Marine Le Pen draait 180 graden: breekt met Frexit-beleid, wil EU alleen nog maar hervormen

Marine Le Pen wil niet meer pleiten voor Frexit. Blandine Le Cain (bron: Flickr).
Foto: Marine Le Pen wil niet meer pleiten voor Frexit. Blandine Le Cain (bron: Flickr).

Het Front National keert terug op zijn schreden.

Marine Le Pen heeft, samen met haar collega’s, nog eens goed gekeken naar de verkiezingscampagne in Frankrijk, en het resultaat ervan, en is tot de conclusie gekomen dat ze in de tweede rond genoegen moest nemen met zo’n 35% van de stemmen omdat ze te hard gepleit had voor Frexit.

Dat zegt Bernard Monot, de economische strateeg van het Front National.

Monot beweert dat Le Pen er nu van overtuigd is dat haar ‘risicovol’ pleidooi voor Frexit en de herinvoering van de Franse Franc haar stemmen heeft gekost. Daarom wil ze daar bij het partijcongres van volgende maand definitief mee breken. In plaats van Frexit en herinvoering van de Franc zal het Front National dan pleiten voor “nieuwe EU-verdragen die ons meer bevoegdheden geven over onze begroting en bankregels.”

Kort na de tweede ronde van de verkiezingen lieten verschillende prominente leden van het Front National al weten dat ze ervan overtuigd waren dat het Frexit-verhaal de aandacht had afgeleid van de wáre kracht van de partij: immigratie, integratie en veiligheid. Le Pen heeft daar zelf al over gezegd:

“Ik ben me ervan bewust dat het debat over de euro echt voor onrust heeft gezorgd in Frankrijk, bijna tot het punt van paniek. We moeten daar serieus rekening mee houden, erover discussiëren en erop reflecteren.”

Het is duidelijk dat zij en haar hoogste adviseurs dat nu gedaan hebben en tot de conclusie zijn gekomen dat het anders moet. Nee, het Front National zal nooit een gepassioneerd voorstander van de Europese Unie zijn, maar de gemiddelde Fransman is blijkbaar té eurofiel om een debat over Frexit zelfs maar te tolereren. Tenminste, die conclusie trekken Le Pen en co.

Voor de internationale eurokritische beweging is dit natuurlijk best een klap. Het Front National is één van de weinige echte anti-EU partijen die groot en invloedrijk zijn. Dat zelfs Le Pen de handdoek in de ring gooit is wat dat betreft bepaald geen positieve ontwikkeling. Gelukkig hebben we de Britten en hun Brexit nog!


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reageer

35 reacties

 1.   

  Misschien pikt Wilders er van op dat hij ook beter kan zwijgen over een Nexit.

  1.   

   Nee. Een open discussie over de EU is van belang. Zwijgen is toegeven.

   1.   

    Dan moet je ook niet zeuren dat je een kleine partij blijft. De meerderheid van de Nederlanders is pro-EU.

    1.   

     https://wnl.tv/2017/03/03/peiling-helft-nederlanders-nexit/

     Ik ken ook genoeg mensen die op de VVD hebben gestemd, maar toch uit de EU willen.

     1.   

      De vraag is dan waarom ze op de VVD stemden. Dit soort verhalen sporen voor geen meter.

 2.   

  De EU is niet hervormbaar.

 3.   

  Le Pen ontwaakt uit dromenland: dat is een goede zaak.

 4.   

  Mijn inschatting is dat het een uur na middernacht is, de generaties die NL hebben opgebouwd en de generaties die zullen komen zijn verraden door een narcistische bevolking die en masse lijdt aan collectieve Stockholm Syndrom.
  De decadente generatie ’60 – anno 2017, de vuigste cohort die Europa ooit gekend heeft.

  Al wat ons resteert is een Orwelliaanse dystopie totdat deze vervangen wordt door een islamistische theocratie.
  De wereld wordt grauw en ons land wordt geleidt door misdadige clowns die een pantomime act opvoeren, met applaus begeleidt door de propagandisten en doofpotters die zich in NL journalist mogen en durven te noemen en daarmee journalisten elders, die worden vermoord in Mexico of gevangen zitten in Ottomaanse cellen tot schande maken.

  Wat een treurig schouwspel
  En de volgevreten Kaaskop drinkt een glas etc

  1.   

   O, hoe eens ben ik het weer met je Raaf! Ware woorden, zo triest feitelijk! Zo weinigen die door hebben wat er werkelijk gaande is, hoe kan het!
   De mens is werkelijk verworden tot een willoos schaap. ( zie de reacties van de eurofielen alhier, te dom voor woorden, dat mensen zo stupide kunnen zijn, ze moeten haast wel gehersenspoeld zijn door welk mechanisme dan ook. Blijkbaar hebben helaas maar weinigen hier een antigen oid voor.) Dat ze ook nog werkelijk denken dat ze aan de goede kant van de geschiedenis staan is helemaal droevig

   O wee, de dag dat ze wakker worden en zien wat ze aangericht hebben, voor hun kinderen en kleinkinderen die hun (voor) ouders zullen vervloeken.

   1.   

    ni
    Goed verhaal en ook nog eens helemaal korrekt.
    Heel stom, al die eurofielen die zo hoog opgeven over wat de EU zoal niet voor ons betekent. Het enige voordeel voor de burger is het feit dat er bijna geen wachttijden meer zijn aan de landsgrenzen binnen de EU; echter……..óók de buitengrenzen van de EU bestaan niet meer !!!! Bovendien wordt de EU “geleid” door een zuiper 1ste klasse : Korsakov Juncker, terzijde gestaan door enkele hielenlikkers waarop nog nooit een burger in de EU heeft kunnen stemmen. Alzo, een dictatoriaal clubje dat alleen aan zichzelf denkt en de inwoners heeft uitgeknepen. Maar heel veel linksdenkenden vinden dat blijkbaar heel prettig, zij zijn niet wijzer; triest volkje !!

  2.   

   Zo volledig mee eens… Bij die volgevreten kaaskop moet ik overigens aan Frans Timmermans denken. Wij moeten ons diep schamen voor de moedwillig gesaboteerde en verkankerde maatschappij waar we de volgende generaties mee opschepen. Zij zullen ons om onze waanideeën haten en vervloeken, het was namelijk helemaal nooit nodig geweest. Wij hadden gewoon eenvoudig rentmeester moeten zijn, ons bescheiden moeten opstellen en het kostbare Europese erfgoed in ongeschonden staat moeten overdragen aan onze kinderen en hun kinderen. In plaats daarvan erven zij een multiculturele CHAOS. Waarom? Omdat de Euro elite lijdt aan totale zelfoverschatting, zij denken dat ze onaantastbaar zijn en de wijsheid in pacht hebben. Wat ook een rol zou kunnen spelen: Het feit dat Rutte, Merkel en Macron allemaal kinderloos zijn. Zij hebben dus geen benul hoe het voelt om persoonlijk verantwoordelijkheid te dragen voor de toekomst van een kind. Zij denken dat ze ,,de laatsten” zijn.

 5.   

  De EU moet terug naar puur economische samenwerking tussen sterke West- en Noord-Europese landen. Griekenland en alle Oost-Europeanen moeten eruit geflikkerd worden. Ook moeten de buitengrenzen beter verdedigd worden en moet er een vluchtelingenquotum komen van 50.000 vluchtelingen per jaar die evenredig over de lidstaten verdeeld worden. Alleen dan zie ik de EU nog slagen.

 6.   

  Het arme UK komt steeds meer alleen te staan. Van het verwachte domino-effect dat uit zou gaan van Brexit, is weinig meer te bemerken.
  Trump zal hieraan waarschijnlijk ook onbedoeld een steentje hebben bijgedragen: een betere reclame tegen populisme is amper denkbaar.

  1.   

   In Europa is (behalve in GB) altijd een meerderheid voor de EU geweest. Het ziet er inderdaad naar uit dat die steun toeneemt, zeker ook als Macron en Merkel straks een paar stevige hervormingen weten door te voeren. De Brexit heeft de EU een stuk steviger gemaakt en dat is een geluk bij ongeluk.

