Trump gaat vol protectionistisch: noemt het “very bad” dat Duitsland auto’s in de VS verkoopt

De nieuwe Amerikaanse president heeft weer eens één van zijn meest absurde uitspraken gedaan.

Nee, Donald Trump kan na zijn eerste maanden als president nou niet bepaald terugkijken op een makkelijke periode. Het begon natuurlijk al voordat hij überhaupt president was: zoals dat in Amerika gaat – al helemaal bij een ‘rechtse’ kandidaat – werd elke scheet die Trump ooit heeft gelaten boven water gehaald en elke uitspraak die ook maar enigszins negatief geïnterpreteerd kon worden gigantisch uitvergroot. Nu hij dan ook echt president is, gaat de mediaoorlog tegen hem vrolijk verder: schandaal na schandaal wordt er opgeblazen in de hoop dat hij in het beste geval afgezet wordt, en in het slechste geval tenminste niet herkozen wordt over drie jaar.

Schandalen blijven echter dat: schandalen. Het is moeilijk in te schatten wat er waar van is, en hoewel er zeker handigere manieren waren om ze aan te pakken zijn we nu ook nog niet zo ver dat het congres klaarstaat om hem naar huis te sturen.

Dat wil echter niet zeggen dat the Donald soms niet gewoon oliedomme uitspraken doet, en deze is daar zeker één van. Hij had gisteren, tijdens de NAVO-top in Brussel, eventjes een onderonsje met Angela Merkel. Volgens aanwezigen bij dat gesprek zou hij daarbij hebben gezegd dat Duitsers “very bad” zijn. Waarom? Omdat ze “millions of cars” in de Verenigde Staten verkopen. Eh, oké?

Daarmee wordt duidelijk dat de ultra-protectionistische kant van Donald Trump op de slechtste momenten naar buiten komt. Donderdagmiddag riep hij Duitsland en de andere NAVO-landen nog op om hun budgetten voor Defensie eindelijk eens op te schroeven naar de afgesproken 2 procent. Daar heeft hij natuurlijk voor de volle 100 procent gelijk, maar de weerstand ertegen is helaas nog enorm bij de Europeanen. Dan helpt het natuurlijk niet als je landen op de vingers tikt voor het exporteren van auto’s: dat geld voor Defensie moet toch ergens vandaan komen, en in het geval van Duitsland is de export van auto’s natuurlijk een enorme bron van inkomsten voor het land.

Zeker op het gebied van zaken als migratie en klimaat ben ik het in grote lijnen eens met hem, en is het verfrissend om iemand te zien die zulk degelijk beleid echt wil doorvoeren. Het is alleen zo jammer dat dat gepaard moet gaan met een ontzettend totaal-niet-rechts protectionisme dat niet alleen economisch een ramp is, maar ook diplomatiek nou niet bepaald punten scoort. Het is nog steeds een raadsel hoe een zakenman als Trump zich opeens zo heeft weten te keren tegen vrijhandel: wat dat betreft is hij simpelweg niet slim bezig.

Dumbass.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

11 reacties

 1. Sniper666

  Als Donny die uitlating heeft gedaan is dat i.d.d. niet heel slim.

  1. Ritter

   Sniper666

   Trump heeft vaak gezegd dat hij betere handelsovereenkomsten wil. Logisch , want hij is president van de VS en niet van de wereld.

   Het Witte Huis heeft gereageerd op deze uitspraak omdat de media de uitspraak zonder context vermeld en zelfs suggereert dat Trump een hekel aan Duitsers zou hebben.

   “Trade is going to be a big topic. We are going to continue to fight for what we believe is right, which is free, open and fair trade, which the president has been very clear on what that means,” he said. “What the president means by free and open is, we will treat you the way you treat us, meaning if you don’t have barriers to trade or you don’t have tariffs, we won’t have tariffs. If you have tariffs, we should have tariffs.”

   http://www.breitbart.com/big-government/2017/05/26/donald-trump-the-germans-are-bad-very-bad-on-trade/

 2. Ritter

  Trump heeft een succesvolle reis gehad.

  Tot grote teleurstelling van zijn politieke tegenstanders en van de Trump hatende media die hadden gehoopt dat de reis zou mislukken.

  In SA heeft hij opgeroepen om het islamitische terrorisme te bestrijden en de moslims hierbij op hun eigen verantwoordelijkheid gewezen.

  In Israël is hij vorstelijk ontvangen en de vriendschappelijk banden weer aangehaald die onder Obama verloren zijn gegaan.

  En bij de NATO meeting heeft Trump de landen gevraagd aan de 2% norm te voldoen en opgeroepen meer te doen aan de strijd tegen terrorisme.

  Die Welt heeft ,gebaseerd op deze roddel, een totaal misleidende kop geplaatst waar word gesuggereerd dat Trump een hekel zou hebben aan Duitsers. Zo werkt dus de media.

  Wat is er nu precies gebeurt?

  Een adviseur van het Witte Huis heeft gereageerd op dit roddel verhaal in Welt:

  ““He said they’re very bad on trade but he doesn’t have a problem with Germany,” he said, speaking for Trump. “He said his dad is from Germany. He said ‘I don’t have a problem with Germany, I have a problem with German trade.’”

  http://www.breitbart.com/big-government/2017/05/26/donald-trump-the-germans-are-bad-very-bad-on-trade/

 3. Sniper666

  Trumpie is toch onhandig geweest. Maar ter zake, als de yankees nou eens betere auto’s zouden maken hadden we die in Europa misschien wel gekocht.. In plaats daarvan hebben de yanks hier zelf het licht uitgedaan (GM verkoopt Opel).

 4. Ni28

  De “incidenten” op de top in Brussel spreken boekdelen, de hand van Macron spande de kroonwaarbij hij Trump had genegeerd door naar Merkel te oversteken vlak voordat hij Trump naderde. En de visite van Obama, the citizen of Berlin, was ook expres gepland. De Europeanen hebben zich als boerenkinkels gedragen, etiquette kennen zij niet. Ik hoop dat Trump dit goed onthouden heeft.

 5. Beukman

  Ongetwijfeld worden sommige dingetjes door de media opgeblazen om Trump zwart te maken.
  De hele wereld heeft echter met eigen ogen kunnen zien wat een stuitend politiek correcte toespraak de man hield in SA. Dat was overigens de dag na het wekelijkse verzetje in Riyad, waarop in het openbaar vrouwen worden gestenigd en homo’s worden onthoofd of doodgeknuppeld. Jammer dat Trump niet een dagje eerder kon komen!

  Trump liet werkelijk niets na om zijn gastheren stroop om de mond te smeren. Zo veroordeelde hij het antisemitisme van IS, maar liet hij na om de “rechten” van joden in SA danwel de gehele islamitische wereld te bespreken.
  Hij veroordeelde de steun van Iran aan terroristische groeperingen, maar zweeg angstvallig over het feit dat SA vrijwel alle terroristen van 9/11 heeft geleverd, en ook vandaag de dag terrorisme in de VS, in Europa en elders financieel steunt.

  Trump veroordeelde vrouwenonderdrukking door specifieke islamitische groeperingen, maar noemde de Saudische regering “een baken van vrouwenrechten”. “We zijn hier niet gekomen om anderen de les te lezen”, aldus zakenman Trump, die ook wel uitkeek om het woordje “democratie” in de mond te nemen.

  Want laat duidelijk zijn dat het alleen gaat om zakendoen. Tijdens Bush jr vond iedereen nog dat de VS een heilige missie had in het brengen van democratie en vrijheid naar het Midden Oosten. Inmiddels, dankzij Trump, lopen de hazen weer diametraal de andere kant op: de VS als wapenleverancier aan de hoogste bieder of aan degene met wie de beste “deal” te sluiten is. Het bomt niet wat SA met die wapens gaat doen, nog een paar duizend onschuldige Jemenieten platbombarderen bijvoorbeeld.

  Met Trump heeft America het laatste beetje morele krediet dat het nog had, definitief verloren.

