Spoedvergadering in Frankrijk, publicatie gelekte emails Macron strafbaar

Geen categoriemei 06 2017, 14:30
De Franse kiescommissie heeft vandaag een spoedvergadering gehouden over de gelekte documenten van de En Marche! beweging van Emmanuel Macron. Het is nu strafbaar om documenten en e-mails te publiceren of te verspreiden.
De documenten, die informatie over de campagne van Macron bevatten, kunnen alsnog invloed hebben op de uitslag van de verkiezingen van morgen, stelt de commissie. De campagnes in Frankrijk zijn officieel beëindigd en vanuit beide kampen mag geen actie meer worden gevoerd.
De kiescommissie heeft gezegd dat het verbod op verspreiding voor iedereen geldt. Dus ook burgers in Frankrijk mogen de inhoud van de gelekte documenten niet verspreiden. Een citaat uit de verklaring van de kiescommissie:

"On the eve of the most important election for our institutions, the commission calls on everyone present on internet sites and social networks, primarily the media, but also all citizens, to show responsibility and not to pass on this content, so as not to distort the sincerity of the ballot"

Zoals gebruikelijk bij hacks van dit kaliber zijn alle ogen op Rusland gericht. En terecht, want dat Rusland zich graag met buitenlandse verkiezingen bemoeit is allang bewezen. Rusland heeft baat bij een verdeling over het rond van de wereld en gebruikt alle middelen die het heeft om dat doel te bereiken. Vanuit nepnieuws fabrieken bijvoorbeeld, waar mensen dag en nacht werken aan het manipuleren van de werkelijkheid, worden de meest bizarre en slinkse berichten de wereld ingeslingerd.
Die modus operandi zien we hier weer terug. Want de gelekte documenten van Macron's team zijn vermengd met allerhande nepnieuws. Dat kennen we ergens van, nietwaar? Een interessante waarneming werd ook gedaan door de Amerikaanse firma Flashpoint, die zich bezig houdt met cybersecurity:

Vitali Kremez, director of research with New York-based cyber intelligence firm Flashpoint, told Reuters his review indicated that APT 28, a group tied to the GRU, the Russian military intelligence directorate, was behind the leak. APT28 last month registered decoy internet addresses to mimic the name of En Marche, which it likely used send tainted emails to hack into the campaign’s computers, Kremez said.

De hackers zijn er met deze geniepige poging in elk geval in geslaagd in het gat te springen waar Franse media niet in mogen springen. Het is goed dat de kiescommissie heeft besloten het verspreiden van de documenten te verbieden. Verkiezingen moeten nu eenmaal niet beïnvloed worden door buitenlandse acties.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten