Mark Rutte: ik wil geen rechts kabinet

Het hoge woord is eruit. Mark Rutte wil geen rechts kabinet, maar een kabinet ‘dat conservatief en progressief verbindt’. Deze zin komt ons wel heel erg bekend voor..Oh ja, Alexander Pechtold van D66 zegt dat al weken! Een waarlijk midden-kabinet. Net als bijna alle andere kabinetten die Nederland heeft gehad, links van het midden. Dat wordt voor het gemak dan vertaald naar ‘middenkabinet’. 

Waar Rutte in 2012 niets anders kon dan met de PvdA regeren, volgens hem dan, door het grote aantal zetels dat de partij gewonnen heeft, kan hij zich daar nu niet achter schuilen. Dit is sowieso niet geloofwaardig, omdat de tweede partij van het land, de PVV, niet bij het formatieproces wordt betrokken. Dan kan Rutte heel de tijd beweren dat het landsbelang boven het partijbelang centraal moet staan, maar dat komt niet geloofwaardig over.

De rechtse partijen hebben een meerderheid gekregen in de Tweede Kamer en dat wordt nu gewoon weg gegooid. De rechtse overwinning op thema’s als immigratie, integratie en identiteit wordt niet vertaald naar een kabinet dat het sentiment vertegenwoordigt. Mark Rutte lijkt dit te doen om mensen te willen ‘binden’ en twee kanten met elkaar in contact te laten komen. Dat is een heel mooi streven, maar dat is niet de politieke realiteit waar we in zitten. De verkiezingen moeten vertaald worden in beleid en dat zou dus in het eerste opzicht ‘rechts’ moeten zijn.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

48 reacties

 1. Hendriekus

  Deze analyse is onjuist: er is geen rechtse meerderheid in de Kamer. De PVV is geen zinnige optie (als je die rebellenclub al rechts kunt noemen) en daarmee zullen CDA en VVD altijd een linkse partij nodig hebben om een meerderheid in de Kamer te realiseren.

  Zo ingewikkeld kan dit toch niet zijn?

  1. IJscoman

   Hendriekus KAN alleen maar liegen. Zijn analyse is onjuist, er is WEL een rechtse meerderheid in de Kamer. VVD + PVV + CDA + 50Plus + SGP + FvD is in totaal 81 zetels.

   1. Skippybal1

    PVV is niet rechts, alleen maar anti-islam met een inreissausje.

    De rest van het programma kan concurreren met de SP.
    Ikbegrijp dat dit voor de in aanleg rechtse reaguurders hier, nogal zwaar op de maag licht.

    En DDS, kap es met janken, Wilders wil en vooral kan niet eens regeren.
    Die partij is geen optie, nu niet en voor de toekomst nog minder.

   2. Skippybal1

    50plus is ook links….nog meer gratis geld naar de ouderen die al met hun 50ste met de VUT gingen en al hun geld er doorheen hebben gejast of klemzetten in hun villa van 750.000 euro.

    PVV en 50plus is belastingen omhoog

    1. Mart

     Jij hebt een probleem Skippy (met of zonder ballen),de mensen MOESTEN in de VUT…Hoop dat je nog wat uitgekeerd krijgt als je ”aan de beurd bent”.Ik weinig maar woon gelukkig in een land waar daar nog goed van te leven is tot heden.Mart Brasil .

     1. Sniper666

      @ Mart

      Ik kan me wel herinneren premie te moeten betalen voor de VUT. Maar denk niet dat ik zelf ooit wat van terug zie. Was een briljante gedachte, die VUT.

    2. swetsnek

     MIJN GOD WAT KUN JIJ DOM LULLEN

     1. LieverKipsLeverworst

      MIJN GOD WAT KAN JIJ DOM LULLEN
      Moeilijk hè, Nederlands…

  2. HW

   Jouw analyse is ook onjuist:
   D66 is gewoon een liberale club met twee linker handen en een stel idioten binnen de partijleiding, die alles overboord hebben gegooid waar van Mierlo ooit voor stond.
   Met de keuze voor Rutte heeft het rechtse VVD een links georiënteerde partijleider binnengehaald, die liegt en bedriegt om zijn gelijk maar te halen.
   Ik denk dat de meeste VVD stemmers dit niet hebben gewild en garandeer de VVD een toekomst als de PvdA.
   Het CDA is weggelopen bij de breuk tussen VVD – CDA en PVV, maar Rutte en Buma spreken dit met een leugen tegen.
   Zo ziet de Nederlandse politiek eruit, de firma list en bedrog

   1. Floris

    “Met de keuze voor Rutte heeft het rechtse VVD een links georiënteerde partijleider binnengehaald”
    ———————————————————
    Niet alleen Rutte is links georiënteerd, het zijn er veel meer. En het is ook niet de eerste keer. Denk aan Dijkstal, denk aan Voorhoeve (die doodleuk ook lid was van D66), of aan moslimknuffelaar Van Aartsen. Allemaal links georiënteerde fractieleiders.

    Het rottingsproces bij de VVD begon eind vorige eeuw al. Probleem voor de VVD-kiezers van de oude stempel is dat er geen alternatief was. Ja, de PVV, maar die partij sloeg bij hen niet aan.

 2. walen

  Er is niets rechts aan de PVV, die is conservatief en links op sociaal vlak. Echt rechts is alleen de libertarische partij en misschien de FVD.
  Dus Rutte kan prima met de PVV om tafel.
  De nazi’s en commi’s van GL en SP zouden juist niet mee mogen doen.

 3. Nederlandse_Patriot

  Asscher heeft zojuist opnieuw gezegd dat ze NIET mee gaan doen aan dit kabinet. Er is dus nog maar 1 optie: CU.

 4. Sniper666

  Rutteprutte reuteld een eind weg omdat hij in het pluche wil blijven, dat is de drijfveer, meer niet.

  1. LieverKipsLeverworst

   @Rutteprutte reuteld een eind weg omdat hij in het pluche wil blijven, dat is de drijfveer, meer niet.
   Helemaal juist.

 5. loes530

  word tijd die die rutte weg gaat

 6. HaZ

  Het is Mark niet te doen om een rechts kabinet, noch een links kabinet, noch een middenkabinet. Het is Mark vooral te doen om…..Mark ! Zelfs al moet ie daar zijn eigen moeder voor verkopen en zijn achterban de nek voor omdraaien. Mr. Allmighty knows the rules ! Het wachten is op een of andere “hotshot” in de EU die er de brui aan geeft, dan pas zal Nederland verlost zijn van deze megalomane selfmade man!

 7. Marija

  Rutte: IK WIL

  Aan Rutte: WIJ WILLEN

  1. Hendriekus

   Alleen we weten eigenlijk niet zo goed wat we willen.

   1. Sniper666

    @ standaardtrol

    Dat heb je nou voor de verandering eens goed gezien Wim. Er is een groot gebrek aan VISIE. Waar komen we vandaan, waar staan we nu, waar willen we heen?

    1. Hendriekus

     Ik heb inderdaad, Snipper, de indruk dat jij van boven niet weet dat je van onderen leeft en andersom, laat staan dat ook je maar een begin van visie zou kunnen ontwikkelen.
     Ik sluit niet uit dat Swetsnek nog dieper verward is maar ik beschouw je op afstand als de domste poster hier.

 8. Lex

  Nu er met de PVDA weigert mee te regeren vind ik dat er nieuwe verkiezingen moeten komen of zal het toch een minderheidskabinet worden.

  Ik zou zegger laat het motorblok uit elkaar vallen en nieuwe verkiezingen.

 9. jowyajax

  Dit gaat hem nog meer kiezers kosten. Mij is VVD kwijt en ben nu een FVD kiezer. Rutte is net zo’n bedrieger als Pechtold

  1. Floris

   Same here. Ik ben alleen al veel eerder afgehaakt.

  2. TheGrimReaper

   Met de laatste verkiezingen dacht men dat de VVD óók veel stemmen zou verliezen, maar dankzij z’n “Turkije stunt” (goh, wat heeft Rutte toch een ruggegraat!) en zijn weerzinwekkende “brief aan het volk” (doe normaal + wat een gaaf land!) wist de slijmerd TOCH weer de nodige stumpers aan zijn kant te krijgen. Wat de politiek betreft, verbaas ik me (bijna) nergens meer over….

 10. van Urk

  Wel ja joh! Gooi links en rechts maar weer samen op een hoop. Terwijl ons land er totaal geen belang in had wist ik nog wel dat in 2012 VVD(Rutte) en PvdA(Samson) elkaar beiden nog in de modder wilden gaan trekken. Links wil gewoon niet regeren mijnheer Rutte! SP en PvdA willen niet, Groen Links is met zijn knotsgekke eisen compleet labiel en geschikte kandidaten worden door D66 weggejaagd . Zal wel weer een moddergooi-kabinet worden.

 11. Ni28

  De VVD met Rutte is een linkse partij, punt. Wat wij al wisten wordt nu hardop erkend. Je kunt geen rechtse regering vormen als je wilt tegelijk smoezen met Brussel en de lijn Merkel & Macron. Nu moet ook Seegers proberen voor rechte rug te spelen maar ik vrees dat ie zich toch laat ompraten. Het resultaat wordt maar net iets beter dan met GL. Het lichtpuntje is dat dan Pechtold in het kabinet zit. Dat kan dan niet zo lang duren voordat wij nieuwe verkiezingen krijgen.

  1. Hendriekus

   Voor iemand met een extreem-rechtse politieke overtuiging is iedereen die daar links van staat links.

   Links en rechts is een kwestie van perspectief. Jouw perspectief is extreemrechts. Ik neem dat niet serieus.

   1. van Urk

    Maar goed..zolang hij nee blijft roepen wordt het een lang gebed zonder einde! http://www.elsevierweekblad.nl/nederland/achtergrond/2017/06/asscher-drie-letters-voor-de-informateur-nee-515893/

 12. Ni28

  Rutte heeft lak aan de kiezer dat weten wij al lang. Ondanks het resultaat dwingt hij zijn wil op aan de kiezer. Net als met het referendum. Verkiezingen zijn onnodig in een niet democratie.

  1. corfo

   @ Ni28.
   De man is volkomen onbetrouwbaar, dat is al meerdere keren gebleken.

 13. Guus Geluk

  Premier Rutte geeft aan dat hij het motorblok wil koppelen aan een linkse partij – logisch, want een andere smaak is er niet. Nu vicepremier Asscher de deur definitief heeft dichtsgeslagen, is enkel de ChristenUnie nog over.

  1. van Urk

   Guus Geluk@ Partij voor de dieren misschien?

   1. Guus Geluk

    Die heeft het CDA uitgesloten, van Urk.

 14. corfo

  Rutte wil dit en Rutte wil dat !
  Wat heeft die man eigenlijk nog te willen, zijn VVD-clubje heeft verloren bij de laatste verkiezingen, maar “meneer” blijft een grote broek aantrekken !
  Het gaat hem alléén om “macht” en “aanzien”. Een ware plucheplakker, die zich absoluut niets van de bevolking aantrekt.

  1. Guus Geluk

   Rutte is de leider van de grootste (regeringspartije) en al ruim zeven jaar minister-president van Nederland. Ja, dan heb je net wat meer te willen dan de burger. Immers, je krijgt het mandaat van de burger.

   1. corfo

    @ Guus G.
    Dit is geen inhoudelijke reactie, beste Guus.

    1. Guus Geluk

     Kun je aangeven waarom deze reactie niet op de inhoud zou ingaan?

     1. corfo

      @ Guus G.
      Omdat je alles omdraait en dan gaat blèren dat er geen inhoudelijke reactie is gekomen. Zielige Guus.

     2. Guus Geluk

      Wat draai ik om, Trolfo?

 15. Mariussenior

  De man van de 1000 euro en van we gaan de naderste steen boven halen en het referendum nee is natuurlijk nee. Is ook de man van Henny keizer en van Opstelten en van der steur ik kan nog een tijdje doorgaan. Voor mij die VVD stemde het punt geweestnooit meer integriteit aan mijn zolen.

 16. Verlazques

  Het is vrij simpel, de meerderheid van de Nederlanders heeft rechts gestemd.

