Oppositiepartijen willen tekst en uitleg van onzichtbare Schippers over voortgang formatie

Geen categoriemei 10 2017, 12:14
Er wordt achter de schermen heel wat afgefluisterd, maar niemand weet wat er nou precies gebeurt.
Enkele partijen in de Tweede Kamer hebben er ondertussen wel genoeg van: VVD, CDA, D66 en GroenLinks onderhandelen nu al tijden met elkaar, maar zij krijgen totaal geen informatie. Zelfs Schippers deelt daar eigenlijk niets over mede. Ja, ze geeft een wekelijkse persconferentie, maar dat is het dan wel. Zelfs tijdens die conferenties zegt ze eigenlijk helemaal niets.
De Tweede Kamer heeft het allemaal even aangekeken maar wil onderhand toch eindelijk eens weten wat er nou precies gebeurt:

Partijen in de Tweede Kamer die niet bij de formatie zijn betrokken willen nog deze week een brief van informateur over de voortgang van de gesprekken. PVV en SP vragen samen om meer informatie en hun verzoek wordt in elk geval gesteund door PvdA en ChristenUnie.

Natuurlijk maakt de PvdA nog deel uit van de demissionaire regering, maar feitelijk staat de partij op dit moment buitenspel. Het draait allemaal om De Grote Vier (waar de PVV op de één of andere manier ook niet bijhoort, terwijl die partij toch echt groter is dan 3 van de 4 partijen). Dat is allemaal leuk en aardig voor die partijen zelf, maar het is toch een beetje problematisch allemaal; er gebeurt namelijk helemaal niets in Den Haag. Bijna alle gevoelige dossiers (en dat zijn er nogal wat) liggen stil tijdens de formatie. De meeste parlementariërs lopen dus rond zonder iets nuttigs te doen.
Zoals Emile Roemer uitlegt:

"En als we wel een debat hebben, kun je moties indienen wat je wilt, maar dan stemmen de onderhandelende partijen tegen, ook al zijn ze er eigenlijk voor."

De Tweede Kamer had net zo goed leeg kunnen zijn. Er gebeurt helemaal niets. Het enige wat er echt toe doet vindt achter gesloten deuren plaats. Geen enkele buitenstaander (lees: kiezers) die weet wat daar gebeurt.
Dat moet maar eens afgelopen zijn. Geef openheid van zaken. Leg uit waarover onderhandeld is op dit moment en welke deals al zijn gesloten. En doe dat gewoon om de twee weken. Transparantie is echt zo gek nog niet.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten