PvdA gebruikt machtspositie: leraren krijgen hogere loon of er komt geen begroting

Geen categoriejun 27 2017, 19:00
De PvdA wil een punt maken en ook nog eens daarbij media-aandacht. Zolang de PvdA in het demissionaire kabinet zit, kan het op onderwerpen die gevoelig liggen, dwarszitten. Dat doet Lodewijk Asscher nu ook en gaat voor de wagen van de VVD liggen door hogere salarissen voor leraren te eisen.
Het is nogal een onderwerp. Er wordt meer geïnvesteerd in het onderwijs, maar er is bonje tussen leraren. De leraren van de basisscholen krijgen minder betaald dan de leraren van de middelbare scholen. Het scheelt een paar honderd euro, maar al jaren heeft het onderwijs last van onderontwikkelde investeringen vanuit de overheid.
Of de overheid überhaupt het onderwijs moet financieren is een andere vraag, maar er zijn nogal gevoeligheden betreffende de hoogte van het salaris. Het lijkt alsof de ene docent minder doet dan de ander, of dat er een kwalitatief verschil is tussen de docenten van het primaire onderwijs en het voortgezet onderwijs.
De PvdA wil dus de begroting blokkeren voor 2018 als er geen verhoging van de salaris van de docenten bij zit. Zolang de toekomstige potentiële coalitie van VVD-CDA-D66-ChristenUnie er niet uit komt, zal de kans groter worden dan de PvdA in de ministersvergadering tegen het voorstel kan stemmen en zo een zwaar middel inzet. Met de onderhandelingen weet je het nooit hoe lang het zal duren, dus dit is een zwaar middel waarmee de PvdA haar positie gebruikt om dit af te dwingen en een trieste Prinsjesdag kan veroorzaken.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten