Rutte geeft niet op: “Als PvdA en VVD niet samen in kabinet door zouden kunnen had u dat wel gemerkt”

Formatiedebat: premier Mark Rutte (VVD) voert het woord. © De Dagelijkse Standaard.
Foto: Formatiedebat: premier Mark Rutte (VVD) voert het woord. © De Dagelijkse Standaard.

Ah, meneer lijkt een beetje geïrriteerd te zijn.

Wat leuk! Mark Rutte is toch een beetje gepikeerd dat de PvdA opeens het hoofd in de nek gooit wat salarissen voor leraren betreft. Nou hebben die mensen natuurlijk niets te eisen — ze hebben al zoveel vrije dagen dat ze God dagelijks op hun blote knietjes zouden moeten danken dat ze genoeg verdienen om voor zichzelf te zorgen — maar de PvdA denkt daar, helaas, weer eens heel anders over. De sociaaldemocraten hebben immers nog nooit een beroepsgroep gezien waarvan ze vinden dat die niet recht op meer heeft.

Aangezien de VVD daar publiekelijk anders over zegt te denken vragen journalisten zich natuurlijk af wat dit voor de toekomst van het demissionaire kabinet betekent. Wordt het demissionair-demissionair?

Rutte vind dat, gek genoeg, geen leuke vragen. En dus reageert hij zo:

Hij weigert te zeggen of de onderwijsrel besproken is in de ministerraad? En wie denkt Rutte precies dat hij is. Het zal hem verbazen maar hij en zijn vrienden zijn er om óns, het volk, te dienen. Niet andersom. Als journalisten vragen hebben over dit soort toch wel belangrijke onderwerpen dient hij daar dus antwoord op te geven, zeker als steeds meer mensen het gevoel hebben dat het weleens bijzonder chaotisch kon worden in de politiek.

Zo wordt het einde van Rutte II opeens dus nog bijzonder spannend. Als de VVD namelijk niet akkoord gaat met het verhogen van lerarensalarissen wil Asscher zijn handtekening niet zetten onder de begroting eind augustus. Dat is toch een beetje lastig als er dan nog geen nieuwe coalitie is.

Met andere woorden, zoals vanouds gijzelt de PvdA haar coalitiepartner weer eens. Rutte kan dan wel boos worden op journalisten die hem daar vragen over stellen, maar eigenlijk is dit toch echt zijn eigen schuld. Hij had immers beter moeten weten dan in een coalitie te stappen met de huichelaars van de PvdA. Die club is nooit te vertrouwen geweest.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reageer

19 reacties

 1.   

  Hij en Asscher moesten samen een paar keer slikken, toen dat stuk in de Telegraaf gepubliceerd werd en hebben geen tijd meer gehad om de interne strubbelingen te bespreken.

 2.   

  Het “normaal doen” effect van voor de verkiezingen heeft markie inmiddels weer omgezet in een “doe ff lekker zelf normaal”. Dat krijg je als je de arrogantieteugels in handen geeft (hallo vvd kiezers!) van deze megalomane liegende scheerkwast.

 3.   

  Misselijk gedoe van de PvdAllah. Op het laatst nog ff expres dwars liggen. Hoop dat de kiezer het goed ziet hoe kinderachtig deze kleuter partij is. Zet Segers zijn voet dwars bij de formatie heeft de FvD bij nieuwe verkiezingen plotseling 9 zetels en de PvdAllah 2. Hahaha lolol :-)

 4.   

  Je moet bij Rutte ook niet over het financiele belang voor onze instanties gaan praten als hij het geld liever wil overmaken naar Brussel of Griekenland. Eerst ging het om de zorg nu gaat het over onze leerkrachten in het onderwijs straks is het nog de vraag of defensie uiteindelijk toch nog wat bij krijgt. Ook bij dat laatste zal hij prikkelbaar gaan reageren met de reactie: “Is het, op dit vredige moment in Nederland, dat dan wel nodig dan?”

 5.   

  Begrijp ik uit het artikel dat de salarissen van onderwijzend personeel moeten worden verlaagd?

 6.   

  NEGEER DE TROL. Hij weigert met opzet het artikel goed te lezen.

  1.   

   Voeg die reacties van Kogelbert en Sniper samen en het lijkt of er hier sprake is van een denkstoornis. :-)

   1.   

    ;-0 ;-)

 7.   

  Voor Asscher kan ik geen beter optreden bedenken dan zijn aftreden. Wat een sukkel. Nu gouden bergen beloven en in de regering in bijna vijf jaar tijd niets van zijn beloftes hebben waargemaakt. Hij had er ook nog een formatiekwestie van kunnen maken indien hij positief zou hebben gereageerd op de bedelbedes om zich bij het motorblok aan te sluiten. En dan zit het ministerie van onderwijs ook nog met een tekort. Kortom: Asscher doet beloftes die hij niet waar kan/zal maken. Wie gelooft Asscher nog?

 8.   

  Het huwelijk van Rutte II heeft vele deuken, maar de auto rijdt nog steeds. Ik ben ervan overtuigd dat bruggenbouwer Rutte ook deze hobbel zal kunnen overkomen. Mogelijk delft de PvdA weer het onderspit, zoals bij de Kerstcrisis geschiedde.

  Wat is een demissionair kabinet eigenlijk als het valt? Een demissionair demissionair kabinet?

  1.   

   Ik bescheur me van het lachen. Bruggenbouwer Rutte!!
   Ja, Guus, met liegen en bedriegen kom je er niet.
   Je weet, een leugen is niet zo snel of de waarheid achterhaalt hem wel.
   Lijkt me dus meer op een kaartenhuis, dat voor Prinsjesdag in elkaar stort.

   1.   

    HW, Rutte weet hoe hij de boel bij elkaar moet houden. In 2010 wist hij het CDA/PVV aan tafel te zetten en in 2012 sloot hij een coalitie met de PvdA. De NOS noemde hem weleens een “plakbandpremier”: dat is een accurate beschrijving. Vooral daar Rutte II de rit uitzat.

   2.   

    @ HW

    Volgens Guusje is Rutte “een zeer bekwaam bestuurder”. Dan weet je het wel hè?

    1.   

     Ik vind Rutte inderdaad een bekwaam minister-president, Sniper. Hij heeft ongetwijfeld fouten gemaakt, maar over het algemeen, leidde hij de kabinetten met kundige hand. Hij is een bruggenbouwer; hij weet hoe je partijen bij elkaar moet krijgen. Hij begrijpt hoe je een instabiel kabinet bij elkaar houdt. Dat is wat ik in Rutte waardeer.

     Dat wil niet zeggen dat ik nooit kritisch ben. Ik ben geen (rechts)liberaal, dus ik zal nooit meegaan in zijn liberale standpunten.

     1.   

      Nee we weten het wel je bent zo’n links liberaal D66 gezwel, die de praktijken van de Nazi’s nu willen doorvoeren in de Nederland.
      Kinderen vanaf 12 jaar zelfbeschikkingsrecht en voltooid leven.

      Net als bij de donororganen worden we straks gedwongen om zieke kinderen te laten bepalen hoe het verder moet en wat houdt een voltooid leven straks in.
      Zie het al voor me, net als de veranderingen in de ontslagprocedures bij werknemers zoals de 55/+ bij een werkgever, je bent te duur meneer, U kunt wel gaan of straks bij Alexander, U wordt te duur met uw AOW, U moet afsluiten, want Uw leven is voltooid.

      Deze frasen werden ook gepredikt door Hitler, Himmler, Heydrich en Mengele en nu doet Alexander Pechtold het dunnetjes overnieuw.
      En dat maken D66ers tot inzet in de nieuwe formatie.
      Hoe kom je er zonder gewetenswroeging op.

   3.   

    Ons Guusje ziet Rutte als zijn god HW daar mag je niet aan komen pas op haha

 9.   

  Het is natuurlijk niet een probleem die nu de kop opsteekt maar die er al langer is. Asscher had vier lange jaren de tijd om hier ets aan te doen maar hij wou de coalitie in stand houden net als Rutte. Nu hij bijna niets te verliezen meer heeft gaat hij het gevecht aan. Had hij het vier jaar geleden gedaan waren wij van deze nepregering ook snel verlost geweest. En had de PvdA nog wat leden. Maar dat is minder erg.

 10.   

  Nou meneer dat zijn er dan 2, want de VVD is ook nooit te vertrouwen geweest.

 11.   

  Het was de kunst in het leven, om niet alleen
  de poten onder de stoel weg te zagen, indien noodzakelijk,
  maar aan het hoofd van de tafel te blijven zitten
  omwille samen het voedsel te delen aan een rijkelijk
  voorziene dis.

  Tilburg, 10 december 2017
  Petra Cecilia Maria Hermans

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!