Middeleeuwse SGP wil formatie teruggeven aan de koning omdat Kamerleden te dom en koppig zijn om het te regelen

Dit ga je toch niet menen zeg.

Het is ongelooflijk, maar de SGP wil terug naar de tijden van weleer, toen de koning het formatieproces leidde en dus een enorme invloed had op de totstandkoming van een regeringscoalitie. Een echte liberaal heeft daar natuurlijk niets mee, maar ja, de mannenbroeders van de SGP hebben op hun beurt dan ook niets met het liberalisme. Het zijn christenconservatieven — of beter gezegd, christenreactionairen. Hoe meer terug naar het verleden, hoe beter.

Dat bewijst SGP-Kamerlid Elbert Dijkgraaf maar weer eens voor de camera van onze vrienden van Zoomin.TV:

“Dat [teruggaan naar de koning] zouden wij ook prima vinden,” zegt Dijkgraaf, “want dat ging veel efficiënter en dat was net zo transparant [wat betekent: niet] als nu. Maar het ging wel veel sneller.”

Gevraagd of de nieuwe wet, waardoor de koning uit het formatieproces gehaald wordt, dan toch niet zo geslaagd is antwoordt de mannenbroeder:

“Nee, en het aardige is dat ze hier niet het lef hebben om naar de koning te stappen want dat zouden ze toch beetje een afgang vinden, maar ze gaan wel naar de onderkoning Tjeenk Willink. Dan zijn ze al een heel eind op weg.”

En daar hebben ze nog gelijk in ook, dat naar de koning stappen een enorme afgang zou zijn. Het is werkelijk vernederend dat de dames en heren boven-ons-gestelden, die alles beter denken te weten dan de gewone Nederlander, er niet uitkomen met elkaar. Dat is sowieso al triest, maar het wordt zieliger als er vervolgens een ondemocratische monarch bij wordt gehaald om de boel maar even te fiksen. Hou op zeg. Zo’n overblijfsel uit de middeleeuwen is echt niet nodig om moderne mensen een kabinet in elkaar te laten zetten. Tenminste, dat zou niet zo moeten zijn.

Het is een sympathieke vent hoor, die Dijkgraaf, en we hebben de SGP natuurlijk nodig voor een (toekomstig) rechts meerderheidskabinet, maar als het over de koning en zijn familie gaat moeten we de mannenbroeders maar vooral héél hard negeren. Wat de monarchie betreft zijn ze namelijk écht de nazaten van de hooligans die op een zwarte dag Johannes en Cornelis de Witt om lynchten uit naam van Willem III: trotse en vooral ook vreselijk fanatieke orangisten.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

14 reacties

 1. Seneca

  Beste Michael,
  U schrijft: ‘transparant [niet]’. Mag ik daaruit opmaken dat u de huidige gang van zaken transparant acht? Voordat ik met u ‘verbaal de vloer aanveeg’, gaarne uw reactie inzake.

  1. Michael van der Galien

   Je ziet toch dat ik eraan heb toegevoegd “wat wil zeggen, niet”? Dan is dat toch het antwoord op je vraag, of hebben we moeite met lezen vandaag?

   1. Seneca

    @MvdG
    Ik lees transparant ‘niet’ bij de opmerking van SGP dus indien ik uw topic verkeerd interpreteer, mijn verontschuldigingen…

 2. Sniper666

  Hoe komt die Tjeenk Willink op de proppen? Zou WA na aandringen van mamma Bea dan toch een telefoontje hebben gedaan op aanvraag van Rutte?

  Waarom onderzoekt niemand wie met het maffe idee kwam om de onderkoning van Nederland, die naar we weten zwaar ingelikt is bij de nep-oranje’s, van stal te halen?

  1. HaZ

   Alles wat de formatie aangaat wordt geregiseerd door een en dezelfde persoon Sniper,
   The Allmighty Rutte.

 3. kapitein

  Beste Michael, vrijheid van mening toch??? iedereen hoeft het niet met iedereen eens te zijn. Hij heeft echter wel een punt, dit is ook net een kleuterklas. paar weken terug was daar nog leuk programma van op TV. Ik zie geen verschil tussen gedrag van deze kleuters en “onze” Volkverlakkers. Dus om gelijk maar weer Johan en Cornelis de Wit van stal te halen???? Daar wil je de huidige bestuurders toch niet met vergelijken zeker.?? als die nu ook zo kordaat zouden zijn….

 4. Floris

  Vroeger waren er ook wel zeer moeizame formaties. De koning voegt niets toe en heeft geen noemenswaardige invloed op het tempo.

  Deze SGPer is een domme zak.

 5. RoodGevaar

  De SGP is bij uitstek reden om een kiesdrempel in te voeren.
  De Staatkundig Gereformeerde Partij anno 1918 is sinds jaar en dag in het Nederlands parlement vertegenwoordigd door 3 mannen (geen vrouwen; die moeten aan de lopende band kinderen werpen). Dat komt neer op ongeveer 2% van de bevolking, overwegend geconcentreerd in de zogenaamde bible-belt (een gebied van Staphorst tot en met Reimerswaal).
  Er zijn anti-linkse stromingen die een coalitie voorstaan met deze reactionaire gristenen.
  Het gevaar van een fundamenteel evangelische theocratie ligt dan in het verschiet.

  1. Nasrani

   Verder wel helemaal lekker? Vooral je laatste zin getuigd van vergaande domheid. Verder schrijf je Christenen ipv gristenen, dus nog even terug naar de schoolbanken. En dan opletten.

  2. Seneca

   Als u ipv het woord sgp islam had geschreven dan weet ik niet of u inmiddels opgepakt zou zijn ivm ‘haatzaaien’ en ‘islamofobie’.

  3. Guus Geluk

   2,08%, om precies te zijn. De SGP vertegenwoordigd een minderheid van de Nederlandse bevolking en functioneert bovendien als een constructieve partij. Was het eerder nog een christenfundamentalistische beweging, nu is het een rechtsconservatieve partij – en gedoogpartij.

   Persoonlijk stem ik altijd ChristenUnie of SGP. Degelijke en fatsoenlijke partijen.

 6. Nasrani

  Naar iets terug verlangen wat altijd goed heeft gewerkt lijkt mij getuigen van wijsheid en inzicht. Dit als middeleeuws bestempelen lijkt mij getuigen van domheid.

  1. Guus Geluk

   Ik ben dit eens met Nasrani. De laatste keer dat de koning(in) betrokken was bij de formatie, was in 2010. Dat is helemaal geen middeleeuwen, dat is één kabinetstermijn voorbij. Dit geschiedde met tegenzin van de conservatief-liberale VVD.

   Het conservatief-liberalisme hecht aan de monarchie. Je kunt conservatief-liberalisme niet bestempelen als een soort nep-liberalisme. En natuurlijk heeft de SGP niets met liberalisme. Maar was zij niet gedoogpartij van de kabinetten-Rutte?

 7. Bes Tolen

  De mensen, die SGP stemmen, zijn over het algemeen niet zo agressief. ”Bevindelijk” in haast kerkelijke termen. Hun kerkelijke organisatorische opbouw is democratisch. Dat anderen anders denken over godsdienstige en wereldlijke zaken kunnen ze vaak heel goed hebben. Andere godsdienstige groepen zijn op dat punt meestal veel moeilijker. Wel vaak zwaar op de hand. De mensen, die op de CU stemmen zijn duidelijk agressiever. Er is dus een mentaliteitsverschil. Mogelijk gaat die bij de SGP wel meer richting CU, waar het op lijkt, maar dat lijkt niet beter.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.