Vandalisme viert hoogtij: steeds meer kerkhoven hangen noodgedwongen camera's op

Geen categoriemei 11 2017, 15:00
Straatterroristen lijken hun werkgebied steeds vaker richting kerkhoven te verplaatsen.
Het leven is tegenwoordig al niet bepaald meer wat het vroeger was. Waar er in vervlogen tijden zelfs bij de grootste kwajongens iets van respect en bedwang was door sociale controle, lijkt het progressieve "doe toch lekker waar je zin in hebt" definitief afgerekend te hebben met de laatste mores in ons land.
Tijdens het leven worden we tegenwoordig al vrijwel dagelijks geconfronteerd met mensen die er alles aan doen om anderen het leven zuur te maken. Of het nou om terroristen, vandalen of ander uitschot gaat, de rem is er definitief af. Toch bleef dat doorgaans beperkt tot dit leven, maar ook dat is steeds minder een vanzelfsprekendheid.
In vrede rusten lijkt er nu ook al niet meer bij te zijn.
Nederlandse, en met name Noord-Hollandse, begraafplaatsen hebben in toenemende mate te maken met diefstal en vernielingen van graven. Dieven vinden het steeds vaker nodig om graven te onteren door bijvoorbeeld metalen ornamenten eraf te rukken, om die vervolgens ordinair te verkopen. Dat is nog tot daaraan toe, maar een steeds grotere groep mensen lijkt het hartstikke leuk te vinden om graven te vernielen - gewoon, om het vernielen. Grafstenen worden omgegooid of kapotgeslagen, met enorme schade tot gevolg. Dat dit van materiële aard is moge duidelijk zijn, maar ook op psychologisch gebied is dit natuurlijk een enorme impact op nabestaanden, die het graf van hun overleden dierbaren op zo'n walgelijke wijze moeten terugvinden. Het neerzetten van (persoonlijke) voorwerpen op een graf is er ook niet meer bij:
En dus worden kerkhoven verplicht tot het nemen van maatregelen. Cameratoezicht behoort tot de meest logische oplossingen hier, en wordt helaas op steeds meer plekken onmisbaar: meerdere kerkhoven in Noord-Holland geven aan geen andere keuze meer te hebben na meervoudige vernielingen. Vanzelfsprekend is dit allesbehalve een maatregel waar je vrolijk van moet worden: nabestaanden die een moment alleen willen bij een graf zullen zo toch altijd het gevoel hebben bekeken te worden, wat natuurlijk stevig afdoet aan hoe het hoort te zijn daar: intiem, rustig en privé.
Ja, zo erg is het dus geworden in Nederland. Zelfs onze doden zijn niet meer veilig.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten