Peiling: Nederlanders willen niet uit de EU en hebben enorm veel vertrouwen in Merkel

Volgens een nieuw opinie-onderzoek van Pew is Nederland één van de meest eurofiele landen van heel Europa. Vooral jongeren zouden warmlopen voor de Europese Unie.

Het Amerikaanse onderzoeksbureau peilde de mening over de Europese Unie in meerdere Europese landen, waaronder ook Nederland. In totaal werden iets meer dan duizend Nederlanders bevraagd over kwesties als het EU-vluchtelingenbeleid en de Brexit. Als we de resultaten mogen geloven, is Nederland een stuk positiever geworden over de Europese Unie. Maar liefst 64 procent van de ondervraagden is pro-EU. Vorig jaar was dat nog 50 procent.

Sharp increase in favorability of EU in many countries in last year

Ook denkt een meerderheid van de Nederlandse ondervraagden dat de Brexit slecht zal uitpakken, zowel voor ons als voor de Britten. Maar liefst 80 procent vindt de Brexit maar niks. Het meest verbazingwekkende resultaat is nog wel de mening van Nederlanders over Angela Merkel. Ondanks haar bizarre uitspraken over immigratie – “wir schaffen das!” – heeft 89 procent vertrouwen in de Duitse bondskanselier.

Dutch and Swedes overwhelmingly confident in Merkel, Greeks not so

 

Voor tegenstanders van de Europese Unie levert de peiling nog meer slecht nieuws: vooral jongeren in Nederland zijn namelijk fan van de EU. Als dat zo blijft, zou Nederland de komende jaren nog veel eurofieler kunnen worden. Trappen er dan zo veel Nederlanders in de EU-propaganda van Mark Rutte en zijn trawanten? Hebben Nederlanders er werkelijk geen enkel probleem mee dat er wéér geld naar de Grieken gaat? Vindt Nederland het prima dat we dankzij de EU geen controle hebben over onze eigen grenzen?

Je kunt je afvragen of het onderzoek wel representatief is. Pew heeft 1000 Nederlanders telefonisch ondervraagd. Niet iedereen heeft natuurlijk zin in zo’n telefonische peiling. Het zou goed kunnen dat tegenstanders van de EU meer geneigd zijn om direct de hoorn op de haak te gooien als ze worden gebeld om hun mening te geven over de Europese Unie, terwijl eurofielen juist met liefde meewerken aan het onderzoek. Toch laat de peiling zien dat critici van de EU niet lui achterover kunnen gaan zitten: er moeten nog veel mensen worden overtuigd, dus er is werk aan de winkel!


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

67 reacties

 1. Standaardbinnen

  Een mooie uitslag die veelbelovend is mensen die beseffen dat een sterke EU essentieel is voor onze welvaart en veiligheid. Het is ook veelbelovend voor links waarvoor al eerder bleek dat met name jongeren het rechtse neoliberale beleid zat te zijn en niets zien in het volksnationalistische rechtspopulisme.

  1. 0630957015_w

   Alsof links geen liberale standpunten heb echt hoor dit slaat helemaal nergens op.

 2. Ngatimoto

  Laat ik er nu helemaal niets van geloven.
  Wie gaf de opdracht en wie betaalt de rekening voor dit bureau?
  Als de opdracht uit Brussel kwam dan weten we al genoeg.

  1. Standaardbinnen

   Deze ontkenning van de feiten was te voorzien. Rechtspopulisten leven in een informatiebubbel waarin ze met elkaar hebben bedacht wat het volk denkt. Wat er buiten de bubbel gebeurt is hen onbekend.

   1. swetsnek

    hahahahahahahaahaha dombo vraag mij werkelijk af wie jou heeft gemaakt je vader en moeder moeten nog stommer zijn dan jij anders hadden ze wel een condoom gebruikt

   2. swetsnek

    ga even kijken op WNL zeikstraal daar staat het verhaal ook weet je meteen hoeveel er nog geloven in de eu en als er al in een bubbeltje wordt geleefd dan ben jij dat wel idioot

   3. Guus Geluk

    Het rapport van Pew toont dat de Nederlandse deelnemers uitermate afwijzend staan tegenover het migratiebeleid, evenals een meerderheid van de deelnemers uit de resterende lidstaten. De peiling-ontkenners ontkennen hetgeen zij zelf voorstaan. Beweerden zij immers niet dat de EU een tent bomvol moslimknuffelaars is?

    Bizar.

    1. swetsnek

     ik zeg dan zullen we nu even een referendum houden ????? kijken wie er wint .
     ik durf het wel aan wie nog meer ????? ik zeg EU nexit wie nog meer kom fellows

  2. Peter Selie

   +++++

 3. hans-e-pans

  Merkel doet hem, Mark Rutte, waarschijnlijk aan zijn moeder denken. Dan is het de echte mevrouw Rutte toch niet gelukt om haar zoon tot een volwassen zelfstandige op te voeden. Ze zal zichzelf wel in slaap huilen, denk ik dan.

 4. Guus Geluk

  De daling in 2015 en 2016 valt samen met een piek voor de PVV (in de peilingen). In 2015 en 2016 was de migrantencrisis op z’n hoogtepunt en in 2017 ontworstelde Nederland zich aan de naweeën van de bombardement vluchtelingen.

  De peiling wijst uit dat veel deelnemers zeggenschap willen krijgen over hun lidmaatschap, migratie en handel. Dit zijn de belangrijkste zorgen van de burger. Het is zaak dat de EU deze eens gaat oppakken teneinde het anti-EU-sentiment te bëeindigen.

  Voorlopig lijkt de Europese Unie nog een stevig draagvlak te hebben onder de inwoners, vooral daar de vluchtelingencrisis is geluwd. Dit draagvlak kan enkel blijven bestaan, indien de EU gaat en blijft luisteren naar het klootjesvolk. En daar knelt de schoen.

 5. Sam C

  Standaardbuiten je bent in de war het is LINKS POPULISME.

 6. Floris

  “Maar liefst 64 procent van de ondervraagden is pro-EU. Vorig jaar was dat nog 50 procent.”
  ———————————————————–
  Ik vraag me af waar deze stijging vandaan komt.

  Lijkt me een flutonderzoek.

  1. Ni28

   Floris, er is intussen toch zoveel leuks gebeurd. Dat zal de reden zijn.

 7. Nederlandse_Patriot

  Laten we dit land maar gewoon afschaffen en onszelf direct door Brussel laten regeren. Ein Volk, Ein Reich, Ein Führer.

  1. Marija

   dat is ook de bedoeling

 8. Dam

  Goh, wordt Pew ook al gesubsidieerd door Soros via via?

  1. Ni28

   Wie weet, Soros is een machtig man. Nou ja zijn geld is machtig en zijn gedachte is fout.

 9. Klaas Ypema

  Wereldwijf die Merckel, de enige rechtse politicus met hart en verstand en de enige politicus die ik zou kiezen als president van de Verenigde Staten van Europa.

  1. poldi

   @Klaas Ypema, wat een stomme reactie, ben je soms langdurig door ratten besnuffelt.
   Dat vreselijke mens met haar “wir schaffen das” heeft ons opgescheept met duizenden overwegend islamitische “asielzoekers” en potentiele jihadisten.
   Na familiehereniging met allemaal tandartsen en chirurgen zitten we opgescheept met miljarden aan lasten.

  2. Standaardbinnen

   Volledig mee eens, Klaas Ypema, Merkel is een staatsvrouw van groot formaat die staat in de lijn van Adenhauer, Schmidt en Kohl. Ze is een bestuurder die niet met alle winden meebeweegt maar helder koers houdt. De Duitsers weten dit te waarderen en de kans is groot dat ze, ondanks goede kansen voor Schulz, opnieuw Bondskanselier wordt.

   1. NoDoubt

    @poldi ziet de situatie beter in dan @Standaardbinnen en @Ypema. Kosten 100.000 vluchtelingen in Nederland, kost de samenleving in de komende tijd nu al 120 miljard. Naast het feit dat van de Islamitische culturen 90 % niet zal integreren ogv het feit dat wij Kafirs zijn. Geld aan Griekenland (wat belastinggeld is van de burger) zal voor een groot gedeelte worden kwijtgescholden. EU speelt alsof zij Sinterklaas zijn met jouw centen. Alle overheidsorganisatie zijn kapotbezuinigd. Je moet nu al smeken bij de politie om je aangifte te doen als je aangerand wordt. Als jullie het dan met haar eens zijn, neem dan een paar vluchtelingen in je huis. Een mevrouw in Zweden deed dat ook. Kosten €100.000.
    Laten de politiek eens duidelijk aan de bevolking maken wat het de samenleving kost en wat de gevolgen zijn van zo´n instroom. Het rekeningrijden zal worden ingevoerd, toch niet vanwege het feit dat er te weinig mensen in Nederland wonen. In Engeland is na de laatste aanslag aangetoond dat er veel te weinig politie is om aanslagen te voorkomen. Als jullie eerst de Islamitsche geschiedenis en de inhoud van Koran en Hadith en het leven van Mohammed volgen, dan zou je weten welk gevaar er op je af komt. Einde democratie en omdat je misschien niet Moslim bent moet je geld betalen als Dhimmi of bekeren. Heeft niets met Islamofobie te maken maar met feiten. We zouden van de geschiedenis moeten leren, maar dat gebeurt niet .

    1. Standaardbinnen

     Uit dit verwarde betoog is op te maken dat NoDoubt geen voorstander is van de EU. Uit het artikel blijkt dat hij daarmee tot een minderheid behoort.

 10. O.P.

  Dit valt onder categorie…. Fake Nieuws…!!

 11. mening66

  Daar geloof ik geen barst van.
  Maar al is het zo dan nog zijn er genoeg tegen de EU.

  1. van Urk

   Lees goed: “vooral jongeren”. Net als dat flutonderzoekje van EenVandaag waar uit onderzoek blijkt dat scholieren meer onderwijs over de EU willen gaan hebben. Panels zoals deze worden steeds vaker gebruikt voor enquetes maar of ze representatief zijn, is duister. Er vindt vaker achteraf “weging” plaats: een statisch trucje om er voor te zorgen dat de steekproef lijkt op alle jongeren.

 12. Standaardbinnen

  Het bericht komt hard aan, Zie ik.

  1. Nederlandse_Patriot

   Ik vind het best komisch, eigenlijk.

  2. Guus Geluk

   Blijkbaar heeft niemand het rapport gelezen.

 13. swetsnek

  IK kan hier natuurlijk wel heeeeeeeeel smakelijk om lachen als het niet om te huilen was .
  Het wordt al gekker niemand die dit gelooft toch zeker wat een lul verhaal

  1. Skippybal1

   U leeft in UFO-land?

   Nu begrijp ik je tenminste!

   Als je werkelijk gelooft dat, pak em beet, 80 of 90% van de Nederlanders tegen de EU zijn, zou ik ook gek worden van het idee dat een Nexit niet bespreekbaar zou zijn.

   Dus al zou u het nieuws met een gezonde korrel zout tot u nemen, dan nog wil de meerderheid in dit land geen nexit.

   U bent helaas slachtoffer van uw eigen bubbel, niet meer zien wat er in het algemeen leeft onder het volk.

   Sterkte!

 14. Skippybal1

  Mede rechtse rakkers, staakt uw wild geraas, de overgrote meerderheid in dit land en Europa zijn pro-Europees.

  U vecht een verloren strijd.

  Het komt door de populistisch rechtse streken dat er een Brexit-referendum kwam, dat gaat dus nooit meer gebeuren.

  Ik hem medelijden met de Britten, dat juist hun leiders knikkende knieën kregen van een opgeschoten partijtje, dat inmiddels al bijna niet meer bestaat en de weg bereiden voor 20 jaar Labour-hegemonie.

  Daarom ben ik wel rechts, maar zeker anti-populistisch.

  1. Ni28

   Ga toch liever ballen met Skippy dat is gezonder dan deze propaganda te papegaaien. Dat is voor de nuttige idioten.

  2. HaZ

   Een waardig vertegenwoordiger van het FvD. Thierry zal blij zijn met zulke niksnutten als zijn kiezers.

 15. Sniper666

  De policor propaganda machine werkt op volle toeren.

