FEEST! D66 en ChristenUnie gaan NIET onderhandelen

Soms is zwarte rook heel goed nieuws.

Het kan verkeren: zo ga je ervan uit dat er een nachtmerriekabinet kan komen met VVD, CDA, D66 en ChristenUnie, en zo blijkt dat je je nergens zorgen over hoeft te maken. Onze vrienden van de ChristenUnie weigeren hun principes namelijk overboord te gooien in ruil voor wat macht, wat natuurlijk is wat D66 graag wilde dat Segers en co. zouden doen.

D66-leider Pechtold en ChristenUnie-leider Segers hebben besloten niet verder te onderhandelen over een kabinet. Ze maakten dat bekend nadat ze urenlang met informateur Schippers hadden gesproken.

Het was al bekend dat de christen-haters van D66 écht niet wilden dat CU zich zou aansluiten bij een coalitie. Die partij neemt haar judeo-christelijke waarden namelijk serieus, en dat mag natuurlijk niet van de seculiere extremisten onder leiding van ene Alexander P. Segers legde na afloop van de gesprekken die hij vanmiddag met Pechtold voerde uit:

“Het gaat niet over persoonlijke verhoudingen. Maar we hebben gekeken wat er onder de streep overbleef. Toen hebben we elkaar diep in de ogen gekeken en gezegd nee, dit heeft geen zin.”

Pechtold, die het ongetwijfeld geweldig vindt dat hij deze gelovige christenen buiten de deur heeft gehouden, voegt daar aan toe:

“We hebben de tijd genomen maar we zijn er niet uitgekomen.”

Heel, heel, heel even was ik bang dat Segers zijn standpunt inzake het idiote wetsvoorstel van D66 over het “voltooide leven” zou veranderen in ruil voor macht. Dat was duidelijk een misvatting van me: als Pechtold geen respect kan opbrengen voor de christelijke waarden van de CU hoeft het allemaal niet voor Segers.

Nou, dan is het dus duidelijk waar we nu naartoe gaan: een minderheidskabinet óf nieuwe verkiezingen. Ik kies voor het laatste, maar de boven-ons-gestelden in Den Haag kennende gaan ze vrijwel zeker voor het eerste. Dat is geen ideale situatie, maar het is beter dan een linkse meerderheidsregering.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

24 reacties

 1. van Urk

  Bestaat er geen optie dat het volk met een speciale verkiezing zelf mee mogen beslissen welke partij(en) mee moet(en) regeren met de VVD-CDA en D666?

  1. Guus Geluk

   Nee. In het Koninkrijk der Nederlanden, met inbegrip van de parlementen op Aruba, Sint Maarten en Curaçao, kiezen we de volksvertegenwoordigers. De volksvertegenwoordigers op zowel het Europese als Caribische gedeelte van het Koninkrijk, zijn verantwoordelijk voor coalitievorming.

   1. van Urk

    Toe maar..Een uitzichtloze situatie dus. Want ik vindt beide opties niks. Een minderheidskabinet wordt zo en zo niks en bij een nieuwe verkiezing ben ik bang dat het ongeveer op dezelfde uitslag zal uitkomen.

    1. Sniper666

     @ van Urk

     Dat bracht ik al eerder naar voren. Dit is werkelijk fout in onze wet. De grootste partijen moeten verplicht aftrappen voor de vorming van een regering. In dit geval VVD, PVV & CDA (toch?). Komen ze er niet uit levert dat een sanctie op voor de betrokken partijen. Immers, ze zijn niet in staat gebleken om wat de meerderheid van de bevolking stemt om te zetten in een regering.

     1. HaZ

      Maak nou geen slapende honden wakker, straks jast ons motorblokje VVD/CDA/D66 er een nieuwe kieswet doorheen en jij mag een keer raden wie daar de voordelen en wie daar de nadelen van gaat beleven.

    2. Guus Geluk

     De moeilijke coalitievorming is te wijten aan de versnippering, van Urk. In vroeger tijden was er geen SP, GL of PVV en zette je zo een robuuste tweepartijencoalitie VVD/CDA neer.

     1. van Urk

      Inderdaad Guus Geluk. En de versnippering is duidelijk te merken hoe muurvast het zit met deze coalitievorming. Nog niet zo lang geleden wilden ze nog wat water bij de wijn gaan doen. Maar ook dat zit er al niet meer in.

     2. Guus Geluk

      Partijen durven geen water bij de wijn te doen, van Urk. Ze zijn bang dat het electoraat hen keihard afstraft. Bij de PvdA zagen we hoe de VVD de sociaaldemocratische wijn ondrinkbaar maakte en het monsterverlies van de PvdA is alom bekend.

     3. Eminem2

      Dat waren dan wel heel vroeger tijden, want (de voorlopers van) het CDA en de VVD hadden begin jaren ’70 al de PvdA-afsplitsing DS’70 nodig om nog een kabinet over rechts te kunnen vormen. Pas met de verkiezingen van 1977 was er weer even een meerderheid voor CDA-VVD, maar na de verkiezingen van 1981 verdween die weer waardoor het kortstondige kabinet Van Agt – Den Uyl gevormd moest worden. Bij de vervroegde verkiezingen van 1982 wist de VVD door te stoten naar 36 zetels, terwijl het CDA er 45 behaalde. Derhalve weer een meerderheid. Die was er in 1986 ook weer, met een onderlinge verschuiving van 9 zetels. In 1989 (na de val van Lubbers-II) hadden CDA en VVD samen nog net 76 zetels, maar door de kabinetsbreuk kwam de PvdA weer aan de beurt. 5 jaar later leed het CDA een historische verkiezingsnederlaag, waardoor ook met alleen de VVD geen meerderheid mogelijk was. Dat is tot de dag van vandaag zo gebleven, hoewel de onderlinge zetelverdeling tussen CDA en VVD nog vaak is gewijzigd.

     4. toetssteen

      @Geluk
      Hevig de weg kwijt? U vergeet voor het gemak het megaverlies van de PvdA die altijd een spil in dat circus was?
      U beschuldigt feitelijk partijen die op zijn gekomen door het falen van de grote partijen. Wat u doet is vingerwapperen naar het slachtoffer, immers, als zij geen slachtoffer zouden zijn, zou er geen dader zijn.
      Mja….

     5. Guus Geluk

      Ik begrijp weer geen hout van je comment, toetssteen.

 2. Two Ravens Black Kettle

  Hoezo feest ?

  Kan een Sherlock Holmes aan mij nou eens het verschil uitleggen tussen de Islam Unie van Seegers en de AntiDemocraten’66 van die club die Armeense genocide jubelaars in hun armen sloot om hun pathetische partij van de electorale ondergang te redden ?

  Open grenzen, zelf-islamisering, struisvogeltango en voorwaar, voorwaar Nederland naar de 30 Miljoen !!

  Wat is nu eigenlijk het verschil ?

  1. Freud

   B.K. Ketel. Was er eindelijk sprake van een goed geformuleerde discussie zonder liederlijk taalgebruik, kom jij weer met onbegrijpelijke beschuldigingen aan partijen die niet van plan zijn om hun principes zomaar op de mesthoop te gooien zoals de PVV met zijn AOW standpunt deed. En je hoeft echt geen Sherlock Holmes te wezen om te ontdekken dat je nooit een krant leest want dan wist je dat kortgezegd de CU de bijbel als kompas hanteert en D66 het humanisme. Kortom fatsoenlijke partijen. Die riedel aan het eind van jou steunt op het populisme. Dat voorwaar, voorwaar is wel grappig, dat komt zeker voort uit je gereformeerde afkomst.

