Meer dan verdiend: Den Haag eert vandaag 115.000 veteranen

Dat moeten we vaker doen.

Nederland is één van de weinige landen ter wereld waar (oud-) leden van de gewapende strijdkrachten niet continu te horen krijgen dat hun inzet gewaardeerd wordt. Sterker nog, Nederland is eerder anti-militairen, dan pro. Juist daarom is het geweldig dat Den Haag dit doet:

Het centrum van Den Haag is zaterdag voor de dertiende keer het decor voor de Nederlandse Veteranendag. De stad verwelkomt duizenden veteranen en naar verwachting 100.000 belangstellenden.

Nederland telt ruim 115.000 veteranen. Voornamelijk mannen, maar ook vrouwen, die zich hebben ingezet tijdens tal van vredesmissies.

Het begint allemaal met een ceremonie in de Ridderzaal waarbij ook koning Willem-Alexander, Mark Rutte en minister Jeanine Hennis bij aanwezig zijn. Waarom die laatste welkom is is iedereen een raadsel; zij heeft er in haar eentje immers voor gezorgd dat het leger bijna helemaal uitgekleed is. Maar goed, blijkbaar moeten we op een dag als vandaag net doen alsof dat allemaal wel meevalt.

Ook worden militairen in het zonnetje gezet. Er is aandacht voor de eerste vrouwelijke F-16-piloot Manja  en een Afghaans-Nederlandse veteraan genaamd Ahmad (want ja, de multiculturele samenleving moet vandaag natuurlijk ook gepusht worden).

In het begin van de middag is vervolgens het defilé voor de koning waarbij ook 4.000 veteranen, 16 orkesten, militaire voertuigen en honden en paarden zijn.

Natuurlijk moet een dag als vandaag het feit niet overschaduwen dat we de krijgsmacht helemaal hebben uitgehold, maar het is wel degelijk goed en belangrijk dat veteranen vandaag de aandacht krijgen die ze verdienen. Deze mensen hebben letterlijk hun leven geriskeerd voor óns. Laten we ze dankbaar zijn.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

17 reacties

 1. Ikke en zo

  Die rechtse heeft wel veel medailles, tjonge…….

  1. van Urk

   Dat was diegene die hardste wegliep tijdens dat gevalletje met die damschreeuwer.

   1. Kodi

    De koning van Denemarken bleef destijds gedurende de bezettingsjaren in zijn paleis en droeg een gele ster. Hare Willemientje kwam pas terug naar Nederland om haar eigendommen terug in bezit te nemen en veilig te stellen toen anderen hier het stoepje hadden geveegd.

    1. Robert Leiden

     “…Christiaan weigerde verder om anti-joodse wetten in te voeren en volgens een populair verhaal speldde hij zichzelf een gele Jodenster op, nadat hij van de Duitsers te horen had gekregen dat Deense Joden zich met dit teken moesten gaan onderscheiden. Dit verhaal is overigens niet waar, maar geeft wel aan hoe Christiaan in Denemarken gezien werd…”
     Wat wel waar is:
     Denemarken heeft een kleine 100 joden verloren, NL 102.000.
     Veel NL’ers hebben daar aan meegeholpen en geld mee verdiend.
     Joden die het wel overleefd hadden kregen hun huis niet meer terug omdat langere tijd de hypotheek/huur niet was betaald…

     1. Seneca

      U heeft gelijk! Deze Christiaan echter, had meer moed in zijn pink dan al die hotemetoten die met Wilhelmina naar het VK vluchtten en lieten zodoende de Nederlanders de speelbal worden van de nationaal socialisten. Dan terugkeren en weer een grote bek geven om over Bernhard maar te zwijgen. Die haalde het in zijn hoofd om tijdens zijn huwelijksreis met Juliana in zijn eigen auto met daarop het SS runen teken te reizen. En men zag het en keek ernaar want men was vergeten dat tijdens het huwelijksfeest van Juliana en Bernhard in de Amsterdamse schouwburg (later het toneel van de verzamelplaats der Joden) op verzoek (!) van Wilhelmina het Horst Wessellied (uiteraard met opgeheven rechterarm) door alle aanwezigen werd gezongen…

   2. swetsnek

    Hij mag wel oppassen dat ie niet voorover flikkert hahaha

 2. van Urk

  Het enigste wat ons leger overeind houdt is de expertise en innovatie van onze jongens en meiden. Sinds de politionele acties in Nederlands Indie heeft ons leger veel kennis en ervaring opgedaan en de Amerikanen waren dan ook blij met Nederlandse Indie veteranen die meededen met de Korea campagne. De succesvolle Afghanistan missie is met name te danken met de eerdere ervaringen uit Libanon. En van fouten heeft men ook geleerd denk maar aan Srebrenica. Ik weet nog hoe lacherig gedaan werd tegen onze dienstplichtigen vanwege hun lange haardrachten en hun anti-militaire houding door onze buitenlandse collega,s. Totdat het lachen is vergaan in bewondering hoe onze militairen veel bekwamer en deskundiger waren en beter zelfstandig konden opereren dan hun eigen troepen.

  1. Floris

   Die langharige dienstplichtigen (beroeps hadden nooit lang haar) waren over het algemeen waardeloze, luie, onwillige honden die je beter kwijt dan rijk kon zijn.

   Het was ook geen porum, zo’n langharige met een baret op. Dat schaadt de reputatie van het leger. De VVDM was te beschouwen als een rode organisatie die erop uit was om het leger te ondermijnen. Het waren de jaren waarin het linkse rottingsproces op gang kwam.

   Het klopt dat de Nederlanders het over het algemeen beter deden dan gemiddeld maar dat was niet aan het langharig tuig te danken.

 3. Peter Selie

  Juist daarom is het geweldig dat Den Haag dit doet: ja dat vind ik ook, jammer dat mijn oom (87) voor het eerst niet meer aanwezig kan zijn bij deze prachtige manifestatie, al zijn maten zijn overleden op een na, hij heeft gediend als paratrooper tijdens de Politieke acties in Indonesië en in de Koreaanse oorlog.

  1. Kodi

   Dat heb je nou met mensen zoals jij aan het roer.

   Mag ik je helpen herinneren aan je eigen quote?

   _________________________________________________________________
   Mensen met vergelijkbare opvattingen als ik regeren, Gode zijn dank, al een paar eeuwen dit land
   _________________________________________________________________
   http://dutch.faithfreedom.org/forum/viewtopic.php?f=9&t=22124&p=306189&hilit=gode#p306194

   En wat een puike reactie daarop, vind je ook niet, Danoontje?

   _________________________________________________________________
   Bovenstaande zullen we even archiveren voor wanneer jij weer eens begint te janken over het slavernijverleden of de Politionele Acties in toenmalig Nederlands Indië waaraan ons land zich schuldig zou hebben gemaakt Danoontje.
   _________________________________________________________________

   1. swetsnek

    Eerlijk waar STOP MET ADEMHALEN DOE ONS EEN PLEZIER

 4. Guus Geluk

  Dat moeten we vaker doen.

  Eens.

 5. Sniper666

  Snap er niks van.. Ik deed mee met D-Day, de slag om de Ardennen en de bevrijding van Berlijn. Geen uitnodiging gehad!

 6. Verlazques

  Nederlandse veteranen, laat me niet lachen, in Indonesië was het om onze hegemonie te handhaven met zeer veel oorlogsmisdaden en verder was het om onze regering een plus te geven in mooie functies als we de VN hielpen.

  1. Sniper666

   @ Verlazques

   Aha, omdat ik geen zin had in een Indië missie kreeg ik geen invitatie? Tja.., u heeft een punt.

  2. van Urk

   Moet je bij de regering wezen en niet bij de veteranen die in die hel terecht waren gekomen en tegenover een vijand stond dat gekleed was als burger. Het is ironisch dat er gesproken wordt over Nederlandse oorlogsmisdaden terwijl de Indonesiers genocide pleegden op blanke Nederlanders en halfbloed Indonesiers. En de Indoneschische regering heeft er zelf ook niet veel van geleerd. Denk maar aan Oost-Timor of Irian Jaya. En toch gaan jammeren om schadevergoedingen met wat wij vroeger hadden gedaan.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.