  1. Guus Geluk

   Een meerderheid van de Nederlandse deelnemers is ontevreden over het immigratiebeleid en wil een referendum over EU-lidmaatschap. Kun je aangeven waarom een politiek-correcte propagandamachine zo’n boodschap zou verkondigen?

   Ik had juichende reacties verwacht.

   1. Sniper666

    @ GG

    Kijk zelf eerst eens in die poll.

    1. Guus Geluk

     Het rapport schrijft (pagina 10):

     “Europeans are even more critical of the EU’s
     handling of the refugee issue. In nine of the 10
     EU countries surveyed, publics
     overwhelmingly disapprove of Brussels’
     efforts.”

     Op pagina 4 zegt 42 van de Nederlandse deelnemers een EU-lidmaatschap referendum te steunen.

     http://www.pewglobal.org/2017/06/15/post-brexit-europeans-more-favorable-toward-eu/pg_2017-06-15-eu-brexit-00-01/

     Waarom zou een politiek-correct apparaat deze boodschap verkondigen?

     1. Sniper666

      @ GG

      Vergelijk uw eigen schrijfsel nu eens met die poll. Uw tekst;

      “Een meerderheid van de Nederlandse deelnemers is ontevreden over het immigratiebeleid en wil een referendum over EU-lidmaatschap. Kun je aangeven waarom een politiek-correcte propagandamachine zo’n boodschap zou verkondigen?”

     2. Standaardbinnen

      Het wensen van een referendum impliceert niet dat je tegen de EU bent. Ik ben een voorstander van de EU en wens ook een referendum om eindelijk eens van het gezeur af te zijn en onze politici een helder mandaat te geven verdere stappen te zetten in de richting van een federale staat Europa.

     3. Guus Geluk

      Sniper666,

      Waarom zou een politiek-correcte propagandamachine berichtten dat de lidstaten ontevreden zijn over het vluchtelingenbeleid?

     4. Guus Geluk

      Standaardbinnen,

      De eurofielen willen de eurosceptici tegemoetkomen. Indien dit een politiek-correcte propaganda-machine was geweest, was dit nooit zo’n uitslag geweest.

   2. Ni28

    Rechts gedraagt zich correcter dan links dat zou u al lang moeten opgemerkt hebben. Als u dat echt wilt.

 16. Sniper666

  Deze peiling werd u aangeboden door Sunoco Oil Company.

 17. TheGrimReaper

  De zgn. “spindoctors” hebben weer hun best gedaan; alleen niet echt overtuigend: blijkt wel aan het feit dat de Duitsers zelf ver onderaan staan op de vertrouwenslijst (of zijn Nederlanders plotseling op de IQ schaal drastisch gestegen ten opzichte van onze Oosterburen?) DIE kunnen toch wel weten of Merkel haar werk goed doet of niet?

  Kortom: het Linkse Sprookje MOET en ZAL uitkomen, ten koste van ALLES!!

 18. Ni28

  Peilingen zijn verkapte manipulatie. Als er zoveel Nederlanders zo over denken da moet ik het ook doen want anders zit ik fout. Dat zal bij vele ongevraagde mensen de reactie zijn. Hoopt men. En het is net wie je het vraagt. Ik kan hier genoeg namen noemen uit deze forum die het ook allemaal zo geweldig zien gaan en blindelings achter Merkel en Rutte zouden aanlopen. Laat je niet gek maken door peilingen maar denk zelf na. En luister vooral niet naar trollen. Er zijn nog genoeg normaal denkende mensen.

 19. Ritter

  Niet verwonderlijk.

  Dagelijks maken de gevestigde media reclame voor de EU. En tegenstanders van de EU worden gedemoniseerd en belachelijk gemaakt.

  Wie de media beheerst, beheerst de publieke opinie.

 20. Ritter

  “Het meest verbazingwekkende resultaat is nog wel de mening van Nederlanders over Angela Merkel. Ondanks haar bizarre uitspraken over immigratie – “wir schaffen das!” – heeft 89 procent vertrouwen in de Duitse bondskanselier.”

  Ik geloof er niets van.

  Ik ken haast niemand ( op een uitzondering na) die positief is over Merkel.

