Middeleeuwse SGP wil formatie teruggeven aan de koning omdat Kamerleden te dom en koppig zijn om het te regelen

Geen categoriejun 01 2017, 11:00
Dit ga je toch niet menen zeg.
Het is ongelooflijk, maar de SGP wil terug naar de tijden van weleer, toen de koning het formatieproces leidde en dus een enorme invloed had op de totstandkoming van een regeringscoalitie. Een echte liberaal heeft daar natuurlijk niets mee, maar ja, de mannenbroeders van de SGP hebben op hun beurt dan ook niets met het liberalisme. Het zijn christenconservatieven -- of beter gezegd, christenreactionairen. Hoe meer terug naar het verleden, hoe beter.
Dat bewijst SGP-Kamerlid Elbert Dijkgraaf maar weer eens voor de camera van onze vrienden van Zoomin.TV:
"Dat [teruggaan naar de koning] zouden wij ook prima vinden," zegt Dijkgraaf, "want dat ging veel efficiënter en dat was net zo transparant [wat betekent: niet] als nu. Maar het ging wel veel sneller."
Gevraagd of de nieuwe wet, waardoor de koning uit het formatieproces gehaald wordt, dan toch niet zo geslaagd is antwoordt de mannenbroeder:

"Nee, en het aardige is dat ze hier niet het lef hebben om naar de koning te stappen want dat zouden ze toch beetje een afgang vinden, maar ze gaan wel naar de onderkoning Tjeenk Willink. Dan zijn ze al een heel eind op weg."

En daar hebben ze nog gelijk in ook, dat naar de koning stappen een enorme afgang zou zijn. Het is werkelijk vernederend dat de dames en heren boven-ons-gestelden, die alles beter denken te weten dan de gewone Nederlander, er niet uitkomen met elkaar. Dat is sowieso al triest, maar het wordt zieliger als er vervolgens een ondemocratische monarch bij wordt gehaald om de boel maar even te fiksen. Hou op zeg. Zo'n overblijfsel uit de middeleeuwen is echt niet nodig om moderne mensen een kabinet in elkaar te laten zetten. Tenminste, dat zou niet zo moeten zijn.
Het is een sympathieke vent hoor, die Dijkgraaf, en we hebben de SGP natuurlijk nodig voor een (toekomstig) rechts meerderheidskabinet, maar als het over de koning en zijn familie gaat moeten we de mannenbroeders maar vooral héél hard negeren. Wat de monarchie betreft zijn ze namelijk écht de nazaten van de hooligans die op een zwarte dag Johannes en Cornelis de Witt om lynchten uit naam van Willem III: trotse en vooral ook vreselijk fanatieke orangisten.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten