Perverse dominee Voorberg houdt zich van de domme: ‘Ach, wist ik veel wat er op de Nieuwmarkt gebeurde!’

Net als je denkt dat het allemaal niet veel erger kan, komt er zo’n uitspraak.

Het is elk jaar wel weer raak rondom de Dodenherdenking van vandaag. Soms zijn er oproepen om ook Duitse soldaten te herdenken, of om groepen mensen te herdenken die ongetwijfeld geleden hebben, maar helemaal niets te maken hebben met de gruwelijke gebeurtenissen van de Tweede Wereldoorlog. Ze zijn niet eens vergelijkbaar, en dat is juist ook waarom we deze herdenking niet moeten verbreden: deze periode in onze geschiedenis was zó verschrikkelijk dat zij het verdient om apart herdacht te worden.

Dit jaar spant echter wel de kroon als het gaat om belachelijke voorstellen en uitspraken rondom 4 mei. Kansenparelknuffelaar en dominee Rikko Voorberg wil de herdenking graag uitbreiden voor ‘vluchtelingen’ die – natuurlijk geheel tegen hun wil! – op weg gaan naar Europa en die tocht niet overleven. Het CIDI noemt dat terecht een slecht idee, en onze geliefde Anne Fleur Dekker vraagt hardop af ‘wat een joodse organisatie eigenlijk met Dodenherdenking te maken heeft’. Ja, het niveau zit er weer goed in dit jaar!

Maar het wordt dus nog erger. Zoals bekend besloot Voorberg na alle commotie rondom zijn ideetje – gek hè? – om zijn alternatieve dienst naar de Nieuwmarkt te verplaatsen. Als het oorspronkelijke idee al niet uiterst pijnlijk was voor de nabestaanden van de gevallenen die we écht herdenken, dan was dit Nieuwmarktplan het zeker. Dit plein is immers natuurlijk de plek waar gedurende de oorlog joodse bewoners van Amsterdam en omgeving naartoe gebracht werden om vervolgens gedeporteerd te worden. Het was dus het beginpunt van een reis waarvan we nu allemaal weten hoe die afliep. Niet bepaald een plek dus die je zou moeten kapen voor je eigen ‘vluchtelingen’-herdenking, maar de knettergekke Voorberg zelf is zich van geen kwaad bewust hoor, aldus de Telegraaf:

Organisator en dominee Rikko Voorberg was niet op de hoogte van de bezwaren over de Nieuwmarkt. „Als ik dat had geweten, allemachtig… We dachten rust gevonden te hebben, maar blijkbaar is dat nog niet zo.”

Let op: hier wordt dus duidelijk dat deze perverse man het niet zozeer erg vindt dat hij niet wist wat zich in de jaren ’40 afspeelde op de Nieuwmarkt – iets wat elke Nederland, en zeker Amsterdammer (zoals Voorberg is) zou moeten weten – maar dat men zijn nieuwe plek om een of andere reden niet leuk vindt. Hij had gehoopt “rust” te vinden, maar dat is er niet van gekomen. Gek hè?

Nou, nee. Mij maak je namelijk niet wijs dat deze dominee geen idee had wat voor beladen plek de Nieuwmarkt is. Sterker nog: dat is waarschijnlijk dé reden dat hij voor deze locatie ging. Het moge duidelijk zijn dat de banden van Voorberg met de joodse gemeenschap en CIDI in het bijzonder niet al te warm zijn, en naar aanleiding van hun terecht negatieve reacties op zijn aanvankelijke idee, is dit waarschijnlijk bedoeld als een mes in de rug richting die groep. Maar nee, meneer ‘hat es nicht gewusst’. Goh, waar hebben we dát toch eerder gehoord?

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

29 reacties

 1. Marcus123

  Wat een boel fouten in dit stukje. De schrijver lijkt geen flauw benul te hebben wat de officiële invulling van de dodenherdenking is en beweert dat Voorberg zelf voor de Nieuwmarkt heeft gekozen.

  1. Beukman

   @Marcus
   Inderdaad. Het is Van der Laan geweest die de herdenking heeft verplaatst van het Rembrandtplein naar de Nieuwmarkt. Dat nu een stelletje Ariërs zich druk maakt over deze plek vanwege gebeurtenissen in de oorlog, is ronduit onsmakelijk.
   Overigens werden joden in het centrum vnl verzameld in en bij de Hollandsche Schouwburg, een kilometer verderop.

   1. ayreonaut

    Heer Beukman,
    Kan u mij aangeven wie, de door u benoemde, Ariërs zijn? Ik ben zo verschrikkelijk benieuwd wie dit zijn en waarom dit dan om deze reden ronduit onsmakelijk zou zijn.

    1. Beukman

     @ayre
     “Ariërs” is sarcastisch bedoeld. Ik wil ook wel het woordje “Goedmensen” gebruiken: degenen die uitpuilen van de morele zelfverheffing, en voor anderen menen te kunnen bepalen dat de Waag kennelijk wél een geschikte plek is om toeristische markten te houden en het op een zuipen te zetten, maar niet om omgekomen vluchtelingen te herdenken.

     Enfin. Zie ook mijn reactie op #17

     1. ayreonaut

      Dus een “Goedmens” is in uw beleving iemand met een morele zelfverheffing die voor anderen bepaald wat wel of niet kan. U bepaald dat de Waag een geschikte plek is om omgekomen vluchtelingen te gedenken, maakt u dit nu een “Goedmens”, ten opzichte van mensen die dit geen geschikte plaats achtten?
      Daarnaast is het argument van toeristische markten een non argument, althans in mijn beleving. Er is namelijk een tijd en/of plaats om ergens bij stil te staan.

     2. Beukman

      Dat is een stropop, @Ayre.
      Anyway, open je ogen eens. Het argument dat de Nieuwmarkt een beladen plaats is, wordt door de tegenstanders van de plannen van de dominee ingezet niet *omdat” het een beladen plaats is, maar omdat ze elke stok pakken die ze kunnen krijgen om de plannen van de dominee om zeep te helpen.

      De schrijver van dit stuk blijkt slecht geïnformeerd, en heeft ook geen moeite gedaan om zijn te zorgen dat hij wél wist waar hij over schreef. Het was niet de dominee die de Nieuwmarkt aanwees, het was de burgemeester die dit deed. De dominee wilde zijn herdenking aanvankelijk houden op het Rembrandtplein. Welnu: ook daar zijn talloze joden weggevoerd.
      Waar mag je eigenlijk nog wél omgekomen vluchtelingen herdenken?

      Overigens wemelt het op dit moment van de politie op de Nieuwmarkt, ik fietste er net nog langs. Zou die ook wat te herdenken hebben?

   2. Phoenix

    O ja, de Hollandsche Schouwburg. Mark Rutte, die ik weet niet hoeveel jaar geschiedenis gestudeerd heeft, wist niet eens wat dat was, toen hem dat gevraagd werd. Terwijl ik op school nooit goed in geschiedenis ben geweest (ik had een hekel aan dat vak), had ik hem daar toch nog wel een en ander over kunnen vertellen.

    Wim

 2. Ni28

  Je moet nagaan wat er dan gepreekt wordt in zijn kerk als hij niet eens de geschiedenis machtig is.

  1. van Urk

   Inderdaad Ni28. Het is duidelijk dat de kennis over de Tweede wereldoorlog weer wat dieper opgeschroefd moet gaan worden op scholen i.p.v. bepaalde hoofdstukken over te slaan. Want het is diep triest dat deze huidige generatie aantoont weinig kennis lijken te hebben van de werkelijke gebeurtenissen en opeens op het podium met een grote linkse muil gaan bemoeien over onze vastgelegde Nationale Dodenherdenking.

 3. Vabis

  Het ‘feestje’ van die Rikko herdenkminee gaat gelukkig niet door meldt Trouw,

  1. van Urk

   Vabis@ Ophef, verplaatsing en demonstratie dat was er allemaal voor nodig om deze vluchtelingenherdenking niet door te laten gaan. Maar wat ik begrepen heb houdt hij deze herdenking nu waar het zou moeten horen: In zijn eigen straatje namelijk in de Eftelingse PopUp kerk.

 4. Peter Selie

  Heeft natuurlijk niets met het item te maken, alleen die glazige blik in de ogen van deze “man” verraad dat hij een luchtfietser pur sang is en door zijn publiciteitsgeilheid Nederland verder het in het islam moeras laat zakken, in ieder geval heeft hij méér dan twee minuten media aandacht gekregen.

 5. Isolde

  Ik zal dan ook wel pervers zijn. De genoemde historische feiten over de Nieuwmarkt waren me ook niet bekend. Ik denk dat dit voor de meeste Nederlanders geldt en dus ook voor deze dominee. De suggestie dat de plek bewust is gekozen lijkt me nergens op gebaseerd.

  1. van Urk

   Isolde@ Dan heb je nog tijd zat voor 20.00 om te onderzoeken om alles wel aan historische feiten te weten waarom je eigenlijk op de Dam staat. Anders ga je later net als Anne Zeur hetzelfde soort domme opmerkingen geven wat een Joodse organisatie nou met dodenherdenking te maken heeft.

   1. Isolde

    Mogelijk is mijn kennis op dit punt minder dan dat van de historicus van Urk.

    1. van Urk

     Isolde@ De daar opvolgde februari staking in 1941 is u dan ook niet bekend zeker? Waarbij honderden arbeiders de straat op gingen als verzet tegen deze Jodenvervolging? Of dat alle mannen in het dorpje Putten opgepakt werden uit wraak van de Duitsers vanwege een beschieting op Duitse officieren. 552 mannen lieten daarbij het leven waarvan 48 heelhuids terugkwamen. Heeft totaal niks met Afrikaanse massamigratie te maken.

     1. Isolde

      Ja, die feiten zijn me wel bekend.

 6. Paaldanseres

  “Rikko Voorberg was niet op de hoogte van de bezwaren over de Nieuwmarkt. Als ik dat had geweten, allemachtig… We dachten rust gevonden te hebben, maar blijkbaar is dat nog niet zo.”

  Typische uitspraak voor figuren die helemaal niks met ons land hebben, altijd met geopende hand staan en constant onzin lopen te verkopen. Ik ben benieuwd of die “lul de behanger dominee” zijn papieren kruisjes ook opruimt en netjes bij het oud papier gooit.

  “Mijn Land, mijn vlakke land”…totaal omgeploegd!

 7. HaZ

  Een uiterst zweverig type deze Rikko Voorberg, kijk maar eens rond op zijn levensproject de “Popupkerk” .
  De PopUpKerk is een open social club waar we samen eten en drinken. Een experiment waar we grote en kleine levensbelangen bespreken. Een broedplaats waar aan ideeën, handen en voeten groeien.
  De nieuwe wereld moet ontdekt. Rond PopUpTafels wordt er wekelijks eten gedeeld, worden er op de grote vragen gesteld en ideeën geopperd. En dan zitten er zomaar mensen op Lesbos, of met Benno L. aan tafel. Dan wordt er een ‘Fluisterhuis’ of een ‘Tower of Silence’ gebouwd. Dan bakt men brood, mengt men wijn en komt zomaar in verzet tegen beroerd politiek beleid. Het kan allemaal. En het gebeurt allemaal.
  Laten we samen de nieuwe wereld ontdekken.
  http://popupkerk.nl/

 8. TheGrimReaper

  @van Urk:

  “Inderdaad Ni28. Het is duidelijk dat de kennis over de Tweede wereldoorlog weer wat dieper opgeschroefd moet gaan worden op scholen i.p.v. bepaalde hoofdstukken over te slaan. Want het is diep triest dat deze huidige generatie aantoont weinig kennis lijken te hebben van de werkelijke gebeurtenissen en opeens op het podium met een grote linkse muil gaan bemoeien over onze vastgelegde Nationale Dodenherdenking.”

