Onderzoek EenVandaag: als formatie mislukt, dan nieuwe verkiezingen!

Geen categoriejun 27 2017, 15:00
Ah goed, nieuwe verkiezingen vindt 53 procent van de ondervraagden! Het leuke aan dit onderzoek, is dat D66-stemmers en ChristenUnie stemmers in het onderzoek aangeven dat er op principiële kwesties niet ingeleverd mag worden.
Van de D66'ers zegt 63 procent dat Pechtold zijn rug recht moet houden (doet die niet zo vaak natuurlijk) en maar liefst 71 procent van de stemmers van de ChristenUnie zegt dat op principiële kwesties geen toenadering gezocht moet worden. Dan maar liever een minderheidsregering of nieuwe verkiezingen.
Het onderzoek van EenVandaag laat daarbij zien dat allebei de partijen het er wel mee eens zijn dat er onderhandeld dient te worden. Praten mag, maar inleveren niet. Dat is zo beetje de kern van deze paar maanden van formatiebesprekingen: iedereen praat, maar iedereen weet ook van tevoren dat er niets van gaat komen.
De enige redding van de vier potentiële coalitiepartijen als ze helemaal niet tot de kernprincipes komen. We zien D66 er wel voor aan een aantal 'ethische kwesties' maar te vermijden om de formatie te redden. Dit gaat sowieso moeilijker en langzamer worden, aangezien er weer een nieuwe informateur is: Gerrit Zalm. Die moet het gevoel tussen de partijen van het begin af aan weer opbouwen bij zichzelf, anders weet die niet waar de pijnpunten zijn.
Vooral de PVV en de SP stemmers willen nieuwe verkiezingen en de helft van de CDA'ers wil dat ook. Zo gaan we met elke maand die voorbij gaat een stuk dichterbij nieuwe verkiezingen komen. Tot nu toe lijken vooral de VVD, PVV en FvD daarvan te profiteren volgens het onderzoek. Dit worden nog eens spannende tijden.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten