Boem! Demissionair kabinet maakt sigarettenautomaten illegaal. Vanaf 2022 moeten ze weg zijn

Het demissionaire kabinet gaat stug door met het nemen van allerlei maatregelen die al dan niet op steun vanuit de kiezer kunnen rekenen.

Je zou denken dat een demissionair kabinet er eerst en vooral is om de boel een beetje in de gaten te houden tot er een nieuw kabinet is. Helaas, het demissionaire kabinet Rutte II denkt daar heel anders over. De regering gaat namelijk stug door met het nemen van allerlei maatregelen, ja, ook als die maatregelen helemaal niet gesteund worden door de kiezer.

Sigarettenautomaten gaan verdwijnen uit de horeca, en supermarkten en tankstations moeten zorgen dat rookwaar uit het zicht van de klanten liggen. Dat schrijft staatssecretaris Van Rijn in een brief aan de Tweede Kamer. Het verbod gaat in 2022 in. Supermarkten moeten al in 2020 maatregelen treffen. Hiervoor is gekozen omdat het voor grote winkels gemakkelijker is om sigaretten buiten zicht te leggen, zei Van Rijn in het Radio 1 Journaal. Het verbod geldt niet voor tabakszaken.

Van Rijn legt uit waarom hij deze vergaande stap neemt:

“Roken is erg ongezond en het is belangrijk dat we ingrijpen om onze jeugd te beschermen. Dat vind ik mijn taak als staatssecretaris van Volksgezondheid. We moeten vooral jongeren helpen om van het roken af te komen en zorgen dat ze niet gaan roken.”

Dat het ongezond is klopt. Maar dat maakt het niet automatisch een taak van de overheid om mensen tegen zichzelf te beschermen. Sterker nog, als je daar eenmaal mee begint kun je wel bezig blijven. Nog even en eten bij McDonalds en Burger King mag ook niet meer omdat de boven-ons-gestelden in Den Haag besluiten dat het niet goed voor ons is.

Er zijn zeker goede argumenten om de tabaksindustrie aan te klagen. Tabaksproducenten hebben de boel voorgelogen en bedrogen. Dat is algemeen bekend en dat zal tijdens een toekomstige strafzaak ongetwijfeld ook bewezen worden. Maar dat betekent niet dat we roken dus maar helemaal moeten verbieden, en ja, dat is natuurlijk precies waar dit de aanzet toe is. Uiteindelijk willen deze mensen sigaretten helemaal illegaal verklaren, net zoals heroïne en drugs.

Een grote fout. Sigaretten zijn inderdaad ongezond en tabaksbedrijven moeten gedwongen worden om openheid van zaken te geven over de daadwerkelijke effecten van roken. Er moet ook voor gezorgd worden dat bepaalde stoffen die extra verslavend werken uit de producten gehaald worden. Dat kan allemaal geregeld worden. Maar het helemaal juridisch uitbannen is in de praktijk niet alleen onmogelijk, het druist ook nog eens in tegen de principes van vrijheid; principes die we in Nederland allemaal zeggen te delen. Als mensen zichzelf willen vergiftigen, tja, dat recht hebben we nu eenmaal. Ja, ook als politici het beter denken te weten.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

10 reacties

 1. Marius Feenstra

  We moeten ingrijpen om onze jeugd te beschermen tegen de PvdA.

  1. TheGrimReaper

   EN niet te vergeten Rutte……..

 2. DutchDropveter

  Dan ook maar een verbod op het zichtbaar tonen van alcoholische dranken? Wordt een leuke uitdaging voor winkel ketens, ook het stunten met goedkoop bier moet aan banden.

  Alchohol is veel schadelijker dan die paar mensen die nog roken en juist de staatskas spekken.

 3. Sniper666

  Vreemd dat het demissionaire kabinet dit kan besluiten? Ze moeten toch alleen maar op de winkel passen?

 4. Nederlandse_Patriot

  Ik rook niet en ik drink niet (zal ik nooit doen ook), maar dit is weer onzinnig. Typische technocratische onzin van de VVD en PvdA. ”Wij weten wat het beste voor u is!”. Laten we ook gelijk alles wat met alcohol te maken heeft censureren. Lekker haram!

 5. Kodi

  En wat gaat er gebeuren met die Marokkaanse criminele Sisi bars? Blijven die ongemoeid?

 6. Roughwood

  Betutteling, betutteling en nogmaals betutteling. Bereidt u maar vast voor op een nieuwe, of verzwaring van een bestaande, belasting als dit doorgaat. Want het gemis aan tabaksaccijns (€ 2,44 miljard in 2015) moet natuurlijk wel worden gecompenseerd door onze hypocriete Haagse bende.

 7. van Urk

  Daar had ik het met Beukman ook over. Waarom zoveel hetze tegen de tabaksindustrie en niet tegen de drankenindustrie. Alcohol is net zo gevaarlijk en zelfs gevaarlijker voor de samenleving dan roken. (denk maar aan het verkeer of huiselijk geweld door dronkenschap). Waarom moeten al die pakjes sigaretten uit het zicht terwijl Bier, Whisky of wijn in elke supermarkt, commercial of reclameblaadje gepromoot wordt.

  1. Roughwood

   Eens. Hypocriete NL overheid strijkt zelf miljarden euro’s op van verslavingsgerelateerde zaken zoals roken, alcohol, loterijen en gokken.

  2. HW

   Ik rook wel en blijf ook roken, wat de elite er ook van vindt.
   Vandaag net een bericht, dat dementie de eerste doodsoorzaak van Nederland wordt.
   Ik ziet ze straks allemaal al zitten voor de verpleeg- en verzorgingscentrums,
   onze Rutte, Pechtold, Buma en Segers. Verpleeg- en verzorgingscentrum weg.
   Ze zitten de hele dag na te denken over het verleden en zich af te vragen, WAT HEB IK MEZELF AANGEDAAN, nu zit ik met de stront.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.