Angst voor terreur bij EO-Jongerendag: strengere beveiliging dan ooit

Welkom in onze nieuwe werkelijkheid, waar grote bijeenkomsten streng beveiligd moeten worden uit angst voor aanslagen.

Aanstaande zaterdag is de 43ste EO-Jongerendag, dé dag voor christelijke jongeren om God op hún manier te aanbidden en gelijkgestemden te ontmoeten. Deze dag is al jarenlang een feest voor dit soort jongeren. Dit keer zal het helaas een feest met een zwart randje zijn vanwege de aanslag in Manchester: de beveiliging is strenger dan ooit.

Een woordvoerder van de organisatie laat weten dat er geen tekst en uitleg wordt gegeven over de aard van de genomen maatregelen (“We willen geen slapende honden wakker maken”), maar de directeur van het Gelredome — waar de Jongerendag gehouden wordt — wil wel kwijt dat er “zichtbare on onzichtbare maatregelen” worden getroffen.

Eén van die maatregelen is dat de 20.000 bezoekers zaterdag extra worden gecontroleerd; niet alleen als ze het stadion binnenkomen, maar zelfs al als ze het terrein van het stadion betreden. Voorheen was dat laatste niet het geval. Nu dus wel. De reden laat zich raden: de aanslag in Manchester werd gepleegd buiten de zaal waar het concern van Ariana Grande plaatsvond, niet erin.

Daarom moet daar nu ook ernstig rekening mee worden gehouden.

Het is ongelooflijk triest dat we op het punt beland zijn waarop zelfs iets vredigs als de EO-Jongerendag — wellicht hét vreedzame evenement dat jaarlijks terugkeert in ons land — niet langer een veilige plek is. Dan kan de organisatie wel roepen dat ze geen slapende honden willen wakker maken, maar het trieste feit is dat islamistische extremisten al lang en breed wakker zijn. Dat hebben we recent weer gezien bij de Notre Dame (aanval op agent), in Manchester (aanslag op concert Ariana Grande) én in Londen (aanslag met busje, vervolgens met messen). Daarbij geven ze de voorkeur aan grote evenementen, maar als dat niet kan lijken ze het ook prima te vinden om ‘gewoon zomaar ergens’ onschuldige mensen af te slachten.

Daardoor moet zo’n schitterend evenement als de EO-Jongerendag dus extreem goed beveiligd worden… en we vinden dat eigenlijk nog normaal ook.

Nou, dat is het dus niet. Het is een grove schande dat dit nodig is, en het zou reden moeten zijn voor onze politici om nu eindelijk te erkennen dat de strijd tegen het terrorisme een oorlog is, en dus ook zo uitgevochten moet worden.

Het thema van de EO-Jongerendag is een bijzonder mooie en krachtige, maar ook één die nu belangrijker is dan ooit: Fear not. Dat heeft volgens de organisatie inderdaad ook betrekking op terrorisme. “De boodschap aan de jongeren is: wat er ook om je heen gebeurt, God is altijd bij je. Hij laat je niet alleen,” aldus een EO-woordvoerder.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

10 reacties

 1. HaZ

  “wat er ook om je heen gebeurt, God is altijd bij je. Hij laat je niet alleen,”
  Je vraagt je toch echt af waarom al die beveiliging nog nodig is met zo’n persoonlijke
  weldoener……

  1. Ego-non-solus

   HaZ: waarom nu zo’n domme opmerking. Is inhoudelijk erop in gaan te moeilijk? Is het niet schandalig dat massale beveiliging de nieuwe werkelijkheid geworden is? Terwijl ons inzake diversiteit toch echt iets anders voorgehouden was?

   1. HaZ

    De vragen stellen is ze beantwoorden Ego. En achter mijn opmerking had idd [sarcasme modus off] moeten staan.

    1. Ego-non-solus

     HaZ: fijn, mijn dag is weer beter want 1 wegkijker in NL minder dan ik even veronderstelde… 😉

  2. h_keur

   In de Bijbel wordt opgeroepen om je gezonde verstand te gebruiken. Moderne christenen laten zich niet aanleunen, wat de kerkleiders allemaal zeggen, maar lezen zelf wat er staat. Die zijn dus ook wel wakker en riepen al in de 90er jaren van de vorige eeuw, welke infasie er stond aan te komen. Helaas zijn veel kerkleiders net als onze politici en kijken gewoon weg, terwijl ze toch echt beter konden weten.

 2. Ritter

  Het gevolg van de (vaak illegale) massa immigratie uit de islamitische landen.

  Net zoals het toegenomen huidige antisemitisme; kinderhuwelijken; vrouwenbesnijdenissen; eerwraak; enzovoorts.

  De levenswijze en “gewoonten” worden mee geïmporteerd en dit zijn dus gevolgen daarvan die steeds meer zichtbaar en voelbaar worden.

  Geen wonder dat een aantal Oost-Europese landen hun grenzen hebben gesloten voor deze massa immigratie. Ze kijken naar West-Europa en willen dat in eigen land voorkomen.

  ‘Vrouwen worden verbannen uit Franse moslimwijken’
  http://www.elsevierweekblad.nl/buitenland/achtergrond/2016/12/vrouwen-worden-verbannen-uit-franse-moslimwijken-417777/

  1. Seneca

   vermoedelijk bent u reeds geïnformeerd. Het geboortecijfer van de Pakistani in het VK, ligt op ca 3,4%. 30% van deze kinderen zijn een deel van het totale aantal geestelijk en lichamelijk gehandicapte kinderen. Ziehier het resultaat van de islamitische inteelt. Afgezien van het leed dat dit eventueel veroorzaakt, wie zal dat betalen?

 3. Two Ravens Black Kettle

  En de TROUW Wegkijk-dominees (en hun islamofiele EO) maar schielijk wegkijken.

  En de TROUW Wegkijk-dominees (en hun islamofiele EO) maar preken, prevelen en krijsen: “Meer, Meer, Meer !”

 4. Sniper666

  Ik hoop dat ook de EO jongeren nu helder voor ogen hebben wie de vijand is.

 5. Babaji538

  Only, she who knows how to take care of her own health,
  understands the future of the next generation.
  Petra Hermans

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.