 17. Bes Tolen

  Wie zo praat als Rutte en Pechtold verstaat de problemen in onze tijd onvoldoende tot niet. Dat is ook bij een groot deel van de kiezers het geval. Dat is dom en dat wordt al jaren bevorderd door een maatschappijbeeld, dat er op neer komt dat elk probleem wel goed kan worden opgelost. Als je maar boven het probleem staat, wordt het alleen al daardoor minder. Dat is tegelijk de Amerikaanse opvatting en ook is meegenomen in het multiculturalisme, dat alles wat niet mee doet aan de nivellering van wat ook als fout aanmerkt. Alleen de aangewezen minderheidsgroepen houden zo nog echt rechten over inclusief het recht van beroving. Wat in de VS ook jarenlang is rondgebazuind door bepaalde wetenschappers. Ook in Joego Slavië door het westen is toegepast. De gemakkelijke kant van de politiek heet nu links. Rechts is nu wat niet links is. Negatief geformuleerd maar het ligt nu zo. Je moet nu concluderen dat Rutte en Pechtold het tegenwoordige links heel veel ruimte bieden. Zo veel dat de problemen zich zullen ophopen en veel mensen zich er bijzonder ongelukkig bij zullen vinden. Als ze al politiek inzicht hebben om te zien waar de ellende vandaan komt. Durf speelt ook nog mee. Dat geldt helaas voor velen niet. Tolerantie is voor velen geworden de politiek maar haar gang te laten gaan en dus ook de grote problemen. Men ziet wel wat er gebeurt, vindt dit vaak niet fijn maar ziet of niet het uiteindelijke gevolg of ziet dat toch als onvermijdelijk. Ook onvermijdelijk vanuit nu eenmaal voldongen democratische politieke beslissingen. Ook de achteruitgang. Daar zit het grote verschil in met de mensen, die op de PVV stemmen. In wezen de meest progressief ingestelden maar ook die als conservatief duidelijke keuzes maken. Het is bewustzijn en de wil om de maatschappij beheersbaar te houden en die niet te willen overleveren aan barbaren.
  De PVV is als partij niet links omdat ze door links niet wordt geaccepteerd. Zo dat is de negatieve omschrijving. Maar bijna al de andere partijen accepteren de PVV niet. Dat heeft met de valse tolerantie (zie hiervoor) te maken en met het feit, dat die partijen de PVV vrezen als concurrent dan wel als partij, die hun kiezers van het juiste politieke (tot godsdienstige toe) geloof afbrengt; zelfs wordt gedacht dat de grondslag wordt ondermijnd. Dat laatste werd ruim een halve eeuw geleden nog heel indringend de PvdA, verweten! Nu wordt dat zo van de PVV gedacht. Niet door iedereen. Het speelt evenwel, men spreekt voorzichtig, bedacht; men is er wel ongelukkig mee maar de oplossing is te eenvoudig: boycot. Hoe lang nog? Vooreerst nog wel dus. Het politieke krachtenveld kan, ja zal nog aanmerkelijk veranderen. Straks heeft misschien Rutte wel zijn kruit verschoten. Wie weet? Hij gaat de problemen immers uit de weg. Dat kan zwaar worden afgestraft.

 18. Roughwood

  Ik wil dit, ik wil dat, ik wil niet met hem, ik wil wel met hem, ik wil dit niet, ik wil dat wel. Wat wil jullie electoraat heren en dame lijstrukkers? Dat hun land fatsoenlijk geregeerd en gerepresenteerd wordt! Dus geen spelletjes tussen een stelletje zelfingenomen ego’s die partijbelang boven landsbelang laten prevaleren. Ga dat eens regelen dan! Het lijkt nu verdomme wel België 2.0. Kleuters!

  1. Hendriekus

   De partijleiders die nu coalitiepartners wel of niet uitsluiten worden net zo hard uitgejouwd als ze dat op een andere manier wel of niet doen. Ze kunnen het dus niet goed doen.

 19. Peter Selie

  En u stemde op dit soort figuren, wahahahahahahahahahaahhaaaaaa.

 20. LieverKipsLeverworst

  Mark Rutte: ik wil geen rechts kabinet. IK WIL GEEN RECHTS KABINET.
  IK IK IK IK IK IK IK IK IK IK IK IK IK IK IK IK IK IK IK IK IK IK IK IK IK .

  Rutte snapt nog steeds niet dat het niet om hem gaat, maar om het volk (=alle Nederlanders. Alle Nederlanders waar hij mp van is.) Hij heeft dus maar te doen wat WIJ, het volk wil. En wat HIJ wil, is totaal niet relevant. Hij is er voor ONS, wij zijn er nier voor hem.
  Dus: als het volk een rechts kabinet wil, dan is dit zo. En als Rutte het er niet mee eens is, dan rot hij toch gewoon op?
  Opgeruimd staat netjes. En laat hij dan Pegtrol, Klaver, Buma en de hele klerebende gelijk meenemen.
  En ga over tot de orde van de dag.

 21. Ecoshaarlem

  Dat Rutte regelmatig liegt is al jaren in heel Nederland en daar buiten bekend, en eens krijgt hij hier de rekening voor,duurt niet meer zo lang!
  Samen met Pechthold in een kabinet, is niet een lang leven beschoren, of de christen unie verlogend zichzelf, en dan mogen de kiezers weer naar de stembus, hopelijk worden dan wel alle stemmen geteld, en wordt er democratisch geen enkele partij. bij voorbaat uitgeschakeld.

 22. Babaji538

  Mijnheer Mark Rutte, voor mij bestaat
  er geen rechts, links of midden.
  Er geldt maar 1 wet.
  ’t Is maar dat u het goed in de oren knoopt.

  Petra Hermans

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.