Falend immigratiebeleid EU: Italië stuurt zinkende vluchtelingenboot door naar Malta

Het immigratiebeleid van de Europese Unie is al jarenlang een onbeholpen fenomeen. In 2013 riep een arts op een vluchtelingenboot bij de Italiaanse autoriteiten om hulp, want de boot was aan het zinken. ‘Bel Malta maar. Daar zijn jullie veel dichterbij.’ Dat was in werkelijkheid niet waar, want het Italiaanse eiland Lampedusa lag honderd kilometer dichterbij dan Malta. Dat hadden de Maltese autoriteiten de Italianen ook duidelijk aangegeven. Het resultaat? Het schip zonk en 268 doden.

Framing

NOS-correspondent Angelo van Schaik legt de schuld bij de Italianen. Die zouden volgens hem hun verantwoordelijkheid moeten nemen en de vluchtelingen redden, maar zo simpel ligt het natuurlijk niet. De frame die het NOS schetst is een van boetedoening vanuit simpel moralistisch denken. Waarom? Omdat de hele context buiten beschouwing gelaten wordt. Volgens het artikel van de NOS ging het om signalen afgeven in de richting van Malta, omdat zij hun verantwoordelijkheid niet namen in het opnemen van vluchtelingen. Zo wordt deze hele casus in één artikel afgedankt als een simplistisch ‘jij-bakken’. We moeten kijken naar de achterliggende oorzaken en de ‘morele’ en wettelijke druk vanuit de Europese Unie.

Dublin-afspraken

De Europese Unie en de meeste lidstaten sturen al langer aan op een gemeenschappelijk vluchtelingenbeleid. Dit wordt nu gedaan in de vorm van quota (die volledig in strijd zijn met de eerdere Dublin-afspraken) en herverdeling. Wat is de natuurlijke en logische reactie als het systeem geforceerd wordt? Juist, dan krijg je frictie en spanning. Sommige landen zijn het helemaal niet eens met die quota en doen er ook niet aan mee. Zo voelen andere landen zich slecht behandeld en doen dan ook niet mee, of ze nemen disproportioneel veel vluchtelingen op om hun ‘morele gelijk’ te bevestigen, zoals Duitsland. Met alle gevolgen van dien. Het resultaat is een falend immigratiebeleid van de EU waarin alle vluchtelingen worden opgenomen en ‘gered’.

Divers beleid

Stel je voor dat men eens verstandig beleid gaat voeren en de vluchtelingenboten terugstuurt zodat het niet loont om over te steken. Dan wordt je dadelijk nog bestempeld als fascistisch. Nee, landen zijn nu vingers aan het wijzen naar elkaar en zo komt een gemeenschappelijk geforceerd immigratiebeleid toch nog tot stand. ‘Dan is het voor iedereen even vervelend.’ Kijk naar de goede oplossingen en laat ieder land in hun waarde door eigen beleid op te stellen. Van geforceerde quota (onderdrukking) krijg je geen gemeenschappelijk beleid, maar meer frictie en spanning tussen landen. Zo gaat dat in elke sector van de Europese Unie.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

12 reacties

 1. Ritter

  Bij de foto staat: “Vluchtelingen op de Middellandse Zee”

  Dit is natuurlijk niet juist. Het moet zijn” illegale immigranten op de Middellandse Zee”

  Verreweg de meeste asielzoekers zijn illegale immigranten die om economische redenen ( lees gratis huizen en ruime uitkeringen) naar (Noord/West) Europa willen en daarbij de asielprocedure misbruiken op kosten van de belastingbetaler.

  Zelfs de Syriërs die oorspronkelijk (!) uit oorlogsgebied komen vertrekken vanuit veilige landen naar Nood/West Europa omdat dat economisch en financieel beter voor hen is. Dat zijn dus in essentie ook economische migranten en geen echte “vluchtelingen’ die veiligheid zoeken.

  Karskens: Vluchtelingenpolitiek grootste bedrog van de 21e eeuw
  https://wnl.tv/2017/04/02/vluchtelingenpolitiek-is-grootste-oplichterij-21e-eeuw/

  1. EdeGraaf

   Alsof je aan de hand van een foto kunt zien wat de beweegredenen van deze mensen zijn.

   1. Isolde

    Op dit blog van hamers wordt alles als een spijker gezien.

    1. swetsnek

     flikker op zeikstraal

   2. Ritter

    EdeGraaf

    Als je de “beweegredenen” niet kent moet de media ze “asielzoekers” noemen. Dat is dan de juiste term.

    Maar de media noemt deze asielzoekers constant “vluchtelingen” terwijl we natuurlijk allemaal weten dat de meeste gewoon illegale immigranten zijn die naar Noord/West Europa willen om economische redenen en daarvoor door meer dan 6 veilige landen reizen om Noord/West Europa te bereiken.

    En zoals al geschreven; veel Syriërs reizen vanuit veilige landen (b.v Turkije, Libanon) naar Noord/West Europa omdat het daar economisch en financieel beter voor hun is. Dat zijn dus ook echte “vluchtelingen” maar (illegale) economische immigranten.

    Het is zelfs zo dat sommigen , nadat ze hun verblijfsvergunning krijgen, op vakantie gaan naar het land dat ze z.g “ontvlucht” zijn.

    1. Isolde

     Mensen die wegvluchten van honger en economische ellende zonder enige kans op verbetering van hun levenssituatie zijn wat mij betreft evenzeer vluchtelingen.
     In gelijke omstandigheden zou Ritter hoogstwaarschijnlijk ook een vluchteling zijn.

     1. swetsnek

      get lost strontvlek

     2. swetsnek

      Zijn vader zat al voor zijn hutje van koestront en hij deed hetzelfde tja daar krijg je geen aardappels van he liever lui dan moe dat zijn ze

     3. Isolde

      Swetsnek is bitter en ongelukkig. Moge de Heere zich over deze loser ontfermen.

     4. IJscoman

      Volgens maatstaf van Isolde is eenderde van de wereldbevolking dus vluchteling. Wilt u even een beetje inschuiven svp: er komen nog twee miljard mensen onze kant op.

     5. Isolde

      Zou IJscoman wel eens van een stropopredenering gehoord hebben?

 2. Ni28

  Falend immigratiebeleid? Geen immigratiebeleid alleen verdeling van de consequenties van het ontbreken van beleid.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.