   1.   

    Braaf en keurig het Orwelliaans adagium volgend : “Freedom is Slavery !!”

    1.   

     @Raaf
     Ach wat. Vrijheid is een metafysisch begrip, dat alleen inhoud krijgt door het te begrenzen. Het valt allemaal wel mee met die slavernij in de EU.

  2.   

   Je zal nog verrast worden! UK heeft het beste gedaan wat kon voor land en bevolking! Uit de EU en het zal uiteindelijk hun redding zijn! Nu al gaat het ze beter dan ooit! Ze staan helemaal niet alleen, onderhuids broeit het voort en de gevolgen daarvan zullen niet mis zijn!

   1.   

    De zeer nadelige gevolgen zullen inderdaad niet mis zijn.

 7.   

  Geeft maar weer eens aan dat rechts-populisten macht verkiezen boven het uitdragen van hun idealen van hun achterban. Wie moet nu de mensen vertegenwoordigen die nog wél een Frexit willen?

 8.   

  Op zich is het redelijk om na een verkiezingsnederlaag te evalueren.
  De FN-leiding komt tot de conclusie dat de oproep tot Frexit Le Pen heeft doen verliezen van de super-Eurofiel Macron.
  Hoewel geen sympathisant van het Front National zijnde, ben ik van mening, dat een politieke groepering trouw moet blijven @ haar principiële opvattingen.
  Als dat kritiek op of zelfs afwijzing van de EU en €uro inhoudt, zal men dat consisteren, desnoods tegen minder stemmen.
  Verschuiving van dit standpunt laat wellicht de Franse kiezer nog meer overgaan naar de radicaal-linkse Jean-Luc Melenchon (Front de Gauche/PCF).

 9.   

  Toch wel laat maar goed gezien van Le Pen. De gemiddelde kiezer vindt onzekerheid te riskant en blijft liever morrend in de EU dan deze te verlaten. Dat geldt voor Nederlandse partijen die dat nastreven ook. Het schrikt eerder af dan het helpt. Dat is ook de reden dat de PVV geen grotere winst haalde. Het zijn te grote happen voor de mens om te verwerken.

  1.   

   De UK was al de hele tijd een buitenbeentje in de EU voor hun is het een stuk makkelijker.

  2.   

   @ Ni28: In een andere draad vroeg je iets over Simon/Isolde:

   Hij is vandaag actief als:

   – Dijkstra
   – Kritikaster
   – Penta

   En wie weet heb ik er nog een paar gemist.

   1.   

    Floris kan er de humor niet van inzien. Het lachen is hem al geruime tijd geleden vergaan toen hij moest ontdekken dat op het internet nogal wat mensen rondlopen die andere meningen hebben dan die van hemzelf en die, o gruwel, ook nog adequater weten te beargumenteren.
    Sedertdien is hij het gaan proberen met stalken en op de man spelen. Het is een heuse obsessie geworden. De moderator van dit blog heeft het er maar druk mee gekregen.

   2.   

    @ Floris

    Lijkt er wel verdomd veel op –> Isolde=Dijkstra=Kritikaster=Penta

  3.   

   @N
   Met de EU weet je wat je hebt; zonder EU is het maar afwachten. Dat is een heel belangrijk criterium voor de gemiddelde burger.

   1.   

    Temeer, Beukman, omdat de burger ziet dat Nederland met de EU veel veiliger en welvarender is geworden. Je bent wel gek als je die succesformule de nek omdraait.

   2.   

    Zeg Beukman, zie jij er de humor van in dat iemand hier zit te posten onder (minstens) drie verschillende nicks, terwijl het in forumland usance (of zelfs een regel) is om er geen dubbelaccount op na te houden?

    1.   

     De humor van Floris is dat hij, nadat hij ontdekte in inhoudelijke discussies op het internet zelden nog een teen aan de grond te krijgen, zich obsessief is gaan richten op mensen die het hem in discussies moeilijk maakten. Dat varieerde van eindeloos stalken van opponenten tot aan families en werkgevers toe naar het net zo lang bedelen bij de moderator om een ban dat de opponent vertrok of gedwongen wordt een nieuwe nick aan te maken.

