Suïcidaal meisje krijgt na media-alarm eindelijk een plekje in een kliniek van Van Rijn: de wachtrij blijft bestaan

Depressies en suïcide zijn fenomenen die we in Nederland moeilijk vinden om te bespreken met elkaar, of waar heel weinig aandacht naar uit gaat. Het beleid rondom psychische problemen is in dit land in bepaalde opzichten belabberd. De gemeenten hebben sinds 2015 de verantwoordelijkheid gekregen voor jeugdzorg, zo ook kinderpsychiatrie. De decentralisatie, in combinatie met bezuinigingen, heeft ervoor gezorgd dat er minder geld beschikbaar is en de wachtrijen oplopen. Vorige week hebben 240 kinderpsychiaters al de noodklok geluid over de rampzalige gevolgen.

Zoals altijd met dit soort beleidsveranderingen moet er eerst iets ergs gebeuren of dreigen te gebeuren voordat er uiteindelijk maatregelen worden genomen. Via Facebook hebben ouders van een 16-jarig meisje ook een noodkreet laten horen. Sinds april is bij het meisje verschillende soorten van psychische klachten als bipolariteit en autisme geconstateerd en dat heeft geleid tot een aantal zelfmoordpogingen. Verschrikkelijk voor de ouders, maar wat nog erger is, is dat er een wachtrij is waar je u tegen zegt. Dat is bij heel veel gemeenten het geval. Dit heeft de ouders tot wanhoop gedreven en ze vragen zich af ‘hoeveel pogingen tot zelfmoord ze nog moeten mee gaan maken’:

Stel je voor dat je daar zou melden met een vleesetende bacterie in je been en dat je verteld zou worden dat je moet wachten, zegt vader Pascal. Terwijl je weet dat je je been kunt verliezen en vervolgens zelfs kunt sterven. Dat zou toch gewoon niet kunnen? Waarom kan het hier dan wel?

Ondertussen heeft Staatssecretaris Van Rijn aangegeven dat er een plekje gevonden is in een kliniek en dat hij de problemen rond de wachtrijen wil gaan oplossen. Het is natuurlijk geweldig voor het meisje en de ouders dat er een plek gevonden is, maar de fundamentele problemen blijven. Het is ongekend dat er eerst heel veel media-aandacht nodig is voordat er iets gaat gebeuren. Laten we dit in de toekomst voorkomen, in plaats van wachten tot er iets ergs gebeurt.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

23 reacties

 1. van Urk

  Het antwoord: D66 voor al u diepste pijnen.

 2. Hendriekus

  De overheid moet dus meer kliniekcapaciteit aanbieden en daarvoor de belastingen verhogen.

  Ik vind het altijd zo opvallend dat rechtse mensen altijd zeggen dat de overheid veel te groot en te duur is en net zo makkelijk aandringen op meer dienstverlening van de overheid.

  Ik ben het er overigens mee eens: er moeten miljarden meer naar de zorg en we moeten af van de marktwerking voor taken die bij de overheid horen. Dat zijn er heel wat meer dan de neoliberale rechtse ideologen de laatste decennia riepen.

  1. Sniper666

   @ standaardtrol

   Betrap ik u weer op de “belastingverhoog-reflex”. Hou nou toch eens op daarmee. Ontwikkelingsgelden stoppen behalve voor rampen. Asielgedoe totaal stoppen. Geld zat!

   1. Hendriekus

    Het bedrag dat wordt besteed aan de opvang van asielzoeker is verwaarloosbaar klein vergeleken met de kosten voor de zorg.
    Dit is een zeer leugenachtig argument dat door Wilders zo vaak is herhaald dat minder snuggere figuren als Snipper denken dat het zo in elkaar zit.

    1. swetsnek

     het wordt echt tijd dat jij stopt met ademhalen vuile hond .
     Jou soort moet onmiddellijk uitgeroeid worden waar haal je het lef weg strontvreter ik wens jou echt de vreselijkste dingen toe .IK GA JOU OPZOEKEN

    2. HaZ

     Ontwikkelingsgelden stoppen !!!!!!!!!!!!

    3. Sniper666

     @ standaardtrol

     Laatst was er een wiskundige op de TV die onweerlegbaar(!!) had berekend dat elke invasiër plus de aanhang die mee komt op termijn een miljoen kost. Reken dat eens door voor de 25K/jaar die GL wil. U lult maar weer wat in de ruimte zoals gewoonlijk.

  2. van Urk

   “Ik vindt het altijd zo opvallend dat rechtse mensen altijd zeggen dat de overheid veel te groot en te duur is” Het ligt eraan waar het allemaal aan besteedt moet gaan worden en of het wel nuttig voor iedereen is. Ik wil heus wel meer belasting aan onze zorg, infrastructuur, economie en veiligheid betalen maar niet aan zaken waar wij totaal geen kijk op kunnen hebben.

 3. Sniper666

  Het is schandalig dat er te weinig plaatsen zijn in de psychiatrische opvang. Voor de “asielzoekers” kan alles.. Kaalslagbeleid van het oh zo sociale Pvda.

  1. corfo

   @ Sniper666.
   Van Rijn liet z’n eigen ouders in hun pies en stront liggen ! Die vent deugt van geen kant.

   1. Sniper666

    @ corfo

    Correct, die van Rijn had geen tijd voor zijn eigen ouwelui. Leuk als je dan die poster bekijkt. The Horror !!

    1. Guus Geluk

     Allemachtig, wat een gezeur weer, Sniper/corfo.

 4. Sniper666

  @ standaardtro & GG

  Die van Rijn is zeker een voorbeeldig PvdA bestuurder in jullie ogen? 🙁

  1. Guus Geluk

   Iedereen makt fouten, Sniper.

   1. Sniper666

    @ GG

    Het zijn GGVD zijn eigen ouders! Dat is geen foutje.. dat is schandalig!!!! Liever miljarden naar de invasiërs en onze eigen ouwetjes in de shit laten liggen dus?? Wie is hier nou sociaal..

    1. Guus Geluk

     De kosten voor de (ouderen)zorg beslaan een groter deel van de begroting dan de kosten voor vluchtelingen. Bovendien betalen nieuwkomers met de Nederlandse nationaliteit, ook gewoon belasting. Er staat geen geldboom op het Binnenhof, de Nederlandse regering moet roeien met de riemen die zij heeft. Net als bij politie en Defensie.

  2. Hendriekus

   Ja, van Rijn is een bijzonder kundig bestuurder die in korte tijd een hoogstnoodzakelijke en zeer succesvolle stelselwijziging in de zorg doorvoerde. Een geweldige prestatie die geen enkel kabinet ooit zal willen terugdraaien.

   Ik vrees dat je geen idee hebt waarover je praat.

    1. Hendriekus

     Het opmerkelijke was niet dat er uitvoeringsproblemen waren maar dat ze zo beperkt bleven.
     Uiteraard zijn er uitvoeringsproblemen bij de uitvoering van zo’n enorme stelswijziging. Toch is er werkelijk niemand die vond dat dat dit niet zeer gewenst was, zowel uit oogpunt van kwaliteit van zorg als de kostenbeheersong.
     Wees er dankbaar voor, beste meneer van Urk. Dankzij van Rijn zult u straks heel lang thuis kunnen blijven wonen en alleen in een Verpleeghuis belanden als het echt niet anders kan. Een geweldige verworvenheid.

     1. van Urk

      Ik hoop het. Gelukkig hebben we op Urk vele spontane handen.

     2. Sniper666

      @ standaardtrol

      Blabla van Rijn blabla PvdA-fan blabla dus alles goed blabla Pavlov.

   1. swetsnek

    BLA BLA BLA DOMBO GA LEKKER SLAPEN EN WORDT A.U.B NOOIT WEER WAKKER

 5. Babaji538

  “Schiet op.”

  Petra Hermans

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.