  Merkel is voor een groot deel verantwoordelijk voor de stroom asielzoekers (door haar uitnodiging en open grenzen beleid) die Europa in steeds meer problemen brengt voor de gewone burger.

  De gevolgen van deze massa immigratie die nog steeds doorgaat is nu al zichtbaar maar zal pas over 20 jaar volledig zichtbaar zijn. En deze gevolgen zijn niet meer terug te draaien.

  1. Ni28

   Ik geloof het ook niet. een bende trollen komt opdagen met een neppeiling om de rest te zieken zoals de trollen hier ook doen in hun zieligheid.

 21. Skippybal1

  Amusant hoe de PVVertjes hier tekeer gaan….

  Blijkbaar een gevoelig puntje.

  1. Ni28

   Is iedereen een PVV-er? Een goedkope niet doorgedachte aanname. Ik zei toch al ga naar buiten met Skippy ballen, doe je tenminste iets nuttigs.

  2. Standaardbinnen

   Ja, Skippybal, de werkelijkheid doet soms pijn.

   1. Ni28

    Werkelijkheid? Verwenste werkelijkheid is wat anders.

    1. Standaardbinnen

     Ja, dat mensen als jij de werkelijkheid verwensen is wel duidelijk.

 22. Ni28

  Mensen die hier Merkel ophemelen zijn dezelfde mensen die Simons een kei vinden. Dan weet je over wie je het hebt. Onbelangrijk dus.

 23. Ni28

  Er hebben veel trollen dienst vandaag alleen Beukman ontbreekt die heeft een vrije dag.

 24. Bes Tolen

  Merkel is naar mijn idee een christelijk en communistisch geïnspireerde gek, die staat voor de ondergang van de Europese bevolking. Omvolking. Het is helemaal een droevige toestand in Duitsland, dat zich mentaal en moreel kapot heeft laten maken en voorgoed de rol van de grote verliezer op het wereldtoneel is toebedeeld en dat ook elke dag belijdt. Daarmee is Duitsland bij groot gebrek aan gezond verstand, redelijkheid ook een groot gevaar voor andere Europese landen. In dat politieke klimaat past Merkel wonderwel. Dergelijk politiek klimaat heeft al vaker tot de ondergang geleid. Byzantium ging er kapot aan, Bogomielen en geestverwante christelijke opvattingen leidden tot de ondergang van bevolkingsgroepen in het Midden Oosten en op de Balkan. Tijdens de periode van neergang hielp veelvuldig waarschuwen geen zier.
  Duitsland was omstreeks het jaar 1000 nog maar sinds kort helemaal christelijk maar toen ging het al fout. De regerende keizer was een uiterst vroom man, die het niet nodig vond om de oostgrens te verdedigen. Godsvertrouwen zou voldoende zijn. Het gevolg laat zich eenvoudig raden. Bovendien waren latere kruistochten in oostelijke gebieden schandalig gewelddadig. Ook niet ongewoon voor het christendom.
  Het is het jaar 2017 en dat is 500 jaar nadat Luther zijn 95 stellingen tegen de Rooms katholieke kerk publiceerde. Het treurige is dat een domineesdochter voor de volle honderd procent in gaat tegen reformatorische stellingen en daarmee onder meer lak heeft aan de normale behoeften van het volk om door de machtigen van deze aarde serieus te worden genomen. Waarbij moet worden opgemerkt dat Luther een volledig scheiding tussen kerk en staat voorstond, die geheel in gaat tegen de huidige situatie in Duitsland waar de staat nota bene de dienstverlener is. Een christelijke partij was voor hem ook onbestaanbaar. Een christelijk politiek collectief zag hij als fout.
  Nou ja, veel protestantisme is er niet meer en van wat er is, is het meeste ondertussen wel van het padje af geraakt.
  De als eigenaren van Rome’s erfenis fungerende aristocraten hebben meer pijlen op hun boog. Het is niet alleen de kerk maar het zijn evenzo de ondoorzichtige grootste bankenconcentraties en wat er meer mee verbonden is en zich er mee verbonden voelt. Daaronder de vergrote politieke invloed. Daar lijkt gezien de internationalisering en de huidige openbare meningsvorming niet tegen op te boksen.
  De eeuwenlange mars naar secularisering is vanaf zo 1980 gevolgd door restauratie van godsdienstige en daar tegenaan hangende macht. In Nederland begon dat met een van Agt en een Terlouw, mee nota bene door internationaal snel verbreid neo marxisme en multiculturalisme dat politiek erkenning vond.
  Een groot deel van de Europese bevolking bestaat uit ”middeleeuwers”. Nou, de echte middeleeuwers waren veelal helemaal niet zo ingenomen met hun machtige overheerser. Hopelijk gaat de huidige Europese bevolking de strijd aan tegen hun onderdrukkers.

