Mark Rutte: ik wil geen rechts kabinet

Geen categoriejun 20 2017, 16:00
Het hoge woord is eruit. Mark Rutte wil geen rechts kabinet, maar een kabinet 'dat conservatief en progressief verbindt'. Deze zin komt ons wel heel erg bekend voor..Oh ja, Alexander Pechtold van D66 zegt dat al weken! Een waarlijk midden-kabinet. Net als bijna alle andere kabinetten die Nederland heeft gehad, links van het midden. Dat wordt voor het gemak dan vertaald naar 'middenkabinet'.
Waar Rutte in 2012 niets anders kon dan met de PvdA regeren, volgens hem dan, door het grote aantal zetels dat de partij gewonnen heeft, kan hij zich daar nu niet achter schuilen. Dit is sowieso niet geloofwaardig, omdat de tweede partij van het land, de PVV, niet bij het formatieproces wordt betrokken. Dan kan Rutte heel de tijd beweren dat het landsbelang boven het partijbelang centraal moet staan, maar dat komt niet geloofwaardig over.
De rechtse partijen hebben een meerderheid gekregen in de Tweede Kamer en dat wordt nu gewoon weg gegooid. De rechtse overwinning op thema's als immigratie, integratie en identiteit wordt niet vertaald naar een kabinet dat het sentiment vertegenwoordigt. Mark Rutte lijkt dit te doen om mensen te willen 'binden' en twee kanten met elkaar in contact te laten komen. Dat is een heel mooi streven, maar dat is niet de politieke realiteit waar we in zitten. De verkiezingen moeten vertaald worden in beleid en dat zou dus in het eerste opzicht 'rechts' moeten zijn.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten