Docenten eisen hoger salaris door minder les te geven

Basisschooldocenten hebben het gevoel dat ze te kort komen, dus zetten ze daad bij het woord door een uur later les te geven dan dat ze normaal doen. Dat gebeurt komende dinsdag. Basisschooldocenten verdienen ongeveer twintig procent minder dan hun mede-docenten in het voortgezet onderwijs. Dit is aan het begin van de cariérre al een verschil van zeven procent. 

Men wil in het primair onderwijs evenveel beloning als in het voortgezet onderwijs. Als men kijkt naar het Europees gemiddelde, dan staat Nederland aan de top als het gaat om beloning van de academisch opgeleiden en verzorgers in dit circuit.Het blijft bij een zeker geheel en overtuiging bij de meeste mensen in de omgeving om dit soort belachelijke eisen te stellen.

Het E.U. gemiddelde van de marktwaarde en beloning is ongeveer 34.125 euro. Het Nederlands gemiddelde is ongeveer 40.000 per personen. Als men er een soort actie van wil maken, alsof men niet genoeg krijgt, dan lijkt het net alsof het de meeste mensen in deze industrie niet uitmaakt hoe hoog het is, als het maar hoger is.

Zo veel mensen die geen tijd of zin hebben om die positie te bekleden van docentschap, dan is het een gevaar dat de hele sympathie van de rest van de omgeving als gevaar zich manifesteert. Het is al gevaarlijk dat er niets van de omgeving meedraait in de vroege uren van het primair onderwijs zodat leerlingen achterop raken.

Dus voor een goed doel misbruiken ze het systeem waarin de enige personen die niets eraan hebben, de leerlingen, er het meest mee raken. Maar dit betekent niet dat de gedeelde traditie en de gebruiken open gemaakt worden en er een nieuw antwoord is.

In dit geval moeten docenten verschillende lagen hebben, niet alleen qua hiërarchie, maar ook veel dieper in de kern. Want wat is de invloed op dit soort acties op de impact van het onderwijs? Je kan mensen die niet zo snel en intelligent zijn niet gebruiken als middel, maar je moet het gebruiken als ethiek en vergelijking met andere landen. Dan zie je in een vergelijkend perspectief dat de huidige situatie ook goed genoeg is en het niet veel uitmaakt. Laten we kijken wat we hebben en krijgen, dat is een van de belangrijke aspecten van het onderwijs.

 


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

5 reacties

 1. SlimK1nd

  Dit is Republiek Kukenheim (D66). Sociaal darwinisme en class war. https://twitter.com/SlimK1nd/status/878193089549975552

 2. van Urk

  Ik heb gehoord dat basisschoolonderwijzers van hun loon bepaalde onderwijsmaterieel zelf aan moeten gaan schaffen. Kleuter-jufs die knutselspulletjes voor de kleuters uit eigen knip moeten gaan betalen terwijl dat standaard voor geregeld moet zijn.

 3. Verlazques

  Meneer Lars Benthin ga voor u artikelen in een krant schrijft eerst een uw schoolgeld terug halen of ga op Nederlandse les net als die gelukszoekers. Op de lagere school heeft men onderwijzers of leraren, op het MBO heeft men onderwijzers en leraren, op het HBO heeft men onderwijzers en leraren en nu komt het, ja, op de universiteit heeft men docenten. Ik heb al deze opleidingen doorlopen in een periode dat er nog geen internet was en er dus geen onzin werd uitgekraamd. Vergat ik nog, mijn vrouw was juf in het lager onderwijs, gemakkelijk baantje, geen proefwerken voorbereiden, s avonds dus ook niet nakijken en een riant salaris.

 4. Bes Tolen

  Wat salariëring betreft heeft het basisonderwijs niet te klagen. Als er andere punten zijn, die echt om een oplossing vragen, ja dat is een andere zaak. Maar ja, dat tref je natuurlijk overal aan.
  Mogelijk is er een tekort aan basisschoolonderwijzers (hierna leraren genoemd) maar dat is kunstmatig en wordt juist veroorzaakt door de politieke partijen waarop die basisschoolleraren stemmen: geen nood, men kan gaan en staan waar men wil en waar er te kort zijn, is dat tekort kunstmatig veroorzaakt. Gewoon in hun sop gaar laten koken. Dat is wat moet in het Nederland anno 2017.
  Overigens hebben de basisschoolleraren duidelijk minder hoeven in te leveren dan anderen die uit dezelfde schatkist betaald worden. De politiek beloont namelijk de laatste zo twintig jaar de politieke indoctrinatie van de leerlingen.

 5. Babaji538

  Om woorden voortdurend, direct dwingend
  als superlatief in de context van bewijs en geldingsdrang
  te gebruiken, doet de inhoud van het woord misbruiken.

  Besef wel, dat het weglaten op een wijze
  meer zegt, dan de manier, waarop men het nooit of niet
  had weten te melden.

  Een kwestie van een bericht tot boodschap brengen,
  die aanwezig is en zal zijn.

  Petra Hermans

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.