  Een duidelijk teken dat het huidige schoolniveau behoorlijk (understatement?) teruggelopen is. Waarschijnlijk teveel “kansenpareltjes” in een gemiddelde schoolklas met een diepgewortelde haat tegen het joodse volk. Durf DAN maar eens tijdens geschiedenisles maar eens aan te halen wat de joden tijden WW2 is overkomen…..

 9. Steen

  Wat betreft de herdenking van die gestoorde dominee: van de prominente joden hebben we op de sociale media en ook bij jullie niets gelezen. Ja, er kwam nog iemand langs op tv die een boek kwam promoten. En bij Pauw zat een mevrouw die amper uit haar woorden kon komen. Uit zenuwen kreeg ze spontaan een hoestbui.

 10. Beukman

  Ook ik vind dat iedereen met zijn poten van de nationale dodenherdenking moet afblijven, maar het kan geen kwaad om Rikko Voorbergs wens in historisch perspectief te zien. Vooral degenen die menen dat we op 4 mei altijd dezelfde mensen hebben herdacht, zullen dan bedrogen uitkomen.

  In de jaren 50 kwamen onze uitgemoorde joden er in het geheel niet aan te pas. Het draaide louter om de gesneuvelde verzetsstrijders. Joden waren niet gewenst.

  In 1960, toen men langzaam begon te begrijpen dat de joden toch echt de allergrootste slachtoffers waren geweest, trachtte B&W te Amsterdam het tij nog te keren, en beval aan om vooral geen nadruk te leggen op de omgekomen joden. Men veroordeelde zelfs onomwonden het te zware “joodse karakter” van de herdenking. Fraai inkijkje in onze schaamlapcultuur. Het zou nog even duren voor we durfden toe te geven dat we niet alleen omkwamen in de ex-verzetsstrijders, maar ook in de ex-collaborateurs.

  In 1961 besloot het kabinet dat voortaan ook onze militairen dienden te worden herdacht die het loodje hadden gelegd tijdens de bevrijdingsoorlogen in onze koloniën. Wij waren toen dus juist een bezettingsmacht, om de puntjes even op de i te zetten. Gekker kun je het niet hebben.

  Ik stel voor dat degenen die onze tijdens de “politionele acties” gesneuvelde jongens willen herdenken, zich vanavond om 8 uur vervoegen bij Rikko Voorberg op de Nieuwmarkt. Dan wordt de officiële herdenking op de Dam eindelijk een herdenking voor louter slachtoffers, en niet ook voor daders. Ik ben er weer bij. Op de Dam, wel te verstaan.

  1. Ego-non-solus

   @Beukman
   Dit is geen onderwerp om disrespectvol te behandelen door met halve waarheden te komen. Ik ga er dan ook van uit dat uw bijdrage historisch gezien klopt.

   Ik ben zelf niet erg onder de indruk van het integere en waarachtige karakter van wat we ooit het Nederlandse volk konden noemen. Wegkijken is bepaald niet van vandaag. De hypocrisie van een dodenherdenking in tijden van toenemend antisemitisme staat mij al langer tegen en heeft mij al eerder doen besluiten niet meer deel te nemen aan welke officiële dodenherdenking ook. Ik herdenk mijn vader, schoonvader en hun kameraden wel op mijn eigen manier.

   Desalniettemin waardeer ik uw besluit en dat van vele anderen om op de Dam te zijn. Opdat wij niet vergeten.

   1. Beukman

    Mooie woorden, @Ego. Ik kom al naar de Dam vanaf dat ik een kind was, aanvankelijk meegenomen door mijn vader. Niet élk jaar overigens. Als kind trachtte ik tijdens de twee minuten stilte krampachtig te denken aan de gevallenen. Later kwam ik tot het inzicht dat het een ieder vrij staat om te denken waaraan hij maar wil.

