Spoedvergadering in Frankrijk, publicatie gelekte emails Macron strafbaar

De Franse kiescommissie heeft vandaag een spoedvergadering gehouden over de gelekte documenten van de En Marche! beweging van Emmanuel Macron. Het is nu strafbaar om documenten en e-mails te publiceren of te verspreiden.

De documenten, die informatie over de campagne van Macron bevatten, kunnen alsnog invloed hebben op de uitslag van de verkiezingen van morgen, stelt de commissie. De campagnes in Frankrijk zijn officieel beëindigd en vanuit beide kampen mag geen actie meer worden gevoerd.

De kiescommissie heeft gezegd dat het verbod op verspreiding voor iedereen geldt. Dus ook burgers in Frankrijk mogen de inhoud van de gelekte documenten niet verspreiden. Een citaat uit de verklaring van de kiescommissie:

“On the eve of the most important election for our institutions, the commission calls on everyone present on internet sites and social networks, primarily the media, but also all citizens, to show responsibility and not to pass on this content, so as not to distort the sincerity of the ballot”

Zoals gebruikelijk bij hacks van dit kaliber zijn alle ogen op Rusland gericht. En terecht, want dat Rusland zich graag met buitenlandse verkiezingen bemoeit is allang bewezen. Rusland heeft baat bij een verdeling over het rond van de wereld en gebruikt alle middelen die het heeft om dat doel te bereiken. Vanuit nepnieuws fabrieken bijvoorbeeld, waar mensen dag en nacht werken aan het manipuleren van de werkelijkheid, worden de meest bizarre en slinkse berichten de wereld ingeslingerd.

Die modus operandi zien we hier weer terug. Want de gelekte documenten van Macron’s team zijn vermengd met allerhande nepnieuws. Dat kennen we ergens van, nietwaar? Een interessante waarneming werd ook gedaan door de Amerikaanse firma Flashpoint, die zich bezig houdt met cybersecurity:

Vitali Kremez, director of research with New York-based cyber intelligence firm Flashpoint, told Reuters his review indicated that APT 28, a group tied to the GRU, the Russian military intelligence directorate, was behind the leak. APT28 last month registered decoy internet addresses to mimic the name of En Marche, which it likely used send tainted emails to hack into the campaign’s computers, Kremez said.

De hackers zijn er met deze geniepige poging in elk geval in geslaagd in het gat te springen waar Franse media niet in mogen springen. Het is goed dat de kiescommissie heeft besloten het verspreiden van de documenten te verbieden. Verkiezingen moeten nu eenmaal niet beïnvloed worden door buitenlandse acties.

 


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

5 reacties

 1. Ni28

  Er zijn velen die denken, liever een macaron dan Macron.

 2. Ritter

  De vraag is wat Macron heeft te verbergen?

 3. Ritter

  Als de mainstream media haar werk goed zou doen is dat hacken niet van belang en zou het hacken geen invloed hebben. Want dan zouden we immers alles weten van de kandidaten.

  Maar aangezien de media (net als bij de verkiezingen in de VS) de establishment kandidaat steunen en deze kandidaat ontzien in hun berichtgeving kunnen er met een hack bepaalde informatie naar boven komen over een kandidaat wat nadelig voor deze kandidaat zou kunnen werken.

  Overigens heeft de informatie over Hillary die met de Wikileaks Hillary emails is gepubliceerd praktisch geen invloed uitgeoefend op de verkiezingen in de VS.

  Al was het maar vanwege het feit dat de media weinig hebben gepubliceerd over de Hillary schandalen die met die gehackte emails naar boven kwamen.

 4. Dobermann1983

  het is wel grappig dat jullie elkaar tegen spreken inzake Russische inmenging in Franse politieke lekkage Macron

 5. Peter Selie

  “Publicatie gelekte emails” Whahahahahahahahahahahaha Putin did it, (Zucht)…

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.