Peiling: Nederlanders willen niet uit de EU en hebben enorm veel vertrouwen in Merkel

Geen categoriejun 16 2017, 16:21
Volgens een nieuw opinie-onderzoek van Pew is Nederland één van de meest eurofiele landen van heel Europa. Vooral jongeren zouden warmlopen voor de Europese Unie.
Het Amerikaanse onderzoeksbureau peilde de mening over de Europese Unie in meerdere Europese landen, waaronder ook Nederland. In totaal werden iets meer dan duizend Nederlanders bevraagd over kwesties als het EU-vluchtelingenbeleid en de Brexit. Als we de resultaten mogen geloven, is Nederland een stuk positiever geworden over de Europese Unie. Maar liefst 64 procent van de ondervraagden is pro-EU. Vorig jaar was dat nog 50 procent.
Sharp increase in favorability of EU in many countries in last year
Ook denkt een meerderheid van de Nederlandse ondervraagden dat de Brexit slecht zal uitpakken, zowel voor ons als voor de Britten. Maar liefst 80 procent vindt de Brexit maar niks. Het meest verbazingwekkende resultaat is nog wel de mening van Nederlanders over Angela Merkel. Ondanks haar bizarre uitspraken over immigratie - "wir schaffen das!" - heeft 89 procent vertrouwen in de Duitse bondskanselier.
Dutch and Swedes overwhelmingly confident in Merkel, Greeks not so
Voor tegenstanders van de Europese Unie levert de peiling nog meer slecht nieuws: vooral jongeren in Nederland zijn namelijk fan van de EU. Als dat zo blijft, zou Nederland de komende jaren nog veel eurofieler kunnen worden. Trappen er dan zo veel Nederlanders in de EU-propaganda van Mark Rutte en zijn trawanten? Hebben Nederlanders er werkelijk geen enkel probleem mee dat er wéér geld naar de Grieken gaat? Vindt Nederland het prima dat we dankzij de EU geen controle hebben over onze eigen grenzen?
Je kunt je afvragen of het onderzoek wel representatief is. Pew heeft 1000 Nederlanders telefonisch ondervraagd. Niet iedereen heeft natuurlijk zin in zo'n telefonische peiling. Het zou goed kunnen dat tegenstanders van de EU meer geneigd zijn om direct de hoorn op de haak te gooien als ze worden gebeld om hun mening te geven over de Europese Unie, terwijl eurofielen juist met liefde meewerken aan het onderzoek. Toch laat de peiling zien dat critici van de EU niet lui achterover kunnen gaan zitten: er moeten nog veel mensen worden overtuigd, dus er is werk aan de winkel!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten