SP-commissie staakt pogingen om leden meer inspraak te geven: het bestuur is te dictatoriaal

En dan zeuren dat de PVV zogenaamd “geen democratische partij” is.

De meeste partijen in de Tweede Kamer willen geen zaken doen met de PVV. Eén van de excuses die ze gebruiken voor het schofferen van de anderhalf miljoen kiezers van die partij is dat de PVV “geen democratische partij” is. Zie je, de PVV heeft maar één lid: Geert Wilders. Voor de rest is het dus meer een soort van beweging. Wilders beslist wat er gebeurt, wie er op de lijst komen, wat de programmapunten van de partij zijn… het is een one-man show.

En dat kan niet in het democratische Nederland. Aldus de Haagse kaasstolp.

Helaas voor de boven-ons-gestelden van het partijkartel weten de kiezers al jaren dat het democratische gehalte van de andere partijen feitelijk een mythe is. Case in point? Nou, lees dit maar even over pogingen bij de SP om leden meer inspraak te geven:

Een speciale commissie van de Socialistische Partij die was aangesteld om te onderzoeken hoe leden meer inspraak kunnen krijgen, heeft haar opdracht teruggegeven. Een optie was dat elk lid een stem zou krijgen. Het bestuur voelde daar niet voor. Drie van de vier leden vonden dat de partijtop zijn eigen voorkeur opdrong. Zij hebben daarom vorige week hun werk gestaakt.

Zo zie je maar weer dat het democratische gehalte van de andere partijen bijzonder overdreven wordt. Als puntje bij paaltje komt maakt in élke partij een select gezelschap de dienst uit. Het enige verschil tussen de PVV en al die andere partijen is dat Wilders daar open en eerlijk over is.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

11 reacties

 1. Ni28

  Beste Roemer, señor Maduro zou trots op je zijn.

 2. Guus Geluk

  Niemand schoffeert kiezers. We kiezen namelijk geen regering, we kiezen de Tweede Kamer. Het is volstrekt legitiem om een partij te passeren – in ’82 kregen de VVD/CDA ook de touwtjes in handen, ondanks dat de PvdA als grootste uit de bus kwam. Je kunt dus zelfs de grootste partij buiten het kabinet houden.

  Dat het ondemocratisch is om de tweede partij buiten de Trêveszaal te houden, is klinkklare onzin, die door Wilders al jaar en dag als waarheid wordt verkocht.

  1. Henk-Jansen

   Ik snap best dat het niet ondemocratisch is om grote partijen buiten de regering te houden. Het gaat erom dat de partijen het niet eens willen proberen met de pvv. Want bij voorbaat al 1,4 miljoen kiezers uitsluiten alleen omdat je de lijsttrekker niet mag is zeker wel ondemocratisch!

   1. Guus Geluk

    De partijen willen het niet met de PVV proberen om inhoudelijke redenen (koranverbod, marokkanenminderaard, moskeeverbod, enzovoort), maar dat begrijpen zijn aanhangers niet. Bovendien is het goed als een partij haar achterban kleur bekent: we gaan niet met de PVV.

    Er is dus helemaal niets ondemocratisch, wij kiezen immers geen regering.

    1. Henk-Jansen

     ‘Ze willen het niet met de pvv proberen om inhoudelijke redenen’

     Vandaar dat ze het wel met groenlinks probeerden die tientallen miljarden aan windmolens wil besteden en de sluizen voor kansarme vluchtelingen wagenwijd open wil zetten.

     Nederland is een coalitieland dus kan er in overleg best wel verschillen bijgelegd worden. Bovendien zijn belachelijke standpunten als een koranverbod ook de eerste zaken die van tafel zou gaan bij formatiebesprekingen…

     1. Guus Geluk

      Dat is niet wat Geert Wilders wil, zijn koranverbod of minder, minder-uitspraak terugnemen. Geert Wilders blijft vasthouden aan zijn verkiezingsprogramma en daarom mijdt elke partij hem als de pest. Er is niemand die onderhandelen wil over een koran- of moskeeverbod. Er is niemand die bereid is samen te werken met iemand die “minder marokkanen” wil. Daar past men voor.

      GroenLinks is geen partij met een programma dat tegen de grondwet ingaat. Forum voor Democratie is geen partij met een programma dat tegen de grondwet ingaat. Beide partijen hebben acht voor de kernwaarden van onze liberale samenleving. En daarom staan zij niet buiten de macht. Daarom zijn ze niet uitgesloten.

 3. RoodGevaar

  Het argument van de PVV-getrouwen, dat bijvoorbeeld de SP ook geen democratische partij schijnt te zijn, het dictatorschap van Wilders rechtvaardigt, is een ontzettend wassen neus.
  Het feit, dat men überhaupt (vergeef me dit germanisme) lid kan worden van de Socialistische Partij is al een punt in het voordeel der rode broeders en zusters.
  Echter; indien men er een kadaver-discipline-beweging a la Partij voor de Vrijheid van gaat maken is er natuurlijk wel iets structureels mis in de gelederen van kameraad Jan Marijnissen.
  Het zou derhalve wenselijk zijn als de tomaatgooiersclub een buitengewoon congres uitroept om zichzelf eens flink te evalueren.

 4. Lex

  Hoeveel democratische leden een partij ook heeft de het bestuur “de top” van de partij veegt veelal hun reed met de wensen van de leden. Ja er worden punten aangenomen die in hun straatje passen.

  En dat is zo bij alle politike partijen.

  Als de PVV een leden partij gaat worden dan is het heel snel gedaan met de identiteit van de partij. De partij zal dermate worden veranderd dat de doelstellingen waarvoor de Partij is opgericht opzij worden geschoven.

  Chaos, jaloezie, egoïsme en heftige meningsverschillen zullen de partij snel verscheuren. LPF taferelen zullen zich gaan herhalen.

  Dus is zeg laat de partij lekker zo als hij nu is. Wel moet er langzamerhand een opvolger worden klaargestoomd. Geert Wilders is moe en houd dit niet nog jaren vol.

  Hij betaald een hoge tol.

  Juist zijn vrijheid.

 5. Floris

  Aan de SP is goed te zien dat links in de kern totalitair is.

  1. Kritiekaster

   Gelukkig is het bij de PVV, de partij van de oude Floris, beter geregeld: daar heb je geen last van het gezeur van leden en commissies die meer interne democratie willen. Een heldere leider en maar één lid, de Grote Leider zelf.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.