Katholiek dorp houdt stille tocht tegen pastoor: "Hij is een dictator!"

Geen categoriemei 06 2017, 18:00
Het is een discussie die je in de meeste andere landen nooit zult horen: in Reusel wordt er publiekelijk geroepen dat de pastoor weg moet omdat hij een dictator zou zijn.
Ah, wat is Nederland toch een mooi land he?

"Hij is een dictator. Hij doet mensen pijn en maakt de kerk kapot." Ruim 350 boze katholieken uit het Brabantse Reusel zijn vanochtend de straat opgegaan met één doel: hun pastoor moet weg. "Ik ben in staat om zijn botten te breken", klinkt het.

Zoiets zul je werkelijk nergens anders ter wereld zien. Niet in België, Duitsland of Polen, maar ook niet in de VS, het VK. En laat staan in andere werelddelen. Maar in Nederland kan het wél.
Volgens de burgers die de optocht bijwoonden moet pastoor Karel van Roosmalen weg omdat hij zich al jaren als een heuse "dictator" gedraagt. Hij zou de kerk onderhand kapotmaken met zijn autoritaire gedrag. Zo wordt hij er onder meer van beschuldigd dat hij een Mariabeeldje zomaar uit een zorginstelling haalde, dat hij boos werd toen een opgegraven werd om samen met zijn net overleden vrouw gecremeerd te worden, en weigerde zijn medewerking te geven aan een terminaal zieke die zich graag door een andere pastoor wilde laten behandelen omdat hij Van Roosmalen te streng vond.
En dat is dus duidelijk tegen het zere been van Reuselse katholieken.
De kerk heeft de boel proberen te bezweren door de strijdende partijen bij elkaar te brengen, maar de burgers werken daar niet aan mee. De pastoor wil wel, maar ja, tegen jezelf praten heeft weinig nut. En dus zal de onrust nog wel even doorgroeien, ook al omdat de kerk al heeft laten weten niet van zins te zijn om Van Roosmalen over te plaatsen naar een andere parochie.
Is dit dan hét grote nieuws van de dag in Nederland? Jazeker. En ja, wat mij betreft is dat nóg een reden om van Nederland te houden. Zo ... kleinzielig is het nergens anders.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten