Google krijgt een boete van 2,42 miljard euro van de EU, het hoogste bedrag ooit

De Europese Unie heeft zichzelf de taak gegeven om te zoeken naar oneerlijke concurrentie binnen de Europese markt. Zo had het in het verleden een boete van 1,06 miljard aan Intel gegeven, omdat  het bedrijf gebruik maakte van haar machtspositie. Dit keer kreeg Google de boete, omdat het bedrijf haar eigen onderdelen hoger op de ‘search’ lijst zette.

Google heeft bijvoorbeeld een eigen bedrijfsonderdeel dat vluchten vergelijkt en voorstellen doet hoe te reizen en met welke maatschappij. Er zijn nog meer van dat soort sites en bedrijven die advies geven over de vluchten en de prijzen en vergelijkingen doet, maar die komen dan lager in de lijst te staan die Google weergeeft.

Iedereen mag vinden van de Europese Unie wat diegene vindt, maar het is een noodzaak om binnen een markt, wat voor markt het dan ook is, om machtsmisbruik van bedrijven aan te pakken. Google is de afgelopen vijftien jaar een zeer belangrijk onderdeel van het dagelijks leven van mensen geworden. Zo is het woord ‘googlen’ een erkend werkwoord geworden.

Heel veel mensen zoeken van alles en nog wat via het internet en dan vooral via de ‘search engine’ Google. Daarbij is het verboden in een markt om de eigen diensten op zo cruciale en ingrijpende manier voor te trekken. Dit trekt de discussie ook verder, hoe ver mag Google gaan en hoe ver laten wij als consumenten en burgers Google gaan?

We zijn gewend om een aantal bedrijven in allemaal dagelijkse dingen specifiek te gebruiken, zoals Google en Facebook. Die gebruiken steeds meer van de informatie die ze over jou beschikken en gaan daarmee aan de haal in hun eigen beleid. Daarnaast gaan de bedrijven zelf ook nog allemaal andere takken opzetten, zoals verschillende technologieën of zelfs series, kijk maar naar Facebook. De Europese Unie doet er dit keer goed aan om Google aan te pakken, zo blijft de vrije markt gezond.

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

7 reacties

 1. Sniper666

  Doet Google niks. Ze hebben al zo veel cash gemaakt met Google Ads. Die paar miljard is een schijntje.

 2. ayreonaut

  Ben benieuwd wat er met deze miljarden gaat gebeuren. Tijdens de bankencrisis werd er in de US met de banken afspraken gemaakt over te betalen miljarden vanwege het veroorzaken van de crisis. Deze miljarden verdwenen uiteindelijk naar de democratische instellingen van Obama en Clinton.
  Hebben onze wijze leiders van de EU ook al bepaald we waar deze miljarden aan besteed worden? Ik ben benieuwd om te zien hoe ze deze miljarden gaan besteden, misschien is er zelfs wel een accountantsbureau die een handtekening wil zetten?

 3. Kogelbert

  Dit is een typisch voorbeeld van een probleem dat niet meer op nationaal niveau is op te lossen en alleen in Europees verband kan. Dat geldt overigens voor alle grote problemen van deze tijd.

  1. Sniper666

   A.u.b. niet op deze trol reageren. Dank u.

 4. Ikke en zo

  Goh Google GEEN filantropische instelling ????
  Quote, “if you’re not paying for something, you’re not the customer; you’re the product being sold”.

 5. HaZ

  Ad blocker erop, kleine moeite groot plezier !

 6. Babaji538

  Zojuist heb ik me afgemeld, voor de please-mails
  van Google Maps.
  Mochten de jongens denken, een beetje eigenmachtig
  te kunnen opereren, verwijs ik ze terug naar achter de porno.
  Net als die lui van BriefQuotes.

  Petra Hermans

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.