Een menselijke ketting van 90 km: een gesubsidieerde betoging tegen kernenergie

5939339715_7a4c751a8f_o
Foto: Betoging tegen kernenergie. Bron: IISG/Flickr

Je verwacht het niet, maar men vindt de tijd en de energie om een menselijke ketting te maken van 90 kilometer. Dit zou je verwachten bij iets dat direct mensenlevens zou kosten, maar het gaat om kernenergie in het algemeen. Mensen ‘maken zich zorgen’ over de kerncentrales Tihange 2 en Doel 3. 

Ze betogen tegen het gevaar van een implosie en een reactoire barst met betrekking tot de vaten. Er zijn onlangs 73 scheurtjes ontdekt bij het inspecteren van de kernarmorage, Natuurlijk kunnen we dat zien als een functioneel gemis en zeker als een beleidsfout, maar dan moeten we ook kijken naar het gemeentelijk beleid dat direct of indirect gaat over het onderhouden van die kernonderdelen.

De gebieden Limburg en Valkenburg, Eijsden-Margraten, Vaals, Gulpen-Wittem, Meersen, Maastricht en Heerlen hebben de betoging ook gesubsidieerd met een bedrag van 60.000 euro. Het is een ideologisch en vooral misplaatst bedrag als het gaat om de directe scheiding tussen overheid en private acties, zoals een betoog. Natuurlijk kan in sommige gevallen de (lokale) overheid wel het verschil maken met behulp van kapitaal, maar dat ligt vooral aan de politieke helling waar het discours in ligt.

In dit geval zul je zien dat subsidie geoorloofd zal worden, omdat het als een veroordeling wordt gezien van publiek beleid. In dat geval, of het nu nationaal of lokaal is, mogen lokale overheden blijkbaar bepaalde politieke acties subsidiëren met publiek kapitaal.

We moeten oppassen voor dit soort acties, zeker als ze publiekelijk gesteund worden. Dit geeft eerder een negatief oordeel van een positieve, omdat het establishment achter een plan zit. Dan mag je er vaak vanuit gaan dat het niets te maken heeft met het voordeel van de grootste groep binnen een samenleving.

Kernenergie is daarentegen een van de schoonste vormen van energie opwekken die er bestaan. We kunnen dan wel in een soort stripkomedie leven waarin iedereen lijkt te denken dat kernenergie een verschrikkelijk concept is, maar we kunnen beter kijken naar het voordeel en het nu van kernenergie in de toekomst en in de huidige maatschappij.

 


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reageer

14 reacties

 1.   

  Alles draait om subsidies, de energie en het verzet tegen. Stoppen met subsidies zou een goede stap zijn. Een subsidie oftewel gratis geld heeft geen waarde. Geld heeft waarde pas als je voor gewerkt hebt. Dan ken je de prijs van en daar pas je uitgaven patroon aan. Zo betoging van 90 kilometer zou hooguit 90 meter halen. De overheid betaald een demonstratie tegen eigen beleid, dat kunt je krankzinnig noemen. Er is dus altijd geld genoeg allen het besteding daarvan mankeert een heleboel.

 2.   

  Heel zielig. Er zijn namelijk tegenwoordig veel veiligere vormen van kernenergie (en -centrales). Bill Gates en zijn partner heeft waanzinnig veel geld in de technologie gestoken. Aangezien we (korte termijn) geen vervanging voor olie hebben?

 3.   

  Het is niet alleen schoon maar ook praktischer dan windenergie. 300 grote windturbines heb je in feite nodig om hetzelfde effect te krijgen van 1 kerncentrale.

  1.   

   En moet er altijd, met windkracht, een centrale staande bij zijn. Want geen wind geenstroom. En een centrale is geen batterij met een knopje, dus je kan deze niet uitzetten tot je energie nodig heb. Nieuwe Kerncentrales zijn de enigste oplossing samen met zonne-energie.

 4.   

  Welke organisatie subsidieert die demonstratie?

 5.   

  Geld in thorium centrales steken lijkt me veel veiliger en verstandiger.

 6.   

  En? Is jullie nog wat opgevallen?
  Kijk eens goed naar de foto’s en opnames (RTL, NOS, etc).

  Let eens goed op de mensen.
  Wat valt dan op??

  1.   

   Nou?

   1.   

    Je ziet alleen maar blanken in alle beelden.
    De rest interesseert het kennelijk geen zier als NL…

    1.   

     Blanken zijn toch superieur ?

     1.   

      In het 8 uur policor journaal was ook een zwarte te zien.

     2.   

      Godverdomme, Hendriekus is geband en daar is die kl**tzak van een Simon al weer terug.

     3.   

      Gelukkig maar.

 7.   

  Ik heb hier nooit de zingeving, van ingezien.
  Petra Hermans

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!