     Het is een tamelijk zielige oude man maar hij maakt wel debatfora stuk. De ironie wil is dat hij opponenten in het debat consequent voor trol uitkaffert. Het zou een goede zaak zijn als de moderator trollen van dit soort de toegang zou ontzeggen dan wel ze duidelijk te maken dat dit vandalistische en criminele gedoe niet gewenst is.

    2.   

     Ik vind één nick per persoon wel genoeg @Floris. Ik keur het af als iemand er meerdere tegelijk gebruikt.
     Maar ik kan niet zeggen dat het me bezighoudt. Ik heb hier op DDS wel eens een felle discussie gehad met een paar mensen, waarvan later iemand opmerkte dat twee nicks bij dezelfde (echte) persoon hoorden. Het was me niet eens opgevallen, wat vermoedelijk iets zegt over mijn mate van interesse in de vraag of Jantje zichzelf Pietje noemt of Klaasje, of allebei.

     Ik kan me op zich wel voorstellen dat het voor een ander wellicht een sport is om nicks “bij elkaar” te zoeken. Dat is het voor jou toch ook?

     Er even over nadenkend: de een heeft een uniekere schrijfstijl dan de ander. Waar zit hem dat in, en hoe makkelijk is iemand te imiteren? Ik heb zelf wel eens voor de gein ome Bob geïmiteerd (met mijn eigen nick). Bob was makkelijk na te doen door zijn houthakkersstijl. Interessant. Ritter is ook niet zo moeilijk denk ik. Sterker nog: ik heb wel eens vermoed dat hij misschien een bot was. Later bleek dat niet zo te zijn.

     1.   

      @ Beukman

      Net antwoord uit 020. Dat kan ik toch waarderen. Veel beter dan isolde en al haar/zijn andere nicks (o.a. penta-kritikaster-dijkstra).

     2.   

      “Ik vind één nick per persoon wel genoeg @Floris. Ik keur het af als iemand er meerdere tegelijk gebruikt.”
      ————————————————-
      Dat wou ik even horen. De huistrol vind het “humor” zoals je hierboven kan lezen. Maar verder is hij reuze beschaafd, hoor. Altijd inhoudelijk, nooit op de persoon en je zal hem nooit mensen zien beledigen…

      Ik ga er vanuit dat je je mening over hem inmiddels hebt bijgesteld.

 10.   

  Er zijn inderdaad veel mensen huiverig om uit de EU te stappen en daar zijn ook goede economische argumenten voor.

  Anderzijds is het feit dat we in een monetaire unie zitten met insolvabele landen levensgevaarlijk. De Euro is een zwakke munt die al lang in elkaar gestort zou zijn als de dollar niet ook zwak zou zijn geweest. Het feit dat de 2 grote munten van het westen zwak zijn zou iedereen aan het denken moeten zetten. Ooit waren Dollar, DMark en Gulden sterke munten, nu zitten we opgescheept de knoflooklanden: een blok aan het been.

  Mensen die lopen te kletsen dat het economisch weer goed gaat beseffen niet waar we vandaan komen. Van sterke economieën met sterke munten naar landen die gebukt gaan onder mega-staatsschulden die nooit meer afgelost kunnen worden en een bancair systeem dat kunstmatig overeind gehouden moe(s)t worden. Vraag je ook eens af waarom de rente nihil is. Dat is een teken van grote zwakte. Rente is in feite de prijs voor geld. Die prijs is nu bijna nul.

  Maar mijn grootste bezwaar tegen de EU zijn de open grenzen. Daar gaan we aan kapot.

  De EU wordt bemand door linkse dwazen en softe christen-democraten. Als die vervangen zouden worden door realistische politici van rechtse snit dan kan de boel wel weer gezond gemaakt worden.

 11.   

  De landen die lekker vangen van de EU zijn natuurlijk niet tegen de EU.

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!