  1. Sniper666

   @ Beukman

   De Don zegt duidelijk “put USA first”. Ze gaan gewoon zaken doen. We moeten niet doen of het ons wat uitmaakt dat de ene moslim de andere ombrengt. Dat zoeken ze daar lekker zelf maar uit, als het daar maar blijft en niet hier.

   1. Beukman

    @Sniperd
    Nogal verwarrend he, nog geen decennium geleden beschouwde de VS onder aanvoering van Bush zich als moreel gidsland van de wereld. Hoe cynisch om dat in 1 klap overboord te gooien.

    Wij, het westen, vinden dat we wél een verantwoordelijkheid hebben aangaande de slachtpartijen in het MO. Waarom heeft Trump ook alweer onlangs een stukje Syrië gebombardeerd? Waarom is hij in zijn toespraak tekeer gegaan tegen Iraans terrorisme? Is dat wat je bedoelt met “we moeten niet doen of het ons wat uitmaakt dat de ene moslim de andere ombrengt”?

    Geef nou maar toe dat Trump met gespleten tong spreekt, en stel jezelf de vraag: waarom zou een zakenman die niemand de les wil lezen eigenlijk president van de VS willen worden? Ik weet het wel.

    SA gaat met de gekochte wapens de wereld een stukje instabieler maken. De gevolgen daarvan komen onvermijdelijk onze kant op, dat hebben we de laatste jaren gezien.

    1. Ritter

     Beukman

     Kennelijk heeft u de toespraak van Trump niet gezien.

     Trump heeft de islamitische landen gevraagd verantwoording te nemen voor het islamitische terrorisme en deze in eigen kring uit te roeien.

     Daarbij heeft het beestje bij de naam genoemd.

     Heel anders dan Obama die in 2009 zelfs het Moslim Broederschap legitimeerde met zijn speech en diep boog voor de koning van SA.

     Donald Trump Plans Call to Fight ‘Islamist Extremism’ in Speech to Muslims
     http://www.breitbart.com/big-government/2017/05/21/donald-trump-plans-call-to-fight-islamist-extremism-in-speech-to-muslims/

     1. Beukman

      Zeker heb ik de speech gezien, @Ritter. Verdwenen waren de krachtige woorden van een paar maanden terug. Het begint een patroon te worden: Trump slaat harde taal uit over de Chinezen, over moslims, over Mexicanen als die er niet bij zijn, maar slikt alles in zodra hij bij ze op bezoek is. Trump praat anderen graag naar de mond uit een pathologische behoefte tot bevestiging.

      Obama veroordeelde in Cairo de Holocaust-ontkenning in moslimlanden en noemde ze ongegrond en hatelijk. Hij veroordeelde mensen die Israël bedreigen met vernietiging. Hierbij zei hij niet: “Saudi Arabië uitgezonderd”. Obama hekelde vrouwenonderdrukking in moslimlanden, en prees het Saudische regime niet als “baken van vrouwenrechten”, zoals Ivanka Trump deed. Dezelfde Ivanak trouwens die zwichtte voor de islam door haar armen en hals zedig te bedekken.
      Bovendien vertelde Obama Mubarak recht in zijn raap dat de Egyptenaren ernaar snakten om in vrijheid te spreken.

      Obama sloot geen wapendeals met landen die zowel intern als extern repressief ageren, en hield geen lulpraatjes over “we komen hier niet om jullie de les te lezen.”

      De waarheid is, @Ritter, dat Trump met zijn totale gebrek aan ethiek zelfs wapens zou hebben verkocht aan A. Hitler: “We are not here to tell other people how to live, what to do, who to be, or how to worship.”

 6. Wim Vreeswijk

  Juist zijn totaal onberekenbare gedrag maakt hem niet alleen onbenaderbaar voor al zijn gasten en gesprekspartner uit de hele wereld, maar ook gevreesd en daar maakt hij dan ook optimaal gebruik van. Tenslotte is hij min of meer de baas van de VS als machtigste land van de wereld en hij wil iedereen naar zijn pijpen laten dansen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.