Haha! Roemer gaat vandaag op gesprek bij Tjeenk Willink

Ter leering ende vermaeck.

Nadat Jesse Klaver de onderhandelingen met het motorblok opblies door te eisen dat de nieuwe regering de grenzen wagenwijd open zou zetten voor allerhande nepvluchtelingen is het vandaag aan Emile Roemer om aan te schuiven bij Herman Tjeenk Willink. Jawel, de SP-leider mag vandaag in gesprek gaan met de informateur. In theorie is een meerderheidskabinet met de SP namelijk wél mogelijk.

Woensdagmiddag gingen VVD-leider Mark Rutte en CDA-voorman Sybrand Buma hem voor. De twee leiders hebben nog steeds de voorkeur voor een meerderheidskabinet. Naast het zogenoemde ‘motorblok’ van VVD, CDA en D66 zijn er volgens hun drie opties mogelijk: met ChristenUnie, SP of PvdA.

Omdat Buma en Rutte zelf geen voorkeur hebben uitgesproken heeft Tjeenk Willink zelf maar besloten om Roemer als eerste uit te nodigen, nog voor Asscher. Dat is niet zo verrassend, omdat de informateur er natuurlijk alles aan zal doen om de PvdA — zijn eigen partij — alsnog het kabinet in te rommelen. Dat kan alleen maar als hij Asscher kan duidelijk maken dat alle andere opties voor een meerderheidskabinet onderzocht en mislukt zijn.

Want ja, dat de gesprekken met Roemer op niets gaan uitlopen is nu al duidelijk. Lees maar wat Roemer eist:

“Het motorblok van VVD, CDA en D66 telt 71 rechtse zetels en wij hebben maar 14 zetels. Dat is niet in balans. Het motorblok moet uit elkaar.”

En:

“De VVD is het uithangbord van het neo-liberalisme. Ook de afgelopen regeerperiode stond er bol van: eigen verantwoordelijkheid, minder overheid, grotere verschillen tussen mensen in de bijstand en de hoogste inkomens. Van de VVD kun je niet verlangen dat ze plots andere uitgangspunten heeft. Het is òf een kabinet met de VVD, òf een kabinet met de SP. Anders wordt het een clash-huwelijk.”

Als je denkt dat CDA best zonder VVD wil regeren ben je écht helemaal van het padje. Buma begrijpt maar al te goed dat hij zijn partij dan écht kan opdoeken; dan krijgt hij op rechts namelijk aanvallen te verwerken van FVD, PVV én VVD. Dahaaag CDA, ga maar op zoek naar een andere hobby want in de politiek wordt het niets.

Dit is écht een nutteloze dag. Er is werkelijk geen enkele kans dat de SP gaat meeregeren. Deze gesprekken hadden ze net zo goed kunnen overslaan.

Nou ja, misschien is dat niet helemaal waar: het is natuurlijk hartstikke leuk om Roemer aan het einde van de rit uit te lachen vanwege zijn knettergestoorde ideeën. Da’s dan wel weer vermakelijk.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel
   

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

19 reacties

 1. Standaardbinnen

  Dit is even een verplicht nummer in de rituele dansen. Als straks ook definitief wordt vastgesteld dat de SP geen optie is kan Tjeenk Willink met de PvdA gaan praten. Die zullen zich onder grote druk laten overhalen en volgen er wekenlange zware onderhandelingen waarin onder druk alles vloeibaar wordt.

 2. C.oitus

  Ze zijn naarstig op zoek naar een nuttige idioot.

 3. Guus Geluk

  Ik verwacht niet dat Roemer alsnog overstag gaat. Binnen zijn eigen partij moet hij zich blijven profileren als een sterk socialist, aangezien zijn kop anders gaat rollen. Lillian staat al klaar om de plaats van Emile in te nemen.

  Lijkt me tamelijk nutteloos.

  Overigens begrijp ik niet wat de politieke voorkeur van Willink hiermee te maken heeft. Het is gewoonweg noodzakelijk om de PvdA nog eens in de Stadhouderszaal te zetten.

 4. poldi

  Wat een poppenkast.
  Zelfs een leek kan zien dat deze uitnodiging past in het ritueel voor de buhne.
  Minderheidskabinet of verkiezingen.

 5. Sniper666

  Als eerder had ik aangegeven dat het “motorblok” CDA/VVD/D’66 onze grote vriend en boterletter in het pak zou naaien. Welnu, zo geschiedde.

  Ik sluit me aan bij standaardtrol dat deze volgende zet van onderkoning Willink een verplicht nummer is. Het zou me zeer verbazen als hij het voor elkaar zou krijgen om de SP aan het “motorblok” vast te lassen.

 6. Ni28

  Vandaag op het programma staat de Maduro visie op het Nieuwe Nederland. Alvast WC papier inslaan.

 7. IJscoman

  Maar van een cordon sanitaire rond de PVV is absoluut geen sprake hoor. Dat we dat niet denken. Degenen die dit hardnekkig beamen hebben volkomen gelijk. Het is puur toeval dat de PVV steeds overgeslagen wordt.

 8. Sniper666

  Met Partij voor de Dieren zou ook nog kunnen i.p.v. CU. Of zou Marianne met het haar op de tanden niet durven?

  1. Guus Geluk

   Naar ik meen heeft zij het CDA uitgesloten, maar ik kan het mis hebben.

   1. Sniper666

    @ GG

    Ohh Guus sorry had dat niet meegekregen.

   2. IJscoman

    Guus, jij was toch steeds degene die stelde dat voor een cordon sanitaire samenwerking nodig is tussen partijen, zodat sprake is van een gerichte en doelbewuste actie richting PVV?

    Wil en durf jij dit nu nog steeds vol te houden na 91 dagen formatie waarbij Wilders slechts enkele keren is uitgenodigd voor een formeel vereist gesprekje van enkele minuten bij de informateur maar voor de rest totaal en volledig buiten de deur werd en wordt gehouden?

    1. Guus Geluk

     De PVV is herhaaldelijk bij Schippers op bezoek geweest en heeft daar haar kaarten op tafel kunnen leggen. Naar ik meen heeft Tjeenk Willink eveneens een gesprek met Wilders gehad.

     Er zijn enkele partijen die de PVV hebben uitgesloten, te weten VVD, CDA, SP, PvdA en D66. De kleinere partijen, namelijk SGP, ChristenUnie, 50PLUS en Forum voor Democratie, zijn geen structurele uitsluiters. Van een algeheel cordon sanitaire is dus geen sprake.

     Van de SP en D66 kennen we andere uitsluitingen. D66 verklaarde een coalitie met de ChristenUnie als “ongewenst” en de SP wil niet met de VVD. Zij sluiten meerdere partijen uit en richtten zich niet specifiek naar de PVV.

     De VVD en CDA sluiten de PVV uit, omdat de samenwerking hen bij Rutte I slechts is bevallen (en om dat minder, minder-gedoe, enzovoort). Verder staan zij gewoon open voor elke partij, met inbegrip van Forum voor Democratie. VVD/CDA hebben enkel hetzelfde motief en spannen niet samen.

     Er is dus geen sprake van een samenwerking. Iedereen sluit elkaar uit. Persoonlijk ben ik daar geen voorstander van, maar ik begrijp het wel.

     1. Sniper666

      @ GG

      Afgezien van het feit dat we beiden heel anders denken, somt u wel redelijk op wat de som is van het grote “uitsluitspel”.

      Te bizar voor woorden natuurlijk. Oorzaak is de vrijblijvendheid bij het formeren. Dat moet er uit. Dus in eerste aanleg moeten in dit geval de winnaars VVD/CDA plus PVV/D’66 aan de slag. Komen zij er niet uit een ‘motorblok’ te vormen moet er ook een sanctie zijn. Immers, de kiezer heeft deze partijen massaal gekozen. Het formeren is nu te vrijblijvend.

     2. Guus Geluk

      In Nederland, met inbegrip van de parlementen op St. Maarten en Curaçao, kiezen we niet rechtstreeks een regering. In principe kun je zelfs de grootste partij zonder meer passeren. Wellicht is deze vrijblijvendheid, een zwakte in ons kiesstelsel.

      Persoonlijk vind ik dat we terugmoeten naar een Kamer met enkele partijen en wat kleine partijtjes. Liberalen fuseren, socialisten fuseren, christendemocraten fuseren, populisten fuseren en de kleine christelijke partijem fuseren. Kleine clubjes 50PLUS, DENK eruit of fuseren met de grote partijen.

      Zonder versnippering is een partij direct groter en is een coalitie zo beklonken.

     3. Sniper666

      @ GG

      Goed te lezen dat u ook van mening bent dat de huidige wijze van formeren correctie behoeft. Zou het wat zijn om betrokken partijen na elke serieus mislukte poging een zetel af te nemen?

     4. Guus Geluk

      Nee, want dan gooi je zoveel honderd stemmen weg.

     5. Sniper666

      @ GG

      Nee, die verdeel je over de anderen.

     6. Guus Geluk

      Dan komt je stem dadelijk terecht bij D66. Een regelrechte catastrofe.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.