Lijstverbinding afgeschaft: grote partijen hebben meer voordeel bij verkiezingen

29603866222_7a2e588fb7_b
Foto: Mark Rutte arriveert bij een ontmoeting. Bron: Andrej Klizan / EU2016 SK / Flickr.

Vandaag heeft een Kamermeerderheid de mogelijkheid tot een ‘lijstverbinding’ afgeschaft. Via de lijstverbinding konden kleine partijen de kans vergroten op een restzetel bij de verkiezingen.

Vaak hebben grote partijen bij de verkiezingen een voordeel bij het verkrijgen van een restzetel. Toch heeft bij de stemming over het voorstel bijvoorbeeld ook een Partij voor de Dieren voor het voorstel gestemd. Dit komt omdat lijstverbindingen vaak aangegaan worden door partijen die ideologisch gezien dicht bij elkaar komen.

Zoals een lijstverbinding tussen PvdA-GroenLinks-SP of ChristenUnie-SGP. Een Partij voor de Dieren heeft in zo een positie geen geestverwanten, omdat het een ideologie overstijgende partij is. Met een lijstverbinding hebben zij nog minder kans op een restzetel, aangezien ze geen onderdeel is van een lijstverbinding en een lijstverbinding wel meer kans heeft. Voor de Partij voor de Dieren werkt zo een systeem dus niet.

Toch is dit een gemis voor de democratie en zeker voor kleinere partijen. Aangezien de grotere partijen meer voordeel halen uit de afschaffing is de kans groot dat er een restzetel naar een partij gaat terwijl die ideologisch gezien ergens anders bij hoorde.

Laten we even kijken naar de site van de Rijksoverheid als het gaat om restzetels:

Daarna kijkt de Kiesraad hoe veel keer de partijen de kiesdeler hebben gehaald. Het resultaat hiervan geeft het aantal volle zetels dat door partijen is behaald. Deze verdeling komt meestal niet precies uit. Er blijven dan restzetels over. Om restzetels te krijgen bij de Tweede Kamerverkiezingen of de verkiezing voor het Europees Parlement, moet een partij tenminste 1 zetel hebben behaald. De verdeling van restzetels gebeurt volgens het systeem van de grootste gemiddelden. Hierbij wordt het stemmenaantal van elke partij gedeeld door het aantal volle zetels plus 1. Dit is de eerste restzetel die verdeeld wordt. Deze berekening levert voor iedere partij een gemiddeld aantal stemmen per zetel op. De partij met het grootste gemiddelde krijgt de eerste restzetel.

En het grootste gemiddelde is vaak de grootste partij en via lijstverbindingen kunnen kleine partijen een hoger gemiddelde bij elkaar krijgen. Ideologische ‘broeders’ binnen de politiek, zeker van minderheden, moeten de kans krijgen om mee te doen en niet het nadeel van zo een systeem te ondervinden waarin de grootste partijen de grootste kans op een restzetel krijgen. De mogelijkheid tot lijstverbinding had dan ook moeten blijven bestaan.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reageer

16 reacties

 1.   

  Jammer dat het syteem van lijstverbindingen wordt afgeschaft. Er is democratisch gezien veel voor te zeggen: als je stem dreigt verloren te gaan omdat er te weinig stemmen zijn uitgebracht op een (extra) zetel voor de partij van je voorkeur zie je hem toch liever belanden bij een verwante partij dan dat hij verloren gaat.

  1.   

   Cordon sanitaire voor Kogelbert. A.u.b. niet op deze trol Kogelbert reageren, dank u.

   1.   

    @ Sniper666.
    Waarom nou toch Sniper ? ‘t Is zo’n lachwekkend figuurtje, alleen jammer dat tie geen cyaankali lust !

   2.   

    Hahahaha het trolleke moet de kogel krijgen gewoon niet meer op reageren mensen

 2.   

  Het zou al een heel ding zijn als zetelroof niet meer kan. Vertrekt een kamerlid, komt er een ander uit dezelfde partij voor terug.

 3.   

  Mooi voorbeeld van stemmen uit partijbelang dit

 4.   

  Het is voor kleine partijen al moeilijk in de Kamer te komen. Zo wordt het nog moeilijker.

  FVD, SP, GL, 50PLUS, DENK en PvdD allemaal uit de Kamer, zodat je weer het ouderwetse systeem krijgt, zonder alle versplintering. Dan is een kabinet binnen een handomdraai gevormd.

  1.   

   D66, PvdA, Groen Links, CDA en VVD uit de kamer zodat we een echt democratie krijgen.

  2.   

   Jaaaaaaaaaaaaaa dat had je graag he precies in jou straatje

 5.   

  @ redactie

  Rechts zie ik reclame voor een website http://innovatievandaag.nl/. Ik denk dat het frauduleus is.

  1.   

   Je hepT het er maar druk mee.
   Sniper666 de Felwebel van DDS.

   1.   

    Als je wat pruttelt, probeer dan een beetje je best te doen?

   2.   

    bla bla bla bla bla bla moet ik nog verder gaan lellebel ????

 6.   

  Prima

 7.   

  Wel zo eenvoudig nu. In het verleden was het wel zo, dat je de kiesdrempel en dat was één zetel moest halen. [Tenminste in het Nederlandse systeem voor de Tweede Kamer.]. Als je daarvoor stemmen te kort kwam deed je verder niet mee.
  Een vernieuwingspartij had toch al niets aan het oude systeem.

 8.   

  Waar ze beter iets tegen moeten gaan doen is zetelroof. Stap als Kamerlid uit de partij dan zetel inleveren.

  Dit vind ik veel belangrijker dat twee partijen samengaan met een lijstverbinding dit voorkomt ook versplintering van het politike landschap.

  Gelukkig mislukt het ook kijk maar naar Partijen Aritikel 1, VLN.

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!