Kijktip: dit is de held die zich uit een Binnenhofraam wierp om het verzet te redden in de oorlog

Gerrit Kastein gaf zijn leven, zodat leden van het verzet tegen Nazi-Duitsland gespaard zouden blijven.

De SGP – één van de weinige degelijke, rechtse partijen die Nederland nog telt – besloot onlangs haar werkkamer op het Binnenhof te vernoemen naar een communist. Dat klinkt niet meteen logisch, maar het verhaal van deze man, Gerrit Kastein, is zo krachtig dat de keuze van de gereformeerden al snel te snappen valt.

ZoominTV heeft naar aanleiding van die vernoeming een zeer interessante mini-documentaire gemaakt over het leven, en vooral de dood, van Gerrit Kastein. In het kort: Gerrit Kastein, geboren 1910, was een overtuigd communist en tegenstanders van de nazi’s. Na de capitulatie van Nederland besloot hij zich aan te sluiten bij het verzet, waarbij hij een klein doch belangrijk aandeel leverde aan het tegenwerken van de bezetter. In die rol leerde hij uiteraard vele andere verzetsstrijders leren, wat uiteindelijk tot zijn dood zou leiden.

Kastein werd in 1943 opgepakt door de beruchte Sichterheitsdienst, die als belangrijk doel had om het verzet de kop in te drukken in Nederland. In die tijd werd het Binnenhof niet langer gebruikt als parlement, maar als uitvalsbasis van allerlei Duitse diensten, waaronder dus deze. Kastein werd opgepakt en naar één van de kamers – die waar nu dus de SGP zit – op het Binnenhof gebracht ter verhoor. Het was bij het verzet bekend dat zich in de kelders daar een martelkamer bevond waar iedereen die de gewenste informatie niet bij het verhoor gaf terecht zou komen. Kastein was bang bij zo’n marteling zijn medeverzetsstrijders op te geven, en zag daarom maar één manier om hen te redden: zelfmoord, door zichzelf uit het raam te werpen.

De documentaire laat al deze plekken, inclusief het bewuste raam en de martelkamer, zien, en gaat dieper in op het verhaal. Hij duurt overigens maar vijf minuten: perfect dus om even snel een zeer interessant verhaal mee te krijgen. Veel kijkplezier gewenst met deze uiterst boeiende video:

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

7 reacties

 1. Seneca

  ja TOEN bestond er nog heldhaftigheid!

 2. corfo

  In die jaren had je inderdaad helden die, om anderen te redden, uit een raam sprongen.
  Tegenwoordig moet je ze eruit GOOIEN/DUWEN !!!

 3. nomis

  Nu zijn de hardwerkende gewone burgers het raam uitgegooid,door de nieuwe NSB!ers van D66,VVD,CDA,PVDA!!!!!
  Zoals ik al eerder schreef,ook de bevrijders van europa in 45,zijn opnieuw afgeslacht door de oprichting van de nieuwe Nazistaat EUROPA!!!!
  Een nieuwe staat,die vooral tegen de gewone keihard werkende burger is!!!
  De GESCHIEDENIS heeft zich HERHAALD!!!!!!!!!!

 4. Sniper666

  Mooi kamertje om DENK figuren te ondervragen.

  1. corfo

   Sniper666.
   Ondervragen die Denk-figuren totdat ze uit het raam springen, graag van 8 hoog.

 5. Bes Tolen

  Het communistisch verzet was in de eerste plaats gevaarlijk voor de persoon zelf, vervolgens zijn/haar groep, maar ook voor alle anderen. Dat Kastein het einde van de oorlog niet zou halen, zat er dik in.
  Onderling vochten ze elkaar de tent uit. Naïeve idealisten naast naargeestige machtswellustelingen in de top van de partij. Ook na de oorlog toen het eenvoudiger was zich aan die top te onttrekken.

 6. Babaji538

  Ik ben onlangs nog op deze pleisterplaats geweest.
  Het ontvangstcomité stond klaar, dat wil dus zeggen
  dat ze mij, ook daar, niet hebben genaaid.
  Wil men gras grazen, dan zorgt de Goede Herder
  voor een langdurig goede weide.

  Van mij, mag de huidige knikkerclub
  alsnog in de ondergrondse kerker worden gemikt.
  Toevallig, ben ik daar goed in.

  Een wederzijds tot elkaar komen,
  kan dus verder wel op de vette pens
  worden geschreven.

  Petra Hermans

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.