Rampenkabinet met GroenLinks dreigt nog steeds: Klaver staat open voor nieuwe onderhandelingen

Als VVD, CDA en D66 bereid zijn om te bewegen op het terrein van immigratie, wil Jesse Klaver best opnieuw aanschuiven aan de formatietafel.

Een coalitie van VVD, CDA, D66 en GroenLinks is nog steeds een reëel risico. Dat blijkt uit de verklaring van Jesse Klaver, die zegt dat GroenLinks openstaat voor nieuwe formatie-onderhandelingen wanneer het ‘motorblok’ bereid is om toe te geven aan zijn eis voor een soepel migratiebeleid. Nu een coalitie van het motorblok met de ChristenUnie uitgesloten lijkt door de obstructie van D66-voorman Pechtold, zou een coalitie met GroenLinks wellicht een aanlokkelijk perspectief zijn voor VVD en CDA. Een andere meerderheidscoalitie lijkt namelijk volledig onmogelijk zolang de PVV wordt uitgesloten.

Als VVD en CDA inderdaad weer om de tafel gaan met GroenLinks, is dat een overwinning voor Pechtold. Hij wil graag een coalitie met de partij van Jesse Klaver zodat D66 niet de meest linkse partij in het kabinet is. Bovendien vindt hij in Klaver een bondgenoot voor zijn progressieve plannen op het gebied van euthanasie voor kinderen en bejaarden. Bij een coalitie met de ChristenUnie zouden die euthanasieplannen in rook opgaan, vandaar dat Pechtold de besprekingen met de ChristenUnie had gesaboteerd nog voor ze goed en wel begonnen waren. Als VVD en CDA nu weer met Klaver gaan onderhandelen, wordt Pechtold beloond voor zijn sabotage.

D66 zou niets liever willen dan een coalitie met GroenLinks, maar hoe staan VVD en CDA hierin? VVD-leider Rutte heeft al aangegeven dat besprekingen met GroenLinks wat hem betreft alleen zin hebben als de partij niet vooraf voorwaarden opstelt. Dat heeft GroenLinks nu wel gedaan, want Klaver wil alleen praten wanneer de VVD bereid is om te draaien op migratiebeleid. Ook het CDA heeft vooralsnog afwijzend gereageerd: Sybrand Buma stelde dat een coalitie met de ChristenUnie nog niet inhoudelijk is onderzocht, en dat die optie wat hem betreft nog steeds bovenaan staat. Buma roept Pechtold op om zijn blokkade van de CU op te heffen. In dat geval is een coalitie van VVD-CDA-D66-CU het meest realistisch, en krijgen Klaver en zijn trawanten geen toegang tot de ministerraad.

Het is te hopen dat VVD en CDA voet bij stuk houden en niet wéér aan tafel gaan met de extreem-linkse partij van Klaver. GroenLinks wil de grenzen wagenwijd openzetten voor gelukszoekers, en wil torenhoge belastingen om het klimaat te “beschermen”. Zulk beleid zou een absolute ramp zijn voor Nederland, zeker op de lange termijn. Meer asielzoekers vormen een gigantische druk op onze sociale zekerheid, en belastingverhogingen zullen ervoor zorgen dat de economie in een neerwaartse spiraal terechtkomt. Het recept voor een maatschappelijke catastrofe.

VVD en CDA moeten keihard zijn tegen Pechtold: óf hij heft zijn belachelijke blokkade van de ChristenUnie op, óf ze gaan zonder Pechtold verder formeren door met de PVV te praten. De dreiging van een kabinet met de PVV moet voor Pechtold voldoende zijn om te buigen: hij wil immers niets liever dan minister worden. Als hij dat wil, zal hij zijn obstructie moeten staken.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

13 reacties

 1. van Urk

  Snap zo en zo niet waarom de VVD en de CDA zich nog laten bespelen door die groene communisten of de partij van dokter Alexander Mengele? Ik had allang de stekker uit die twee getrokken.