 25. Ali Yas

  “nog meer slecht nieuws: vooral jongeren in Nederland zijn namelijk fan van de EU”

  Ach, die worden vanzelf wijzer wanneer ze gaan werken en daarom inspraak willen in de manier waarop de belastingontvangende partij hun geld uitgeeft.

  1. Standaardbinnen

   Dat zal op langere termijn pas mogelijk zijn als een periode van meer linkse politiek een herverdeling van inkomen en vermogen en verbetering van sociale zekerheid heeft afgedwongen.

   1. Sniper666

    @ standaardtrol

    Dat is een bizarre denkfout. Denkt u dat de EU staat voor herverdeling van inkomen en arbeid? En daarbij ook nog betere sociale zekerheid? Laat je nakijken man..

    1. Standaardbinnen

     De EU is slechts een vorm waarin de politiek zich organiseert. De politieke inhoud wordt bepaald door de kiezer en mijn logica zegt dat die de komende jaren meer naar links zal neigen.

   2. Ali Yas

    Zoals gebruikelijk moet je de woorden van Brouwenstein omdraaien. Dus zo:

    Greep op de uitgaven van het zelf verdiende geld zal op langere termijn, met een steeds meer naar internationaal communisme neigende politiek, geleidelijk tot nul afnemen. Maar de pogingen de sociale zekerheid overeind te houden zullen leiden tot een feitelijke ineenstorting ervan.

    1. Standaardbinnen

     De schokkende inkomens- en vermogensongelijkheid loop in belangrijke mate volgens de generatiescheidslijn. Dat verklaart waarom jongeren de laatste tijd linkser stemmen. Met communisme heeft dat weinig te maken. Jongeren ervaren deze scheefgroei als onrechtvaardig.

 26. Hank

  Dat er nog mensen zijn die voor de EU zijn, lijkt me toch echt ongeloofwaardig.
  Dit onderzoek is natuurlijk nep maar het volk denkt dat het waar is

  Een telefonisch afgenomen enquete vanuit de VS lijkt me niet erg betrouwbaar.
  Zolang er nog zoveel kiezers op Wilders stemmen denk ik dat er maar weinig mensen voor de EU zijn en snakken naar een Nexit!

 27. Seneca

  Het verbaast mij niet dat ‘jongeren’ pro EU zijn. Tenslotte heeft men nu ‘free roaming’ binnen de EU, als men de grens over gaat hoeft men geen paspoort te tonen, als men werkeloos is krijgt men – nog wel – een uitkering. Volgens de msm – en die liegen niet (denkt men) – is dit alles te danken aan de EU. Totdat men wakker wordt, maar dan is het te laat. Dan beseft men dat men al die jaren in een illusie geleefd heeft en het meest trieste is, dat er veel ‘ouderen’ onder hen zijn die zich in deze door alle overheden geschapen, illusie leven en niet verder kijken dan hun neus lang is. Zie de reacties van o.a. Teelbal, stuk ongeluk, standartenfuhrer, beuk, mees enz.enz. In trieste mensen zijn dat die geloven in dit sprookje en niet het sprookje doorzien. Eveneens de weinige Nederlanders die in de jaren 40-45 het sprookje van de nationale socialisten niet geloofden en tegen dit linkse tuig in opstand kwamen. Vandaag de dag herdenken wij deze helden maar leert men hier iets van? Niets, men blijft in dezelfde sprookjes geloven en lopen achter het sprookje van EU aan dat in wezen identiek is aan het sprookje van de nationale socialisten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.