    De bijeenkomst op de Dam beschouw ik sindsdien als een massa-meditatie met respect voor het verleden, en inderdaad: opdat wij dat verleden nimmer vergeten.
    Ik ben geen nationalist en heb niets met het koningshuis, maar het Wilhelmus na die stilte bezorgt me iedere keer opnieuw kippevel. Ik ben meestal weer weg als de toespraken beginnen.

  2. van Urk

   Dat van die politionele acties was nog wel de nasleep van de tweede wereldoorlog, beste Beukman. En de naam zegt het al: Nationale dodenherdenking! i.p.v. internationale dodenherdenking. Maar de boodschap van deze herdenking geeft wel een internationale oproep aan elkaar:”Dat nooit meer”! Helaas is deze oproep niet weggelegd aan politieke dovemansoren en gebeuren gelijksoortige praktijken als oorlogen, genocide, vervolgingen, razzia,s of vrijheidsberoving nog steeds op deze planeet en is het begrijpelijk dat slachtoffers uit de huidige oorlogsgebieden met dezelfde situatie daarmee gelinkt gaan worden met die slachtoffers van de tweede wereldoorlog. Ik denk (en dat gebeurt ook wel ) dat tijdens de toespraken op de Dam altijd stelselmatig wordt stil gestaan met de huidige brandhaarden op deze wereld als voorbeeld dat vrijheid nog niet vanzelfsprekend is. Daarmee is het eigenlijk onnodig om een speciale dodenherdenking te organiseren voor vluchtelingen. De boodschap op de Dam zegt al meer dan genoeg: Dat nooit meer!

   1. Beukman

    @Urk
    Ik ben het grotendeels met je eens. De dodenherdenking is een zeer diffuse aangelegenheid, waarbij zowel slachtoffers als daders worden herdacht. Van die daders (onze jongens die gruweldaden verrichtten in de koloniën) kun je je afvragen of zij niet tegelijkertijd slachtoffers waren. Die gedachte zet iedere morele zelfbevlekking op losse schroeven.

    Uit mijn korte historische overzicht (lees het onthullende boek “Zestig jaar herrie om twee minuten stilte”) blijkt dat dominee Voorberg keurig past in de traditie waarbij de dodenherdenking steeds weer voor andere doeleinden wordt gebruikt. Ik ben het niet met de dominee eens, maar neem fel afstand van de beschuldiging als zou hij “pervers” zijn.

    Ik vind de dodenherdenking op de Dam ieder jaar weer een indrukwekkende gebeurtenis. Ze laat me niet koud, dat wil zeggen het deel tot de toespraken. Het gaat niet om woorden, maar juist om wat niet uitgesproken kan worden.

 11. HW

  Als je als wereldverbeteraar niet eens je eigen geschiedenis wilt kennen, dan heb je geen recht van spreken “ook niet als het gaat om vluchtelingen”.
  De geschiedenis leert je namelijk de fouten vanuit het verleden te corrigeren en zo’n type als deze zogenaamde dominee zou dit op z’n minst onder de knie moeten hebben.
  Niets heeft hij geleerd en met zijn stomme en idiote actie beledigt hij hele groepen van onze bevolking. Daar moet je vooral trots op zijn.
  Ze moesten een schandpaal op de Nieuw Markt neerzetten en hem gedurende zijn demonstratie erin zetten.
  Voor grote delen van de Nederlandse bevolking is deze actie een grove schande.
  Daaruit concludeer ik de domheid van deze dominee.
  Dat zulke idioten ook nog een podium in Hilversum krijgen zegt alles over hoe Hilversum in elkaar steekt. Men gaat niet meer voor het nieuws, maar voor de sensatie.

  Zijn stommiteit spreekt boekdelen en dat was tijdens de uitzending van Pauw ook te horen.

 12. jowyajax

  Deze man is te ziek voor woorden, deze man kent zijn geschiedenis van zijn land niet eens, deze man is een belediging voor het Nederlands volk . Dit moet absoluut verboden worden wat dit figuur wil.

 13. Nasrani

  Als overtuihd Christen, ooit uit dezelfde hoek als deze kwakzalver, schaam ik mij diep voor de bedoelingen van deze man.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.