   1. Two Ravens Black Kettle

    Moeder een communistische katholiek (PPR/Ria Beckers)
    Pa een kapitalistische (Wiegelliaanse) atheist.
    Een licht ontvlambaar stel
    Maar nauwelijks gereformeerd te noemen

    Voor de goede orde
    D’66 heeft hedentendage niets meer met humanisme te maken, geen club zaagt zo gretig aan de wortels van de Verlichting en Beschaving dan de islam coterie van Peggol.

    ps. 2
    De CU pikt louter de zaken uit de bijbel die ze goed uitkomen.
    Narcisme, deugen, morele zuiverheid, ondraaglijke rechtschapenheid
    Maar daadwerkelijk de christenen te beschermen, no can do. Nope, ben je mal. Veel te druk met virtue signalling. De CU wil de sluizen van Europa volledig openzetten.
    Hoe meer middeleeuwen hoe beter.
    Desnoods gaan we ze met tankers ophalen.
    Wat dat betreft zijn ze het eeneiige koekoeksei van D’66.

 3. nogmaals

  Of misschien komt morgen de NOS jubelend met het bericht dat Rutte, pechtold en Buma en klaver vanwege het “landsbelang hun verantwoordelijkheid nemen” en met een dubbele salto over hun schaduw springen om in het fijne pluche van vak K te belanden.

  1. van Urk

   nogmaals@ Zal me zeker niet verbazen. Over een politieke circus gesproken.

 4. van Urk

  En dit gezeik is allemaal gekomen door de PVV als tweede partij uit te gaan sluiten. De VVD en CDA krijgt wat het verdient en de bevolking betaalt echter de rekening! Misschien is het beter om de D666 eruit te knikkeren en toch maar aan tafel gaan met Geert.

  1. Kodi

   Voor ons land wel, maar daar zullen CDA en VVD te laf voor zijn.

 5. Yato

  Er zijn nu in principe 4 mogelijkheden.

  1. Weer met GL om de tafel
  2. Met de PVV praten
  3. Minderheidskabinet van VVD-CDA-D66 dat wisselende meerderheden zoekt uit een poel van SP, PVDA, GL, CU, PVV
  4. Nieuwe verkiezingen

  Voor geen van de motorblok partijen is bovenstaande opties ideaal, maar ik vermoed dat men nu optie 3 gaat wagen en voor elk punt wordt vervolgens een partner gezocht. Lang stand zal het echter niet houden, en vervolgens komen weer nieuwe verkiezingen.

  Ik zou het wel toejuichen als er toch met de PVV wordt gepraat.

 6. Roughwood

  Wat een klucht die formatie. John Lanting ziet groen van jaloezie.

 7. Kodi

  Ondertussen bedelen Rutte en Van Haarsma Buma bij D’66 en CU om toch met z’n vieren te gaan praten. Het is toch voor iedereen duidelijk dat D’66 dat niet wil. D’66 wil niet bij CDA en CU samen in één regering. D’66 bewaart zeer slechte herinneringen aan Balkenende II en wil eigenlijk alleen maar samen met hun speeltje GL in de regering. En dat zien VVD en met name CDA weer niet zitten. Ik heb overigens ook geen medelijden met VVD en CDA; Zij willen immers zelf coute que coute de kiezers van de PVV uitsluiten om maar in de politiek correcte comfort zone te blijven. Zoiets kunnen we ook gewoon politieke lafheid noemen.

 8. Kodi

  Complete chaos in de formatie
  https://pbs.twimg.com/media/DAkZkMrXgAAvtxQ.jpg

 9. poldi

  Tja wat mogen wij van Rutte verwachten?
  Dat hij blijft door rommelen met D66 en GroenLinks of de SP om een kabinet te vormen of dat hij zijn ego opzij zet en wel met de PVV gaat praten!
  Ik snap dat Zijlstra daar geen fan van is maar die is politiek ook niet betrouwbaar.
  Genoeg is genoeg we moeten nu echt die voortetterende islam gaan bestrijden. Het volk (en ook de vvd stemmers) zijn het zat.

  Advies aan Rutte: je kunt beter samenwerken met je vijand en hem zo in toom houden dan hem te negeren!
  Rutte probeer eens wakker te worden!

 10. Phoenix

  *Bier en chips klaarzet*

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.