Hypocriete Emmanuel Macron doet opeens net alsof hij eurosceptisch is: “De EU moet hervormd worden, of Frexit!”

Het euroscepticisme is ook in opkomst in Frankrijk.

In het Verenigd Koninkrijk en Nederland maakten kiezers vorig jaar al duidelijk wat ze van de moderne EU vinden: ze hebben er niets mee. In het VK stemden ze zelfs voor Brexit. In Nederland hielden we het bij het afschieten van het associatieverdrag met Oekraïne, maar dat komt eerst en vooral doordat onze politici de moed niet hebben om ons de mogelijkheid voor een Nexit voor te leggen. Dus maakten we onze ontevredenheid over het belachelijke EU-project maar op deze manier duidelijk.

Die groeiende eurosceptische houding heeft nu ook voet aan de grond gekregen in Frankrijk. Dat zie je niet alleen aan de opkomst van Marine Le Pen en haar Front National, maar zelfs aan het gedraai en gezeur van Emmanuel Macron, haar tegenstander in de op handen zijnde tweede ronde van de Franse presidentsverkiezingen:

“Ik ben pro-Europa,” aldus Macron in het Frans. “Tijdens de campagne heb ik de Europese Idee en het Europese beleid continu verdedigd. Want ik geloof dat het extreem belangrijk is voor het Franse volk en voor de plek van ons land in de globalisering.” Maar dat betekent volgens meneer de hypocriete eurofiel niet dat Brussel er dus maar vanuit moet gaan dat ze op de oude voet door kunnen gaan:

“Het probleem is dat je bijna de helft van dit land hebt dat boos is op de Europese Idee en ontevreden is wat betreft wat we tien jaar geleden hebben afgesproken en wat we de afgelopen jaren gezien hebben.”

En dan komt het:

“Dus we moeten dit Europa hervormen. We hebben behoefte aan een nieuwe Europese Unie om ons volks te beschermen en de globalisering te reguleren. Als ik de dag nadat ik gekozen word het huidige functioneren van de EU omarm verraad ik mijn volk. Ik wil dat niet doen omdat we een dag later dan Frexit hebben of een comeback van het Front National.”

Zoals Tory-Europarlementariër Daniel Hannan laat weten op Twitter is dit feitelijk precies wat oud-premier van het Verenigd Koninkrijk, David Cameron, enkele jaren geleden nog zei. Hij werd vervolgens met een mes in zijn rug gestoken door de technocraten in Brussel. Het gevolg: een referendum, gewonnen door het Brexit-kamp, en een nieuwe Britse premier die Brexit helemaal omarmt.

Natuurlijk gelooft helemaal niemand dat Macron dit daadwerkelijk meent, maar daar gaat het niet eens om. Zijn uitspraak bewijst namelijk dat het euroscepticisme zo sterk in opkomst is in Frankrijk dat zelfs het establishment er niet meer omheen kan. Jawel, als hij wint geeft Macron Brussel alles wat het wil, maar het is significant dat hij begrijpt dat hij dit tegenwoordig niet meer hardop kan zeggen. Nee, zelfs de eurofiel bij uitstek, Macron, doet nu net alsof hij heel, heel, heel eurosceptisch is.

Want vergis je niet, Macron is niet de Franse versie van Mark Rutte, maar van Alexander Pechtold. Eurofieler vind je ze niet.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

5 reacties

 1. Guus Geluk

  Dat is geen eurosceptisme, maar realisme. Macron geeft terecht aan dat ingrijpende hervormingen absoluut noodzakelijk zijn. Het eurosceptische sentiment groeit en met wat eurofiel achterover leunen, redt je het niet. Dat heeft hij goed begrepen.

  Pechtold is eigenlijk geen echte eurofiel. De D66-er begrijpt niet dat de EU in de huidige vorm, van ellende uit elkaar valt. Pechtold leeft in de droomwereld; de eurofiele droomwereld, iedereen is blij met de EU en alles komt wel goed. Macron is een echte eurofiel. Hij begrijpt wel dat de Unie op het randje van de afgrond staat.

 2. Nederlandse_Patriot

  Ik geloof er helemaal niks van. Macron is een eurofiel, geen euroscepticus. Liegen om stemmen te vangen, zielig.

 3. van Urk

  Je moet natuurlijk wel bij ieder woordje “links” er voor gaan zetten. Zoiets van: We hebben behoefte aan een nieuw Links Europese Unie om ons links volk te beschermen (tegen het populisme) en de globalisering te reguleren (afspraken voor meer migranten).

 4. Anna

  Macron? Is die niet getrouwd met zijn juf die als moeder van drie kinderen verliefd werd op het kleine ventje van 14. Dat had Marine Le Pen eens moeten doen. Als man kom je met dat soort gedrag in het gevang. Anno 2017 komt hij misschien met deze juf te wonen in het Palais de L’Elysée. Het kan verkeren. Laat ons hopen dat Marine goede sier maakt en de EU de wacht aan zegt.

 5. Ni28

  Eigenlijk is Macron een eurofiele Pechtold maar voor de verkiezingen is hij een perfecte Rutte, A zeggen en B doen. Een dodelijke combinatie in een persoon.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.