Suïcidaal meisje krijgt na media-alarm eindelijk een plekje in een kliniek van Van Rijn: de wachtrij blijft bestaan

Geen categoriejun 20 2017, 17:00
Depressies en suïcide zijn fenomenen die we in Nederland moeilijk vinden om te bespreken met elkaar, of waar heel weinig aandacht naar uit gaat. Het beleid rondom psychische problemen is in dit land in bepaalde opzichten belabberd. De gemeenten hebben sinds 2015 de verantwoordelijkheid gekregen voor jeugdzorg, zo ook kinderpsychiatrie. De decentralisatie, in combinatie met bezuinigingen, heeft ervoor gezorgd dat er minder geld beschikbaar is en de wachtrijen oplopen. Vorige week hebben 240 kinderpsychiaters al de noodklok geluid over de rampzalige gevolgen.
Zoals altijd met dit soort beleidsveranderingen moet er eerst iets ergs gebeuren of dreigen te gebeuren voordat er uiteindelijk maatregelen worden genomen. Via Facebook hebben ouders van een 16-jarig meisje ook een noodkreet laten horen. Sinds april is bij het meisje verschillende soorten van psychische klachten als bipolariteit en autisme geconstateerd en dat heeft geleid tot een aantal zelfmoordpogingen. Verschrikkelijk voor de ouders, maar wat nog erger is, is dat er een wachtrij is waar je u tegen zegt. Dat is bij heel veel gemeenten het geval. Dit heeft de ouders tot wanhoop gedreven en ze vragen zich af 'hoeveel pogingen tot zelfmoord ze nog moeten mee gaan maken':

Stel je voor dat je daar zou melden met een vleesetende bacterie in je been en dat je verteld zou worden dat je moet wachten, zegt vader Pascal. Terwijl je weet dat je je been kunt verliezen en vervolgens zelfs kunt sterven. Dat zou toch gewoon niet kunnen? Waarom kan het hier dan wel?

Ondertussen heeft Staatssecretaris Van Rijn aangegeven dat er een plekje gevonden is in een kliniek en dat hij de problemen rond de wachtrijen wil gaan oplossen. Het is natuurlijk geweldig voor het meisje en de ouders dat er een plek gevonden is, maar de fundamentele problemen blijven. Het is ongekend dat er eerst heel veel media-aandacht nodig is voordat er iets gaat gebeuren. Laten we dit in de toekomst voorkomen, in plaats van wachten tot er iets ergs gebeurt.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten