Grote bedrijven als TNT en de Rotterdamse haven zijn getroffen door een gijzelvirus

Paniek door heel de wereld. Er is een virus actief die via mails actief is en ervoor zorgt dat grote organisaties stoppen met functioneren. Organisaties als TNT, de Rotterdamse haven en Ernst & Young zijn getroffen. 

Vandaag begon het eerst bij de Rotterdamse haven waarbij de containerterminal van APM is getroffen. Dit betekende dat er niets meer ontvangen kon worden met betrekking tot aanvragen, robotbesturing en andere computerprogramma’s die essentieel zijn voor de verwerking van goederen binnen de haven.

Bij TNT gebeurt er ook niet veel door het virus. De slagbomen gaan niet meer open en er wordt niets meer verwerkt door de computers en programma’s. Niemand weet verder wat de uiteindelijke kosten zullen zijn die door het virus veroorzaakt worden. Wereldwijde consultancy bureau Ernst & Young is ook getroffen door het virus, waardoor het bedrijf in Nederland veel problemen heeft met de processen en de verwerking van de opdrachten.

Het virus is door een eenvoudige ‘phishing mail’ naar binnen gekomen. De computers worden dan in zekere zin ‘gegijzeld’ totdat de opdracht wordt gegeven voor het loslaten van de desbetreffende computers. Tot nu toe weten we dat de ‘gijzelaars’ driehonderd dollar in bitcoins vragen.

Dit lijkt weinig, maar het is veel als men bedenkt dat er meerdere organisaties zijn betrokken en niemand nog weet hoeveel het er zijn die zijn getroffen. Daarnaast stijgt de waarde van bitcoins alleen maar, met pauzes en dalingen tussendoor, maar kan een bitcoin in de toekomst al vele malen meer waard zijn dan het nu het geval is.

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

7 reacties

 1. swetsnek

  Tja wat wil je als je nog steeds met XP werkt hahahahahaah grapje hoor boys

  1. Sniper666

   @ swetsnek

   Bij defensie zijn ze dol op XP. Als die nieuwigheid gaat ze te snel…

   http://www.telegraaf.nl/buitenland/28486117/__Zorgen_om_Windows_op_schip__.html

 2. Sniper666

  Weer blijken de Windows OS systemen bugs te bevatten die criminelen de gelegenheid geeft om toe te slaan. Laat Microsoft maar dokken.

 3. toetssteen

  Linux is te moeilijk?

 4. Paaldanseres

  Dus…. niks geleerd van de vorige keer…

 5. HaZ

  AdBlocker erop : kleine moeite, groot plezier !

 6. Babaji538

  U had het over ‘Ebola’ of wat?

  Petra Hermans

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.