  1. Ni28

   Het gaat er om dat Wilders op de zijspoor moet blijven en dan is geen prijs te hoog. Het is alleen niet in het landsbelang.

 2. Sniper666

  OMG niet Jesse Klaver! Please…

 3. Ni28

  Het echte probleem is D66. Met D66 werken of niet werken is al bijna even erg. Irritante partijtje met een irritante baasje. Dat moeten de CDA en VVD willen zien, het wordt niets met D66 en een ramp met GL.

 4. HaZ

  Rutte wil dat er wordt bewogen, Buma wil meer beweging zien, Pechtold beweegt absoluut niet, Klaver beweegt nooit, Asscher,Roemer en Seegers weigeren te bewegen,
  Wilders beweegt zich in het zweet, samen met Krol en Baudet en Schippers ziet alleen maar stilstand. De BV Nederland in optima forma. Wellicht hoog tijd voor een zwaargewicht als informateur: onpartijdig ,deskundig en met een breed draagvlak !
  Roept u maar…..?????

 5. Lex

  Het is te hopen dat VVD en CDA voet bij stuk houden en niet wéér aan tafel gaan met de extreemlinkse partij van Klaver.

  Tja dat is de vraag,

  Rutte staat bekent als een weg lachende windvaan die met alle winden mee draait.

  Groenlinks is schadelijk voor dit land we waren allang blij toen deze optie voorbij is en nu speelt Jesse weer een balletje richting Rutte.

  Moeten we de migratiedeuren dan nog verder openzetten voor nog meer kansparels gelukzoekers uit Afrikaanse landen. Die met ons zuurverdiende belastinggeld onderhouden moeten worden als het tegen zit tot hun dood aan toe.

  Tijd dat de stekker eruit word getrokken en we eendaags opnieuw naar de stembus kunnen gaan voor een echt kabinet.

 6. Duckday

  Dit noemt men landsbelang Eigen belang partij belang vriendjes helpen vriendjes aan dik betaalde banen Wanneer is dit partij kartel eens uitgespeeld Wanneer boycot tegen de VVD de partij met de meeste scheeflopers En de leugenaars van het CDA

 7. Ritter

  Hebben de politici dan niets geleerd van Manchester?

  Illegale massa immigratie is een van de grootste gevaren van voor Noord/West Europa.

  Niet alleen de islamitische terreur is een gevaar maar ook zaken als vrouwenbesnijdenis; kinderhuwelijken enzovoorts die mee worden geïmporteerd met de immigranten. Deze massa immigratie is een demografische bom.

  Waarom zijn er geen islamitische terreur aanslagen in Oost-Europa?

  Omdat deze landen zo verstandig zijn geweest om de grenzen te sluiten voor de illegale massa immigratie uit de islamitische landen.

 8. Ritter

  Vanmiddag hoorde ik dat een groot deel vande CDA achterban wil dat de PVV aanschuift bij de onderhandelingen.

  Gelijk toen dat werd uitgesproken werd een journalist bij Radio 1 boos en zei dat het nooit ging gebeuren. Daarna werd die optie niet meer besproken.

  De meeste media willen geen PVV bij de onderhandelingen maar wel Groenlinks. Dus zal de media er alles aan doen om te voorkomen dat de PVV aanschuift.

 9. van Urk

  Met Klaver wordt het toch weer niks. Wel weer opnieuw om de tafel maar toch halsstarrig vasthouden aan zijn principes.

  1. Guus Geluk

   Klaver is doodsbang dat GroenLinks hetzelfde noodlot te wachten staat als de PvdA, van Urk. Als hij té veel concessies doet, wordt hij daarop over vier jaar keihard afgestraft.

 10. Guus Geluk

  Pechtold wil Nederland GroenLinks door de strot duwen en daarom reageert hij afwijzend op de ChristenUnie. Het is inderdaad te hopen dat VVD/CDA hun rug recht houden. Niet toegeven aan D66, een partij die steeds meer ontspoort.

e-mail:

 Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.