Machiavelliaanse Tunahan Kuzu: er moet gekeken worden naar coalitie met PvdA!

Oh, dit is wel een huzarenstukje van een man die weet dat hij nog wat extra zetels kan afsnoepen van de PvdA als die partij weer zaken doet met de VVD.

Tijdens het debat over de misgelopen formatie (tot nu toe) gisteren in de Tweede Kamer bewees Tunahan Kuzu voor de zoveelste keer één van de meest geslepen en slimste leden van het parlement te zijn. In zijn rede riep hij het ‘motorblok’ én de PvdA op om alsnog met elkaar aan tafel te gaan zitten. Dat zou in zijn ogen “in het landsbelang” zijn omdat alle andere mogelijkheden voor een meerderheidskabinet al mislukt zijn.

“Dus wat wordt er gedaan? Er wordt een nieuwe informateur voorgesteld. Een informateur van PvdA-huize om misschien dan toch die ene optie, die Mark Rutte net de vierde route noemde, toch voor elkaar te krijgen, de optie van de PvdA,” aldus Kuzu.  “Maar Lodewijk Asscher speelt hard to get, ‘Wij sluiten onszelf uit!’ riep minister Dijsselbloem hier gisteren over in het FD, ‘wij hebben vaak het land gered, maar nu gaan we de partij redden.’ De PvdA stelt partijbelang dus nu boven het landsbelang,” concludeerde Kuzu (hard maar terecht).

Vervolgens legde hij uit dat er wat hem betreft toch nog maar een keer gekeken moet worden naar die mogelijkheid:

“DENK vindt daarom dat de eerste stap in de nieuwe informatieronde moet dienen om duidelijkheid te krijgen van de PvdA. Want dat is nu, op dit moment, de enige werkbare route voor een meerderheidscoalitie bestaande uit vier partijen.”

“En om deze gesprekken soepel te laten verlopen,” ging Kuzu verder, “kunnen wij van DENK ons volledig vinden in de keuze van Herman Tjeenk Willink als nieuwe informateur: een man met een schat aan ervaring en die weet hoe je impasses moet overbruggen.”

Daarbij moet natuurlijk wel worden opgemerkt dat hij vooral goed zal zijn in het overbruggen van impassen met betrekking tot de PvdA. En ja, Kuzu geeft toe dat dit precies is wat hem voor ogen staat. Hij brengt dat als zijnde “in het landsbelang,” maar deze sluwe vos kijkt natuurlijk eerst en vooral naar de belangen van zijn eigen partij. En ja, DENK is er bijzonder bij gediend dat de PvdA weer in een coalitie gaat zitten met de VVD (en het CDA): dat zal de laatste nagel aan de doodskist zijn van die partij, wat DENK vrijwel zeker een zetel of twee, drie extra oplevert. Gratis en voor niets.

Met zijn optreden gisteren bewijst Kuzu maar weer eens dat andere partijen en partijleiders er bijzonder onverstandig aan doen om hem te onderschatten. Zeker, ik ben het op vrijwel elk punt oneens met hem en zijn linkse club van politiekcorrecte wegkijkende groene-socialisten, maar deze man weet écht wel waar hij mee bezig is.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

3 reacties

  1. Sniper666

    Kuzu vergeet de optie van nieuwe verkiezingen..

  2. Seneca

    Misschien heeft dit individu spijt dat hij ooit twee zetels van de pvda heeft geroofd en is dit een goedmakertje?

  3. Paaldanseres

    Kuzu… het liegende en bedriegende Turks varkentje. #kots

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.