere politieke leiders die voor “open grenzen” zijn en weigeren de migratie stroom effectief aan te pakken.

 3. Sniper666

  Ben wel benieuwd of het NOS weg-met-ons-journaal deze cijfers ook gaat melden..

  1. poldi

   Gisteren bij Buitenhof vermelde Paul Scheffer al over die 23.000 jihadisten in de UK.
   Ben zeer benieuwd hoeveel het er in Nederland zijn.
   Wedden dat het echte aantal onder de politiek correcte pet wordt gehouden.

 4. HW

  Als de Britten maar 12% toegeven en er uiteindelijk 23.000 van zijn, hoe ziet de Nederlandse situatie er dan uit.
  Zijn de opgaves reëel of zijn onze autoriteiten ook verstoppertje aan het spelen om de maatschappij een gevoel van schijnveiligheid te geven.

  1. poison

   Punt!!!

 5. Ritter

  Iedere maatregel is zinloos als niet de bron word aangepakt.

  En deze “bron” is de illegale massa immigratie vanuit de islamitische landen. Daardoor ontstaan er demografische veranderingen die als vanzelf er voor zorgen dat Europa meer islamitisch word.

  Op dit moment zijn het wijken in vooral de grote steden waar de autochtone bevolking word vervangen door migranten.

  Maar over pakweg 30 jaar zullen het complete steden zijn waar de meerderheid word gevormd door migranten waarvan velen uit de islamitische landen komen.

  Deze (islamitische) meerderheid zal haar eigen vertegenwoordigers kiezen.

  De autochtonen zullen dan in de minderheid zijn en steeds minder (politiek) vertegenwoordigd zijn.

  Daarom is een stop op de illegale massa migratie een vereiste!

 6. HaZ

  “Dat er 23.000 potentiële moordenaars rondlopen is angstaanjagend. We moeten MI5 verdubbelen. Deze expert bedoelt dan toch maandelijks verdubbelen toch? Hoe wil je 23.000 lieden 24/7 in de gaten houden anders dan ze op te pakken en/of het land uit te schoppen en dan maar hopen dat het geteisem zich niet te snel vermenigvuldigd. Engeland heeft grote problemen die we hier ongetwijfeld ook al hebben of in ieder geval gaan krijgen als we door gaan met “Wir Schaffen Das….

 7. fockingworst

  Sniper 666,
  Hier onze staatsmedia…laat het getal 23.000 jihadi’s angstvallig stil.
  Wel een link naar the guardian, waarin het ergens ver onderaan wel uiteindelijk vermeld word….tja de nos

 8. Ni28

  Het was ook zo fijn idee om de Arabische lente te steunen door Blair en Obama waarvoor dank. Deze voorvechters van vrede hebben de migratiestroom op gang gezet door de dictators te verjagen. Maar deze islamitische landen hebben zo dictator net nodig om orde op zaken te houden, het is helaas zo. Kijk wat voor chaos is het nu en al die stromingen blijven maar vechten tegen elkaar. Alleen Egypte heeft het nog tijdig kunnen weren anders waren zij ook in oorlog door de Moslimbroeders. En Europa krijgt nu al die tuig binnen wat nog een hoop mensenlevens gaat kosten. Europa, bemoei je met eigen zaken net zoals Trump met de VS van plan is. Als het M.O. en Afrika elkaar wilt uitmoorden moeten zij zelf weten maar stop deze krankzinnige immigratie.

 9. poldi

  Ben zeer benieuwd hoeveel jihadisten er in Nederland zijn.
  Wedden dat het echte aantal onder de politiek correcte pet wordt gehouden.
  En tocht maar Geert Wilders en zijn aanhang demoniseren.

 10. Nederland-op1

  Als ik zeg ‘preventief ruimen’ dan ga ik waarschijnlijk te ver en daarom sluit ik me aan bij Sniper666, opsluiten die gasten. Wat mij betreft alleen iets verder dan Schotland, doe maar op de Noord- of Zuidpool.

  1. Sniper666

   @ Nederland-op1

   Allemaal op Tristan da Cunha zetten. Lekker ver zwemmen van het vasteland!

 11. van Urk

  23.000 een heel leger dus! Hoeveel militairen telt onze landmacht? Iets van 18.859 geloof ik volgens de laatste cijfers van defensie.

 12. Nasrani

  Ha ha, blij dat ze uit de eu gaan. Ze hebben ze zelf binnen gehaald, nu maar zelf oplossen. Wellicht is een nationale ontplofdag,op een veilig terrein, voor die moslims een optie?

 13. Ruud562

  De énige remidie voor onze veiligheid én vrijheid is al die lui te detineren.
  Maar ja, dan vind je een Amnesty of een Raad voor de mensenrechten op je weg…

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.