Facebook gaat in opstand tegen Duitse censuur

Als Facebook een grens stelt als het gaat om privacy of censuur, dan heb je het wel erg bont gemaakt. Het is dan ook bijna een verrassing dat Facebook tegen het wetsvoorstel van de Duitse regering ingaat om ‘illegale haatberichten’ te verwijderen. De regering krijgt dan de mogelijkheid om sociale media boetes op te leggen als ze niet meewerken.

Mark Zuckerberg, de directeur van Facebook, heeft weleens onderonsjes gehad met Angela Merkel over het censuurbeleid op het sociale medium. Merkel wil een streng beleid hanteren als het gaat om ‘extremistische posts’ op Facebook. Wat extremistisch is, daar is dan geen duidelijkheid over. Xenofobie wordt in Duitsland gehanteerd als een ‘extremistische uiting’ of ‘uiting van haat’. Maar wat is dan xenofobie?

Dit is ook precies het obstakel dat Facebook ziet in het wetsvoorstel. Niet alleen vindt het sociale medium het een verkeerde ontwikkeling dat overheidsbeleid ook overgeheveld wordt aan partijen zoals social media, maar ook vindt het de inhoud van het wetsvoorstel te vaag. Social media worden gedwongen om bij voorbaat posts te censureren of te verwijderen, terwijl het misschien onduidelijk is of het een illegale uiting is.

Zo wordt hopelijk de roekeloosheid van de Duitse regering verijdeld om over te gaan tot censuur en beperking van de vrijheid van meningsuiting en vrijheid van expressie. Het heet nu al een gevaarlijke ontwikkeling doorgemaakt met de bedoeling om ‘haat te bestrijden’ terwijl het net zo goed te veel beperkingen oplegt.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

4 reacties

 1. Ritter

  “Maar wat is dan xenofobie?”

  Voor Merkel is dat kritiek hebben op haar krankzinnig “open grenzen” beleid en kritiek op de islamisering van Duitsland.

  1. van Urk

   Precies Ritter. Maar ook hier weer een bewijsstuk dat de nieuwe Duitse dictator Merkel alias EU een ondemocratische koers vaart door zelfs de vrijheid van meningsuiting onder de loep te gaan houden.

 2. Ben Zine

  Dat krijg je dus met een kanselier die is opgegroeid in het land van Erich Honecker en de Stasi. Merkel ontpopt zich inderdaad steeds meer als een hele enge Duitse dictator. Wat een beangstigende ontwikkeling… Krijgt Margaret Thatcher toch nog gelijk. Zij heeft altijd gezegd: Laat Duitsland nooit te veel macht krijgen ! Zij was ook tegen de hereniging, juist om die reden.

 3. Sniper666

  Het liefst zou de EU dictatuur bepalen wat de zelfcensuur richtlijnen zijn voor sociale media op internet. Die in lijn met overal WiFi via de EU betaald door alle EU burgers teneinde iedereen in de gaten te kunnen houden.

  Weg uit die EU, leve de vrijheid!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.