Omtzigt en collega Van Toorenburg woedend op Zweden: Stockholm ontkent berichten over nieuwe identiteit jihadisten

Geen categoriejun 30 2017, 18:00
Welles, nietes.
CDA'ers Pieter Omtzigt en Madeleine van Toorenburg vinden het ongekend dat Zweden teruggekeerde jihadisten stiekem een nieuwe, geheime identiteit geeft zodat ze 'een tweede kans' op een 'normaal leven' kunnen hebben. In gewone mensentaal noemen we dat natuurlijk: knettergek. Dat vinden de twee christendemocraten ook. Daarom hebben ze Kamervragen ingediend aan onze eigen regering. Of die even kan uitleggen wat er precies gaande is in het meest gestoorde land van Scandinavië.
Blijkbaar vinden ze dat zelfs geschift in Zweden, wat toch echt dé politiekcorrecte heilstaat is van Europa, want het was een Zweedse krant die dit nieuws ademloos naar buiten bracht... en de Zweedse regering is nu naar buiten gekomen om te ontkennen dat het verhaal klopt. Nou ja, ontkennen...

De Zweedse ambassade en de Nederlandse NCTV (Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid) stellen dat het zeker geen Zweeds of Nederlands beleid is om teruggekeerde jihadisten een andere identiteit te geven. Wel is er in Zweden een beschermingsprogramma voor belangrijke getuigen in strafzaken. Zij kunnen een nieuwe identiteit krijgen als hun veiligheid in het geding is. Dat is mogelijk ook gebeurd met een of meer teruggekeerde jihadist.

Zo kan het natuurlijk ook: je zorgt er gewoon voor dat die jihadisten 'getuigen' over de vele misdaden van ISIS -- en dus van zichzelf -- en vervolgens kun je ze een nieuwe identiteit geven in je getuigenbeschermingsprogramma. Slim hoor. Alleen wel een beetje jammer dat die mensen daardoor alsnog een enorm gevaar vormen voor Zweden én voor de rest van de EU.
En dat is niet alles. In Zweden kunnen mensen namelijk ook een aanvraag indienen voor een "beschermde identiteit." Dit houdt in dat hun gegevens dan afgeschermd worden in openbaar te raadplegen registers. Ze kunnen dan dus gaan en staan waar ze willen zonder dat buurtgenoten weten wie ze zijn. Toch vervelend als je je buurt graag veilig wilt houden.
Omtzigt is dan ook bepaald niet tevreden met de uitleg van Zweden:

CDA-kamerlid Omtizgt is niet tevreden met de Zweedse uitleg. ,,In Zweden kun je dus gemakkelijk je naam veranderen en zo sporen heel veel moeilijker maken", stelt hij in een tweet.

Dat is inderdaad een groot probleem. Maar wat wil de Nederlandse overheid daar aan doen? Denkt Omtzigt nou werkelijk dat Rutte ook maar een beetje van plan is om in te grijpen? Misschien dat we dan toch maar eens een goed gesprek moeten hebben met het CDA-Kamerlid; Rutte kan zich namelijk alleen maar druk maken om zijn eigen carriere. Al het andere -- en ieder ander -- zal hem een worst wezen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten