Haha! Roemer gaat vandaag op gesprek bij Tjeenk Willink

Geen categoriejun 15 2017, 9:00
Ter leering ende vermaeck.
Nadat Jesse Klaver de onderhandelingen met het motorblok opblies door te eisen dat de nieuwe regering de grenzen wagenwijd open zou zetten voor allerhande nepvluchtelingen is het vandaag aan Emile Roemer om aan te schuiven bij Herman Tjeenk Willink. Jawel, de SP-leider mag vandaag in gesprek gaan met de informateur. In theorie is een meerderheidskabinet met de SP namelijk wél mogelijk.

Woensdagmiddag gingen VVD-leider Mark Rutte en CDA-voorman Sybrand Buma hem voor. De twee leiders hebben nog steeds de voorkeur voor een meerderheidskabinet. Naast het zogenoemde ‘motorblok’ van VVD, CDA en D66 zijn er volgens hun drie opties mogelijk: met ChristenUnie, SP of PvdA.

Omdat Buma en Rutte zelf geen voorkeur hebben uitgesproken heeft Tjeenk Willink zelf maar besloten om Roemer als eerste uit te nodigen, nog voor Asscher. Dat is niet zo verrassend, omdat de informateur er natuurlijk alles aan zal doen om de PvdA -- zijn eigen partij -- alsnog het kabinet in te rommelen. Dat kan alleen maar als hij Asscher kan duidelijk maken dat alle andere opties voor een meerderheidskabinet onderzocht en mislukt zijn.
Want ja, dat de gesprekken met Roemer op niets gaan uitlopen is nu al duidelijk. Lees maar wat Roemer eist:

"Het motorblok van VVD, CDA en D66 telt 71 rechtse zetels en wij hebben maar 14 zetels. Dat is niet in balans. Het motorblok moet uit elkaar."

En:

"De VVD is het uithangbord van het neo-liberalisme. Ook de afgelopen regeerperiode stond er bol van: eigen verantwoordelijkheid, minder overheid, grotere verschillen tussen mensen in de bijstand en de hoogste inkomens. Van de VVD kun je niet verlangen dat ze plots andere uitgangspunten heeft. Het is òf een kabinet met de VVD, òf een kabinet met de SP. Anders wordt het een clash-huwelijk."

Als je denkt dat CDA best zonder VVD wil regeren ben je écht helemaal van het padje. Buma begrijpt maar al te goed dat hij zijn partij dan écht kan opdoeken; dan krijgt hij op rechts namelijk aanvallen te verwerken van FVD, PVV én VVD. Dahaaag CDA, ga maar op zoek naar een andere hobby want in de politiek wordt het niets.
Dit is écht een nutteloze dag. Er is werkelijk geen enkele kans dat de SP gaat meeregeren. Deze gesprekken hadden ze net zo goed kunnen overslaan.
Nou ja, misschien is dat niet helemaal waar: het is natuurlijk hartstikke leuk om Roemer aan het einde van de rit uit te lachen vanwege zijn knettergestoorde ideeën. Da's dan wel weer vermakelijk.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten