Column Jan Roos: “Onze parlementaire pers is corrupt”

Ik heb zo’n zeven jaar in de Tweede Kamer rondgelopen. Vijf jaar bij PowNed als verslaggever, een jaar bij Geenstijl als filmpjesmaker en een jaartje als politicus, nou ja, wannabe politicus. We kunnen in ieder geval wel zeggen dat ik er lang genoeg heb rondgelopen om te weten hoe het er zo’n beetje werkt.

Nu verwacht je waarschijnlijk een tirade over hoe waardeloos onze politici zijn, maar dat doe ik wel een andere keer. Van de 150 Kamerleden zijn er zo’n 10 bezig met het landsbelang, de rest met eigenbelang. Maar daar gaat het dus nu niet over. Ik wil het hebben over één van de meeste corrupte groepen die in Den Haag rondloopt: parlementaire journalisten.

Op een paar na hebben ze vrijwel allemaal een dubbele agenda. En als je een dubbele agenda hebt kan je nooit meer het journalistieke werk goed uitvoeren, wat namelijk inhoudt dat je de macht controleert. De meeste journalisten in Nederland zijn uitgesproken links. Uit onderzoek is gebleken dat nog geen 1% zich rechts voelt, terwijl meer dan driekwart zich met links identificeert. Dan is het ook niet zo gek dat de meeste journalisten uitgesproken voorstander van linkse hobby’s zijn zoals het knuffelen van allochtonen, het ophemelen van de multiculturele samenleving of bijvoorbeeld voornamelijk de positieve kanten van de massa-immigratie onderstrepen, zoals het sprookje dat we overspoeld worden met hoogopgeleide apothekers en architecten. Het propaganderen van eigen denkbeelden moet voorbehouden blijven aan opiniemakers, niet aan, ik noem maar wat, het NOS Journaal.

Objectieve journalistiek is natuurlijk onmogelijk, als je over politiek schrijft is een mening hebben natuurlijk niet te voorkomen, maar doe in ieder geval je best om de schijn van partijdigheid te voorkomen. En dat lukt meestal heel erg slecht. Dat kan je ook zien als je naar de meeste kranten en journaals kijkt. Het is allemaal hetzelfde politiek correcte praatje. Journalisten die daar niet aan meedoen, ik noem een Wierd Duk, moeten stuk. Een andere mening is blijkbaar gevaarlijk voor de beroepsgroep.

Is de corruptie dan alleen maar het kiezen om voor eigen parochie te schrijven? Nee, ik heb voorbeelden genoeg. Journalisten die politici helpen de juiste woorden te vinden, journalisten die net zo lang een quote opnemen van een hakkelende minister totdat ‘ie wel goed uit zijn woorden komt, journalisten die expres onderwerpen niet wensen te behandelen (bijvoorbeeld de aanloop naar het Oekraïnereferendum) omdat het niet in hun agenda past of journalisten die alleen maar negatief kunnen doen over mensen die ze niet leuk vinden (bijvoorbeeld Baudet of Trump).

Allemaal corrupt, maar zijn dit de ergste? Nee, het ergste zijn de “overlopers”. Journalisten die nooit kritisch zijn op de macht, wat hun werk zou moeten inhouden, en dan op een dag een baan krijgen bij de overheid als voorlichter. Ik heb dat zo vaak gezien. De lafste vragenstellers, de grootste EU-lovers, de engste slijmballen krijgen een goed betaald baantje. Dus hoe minder goed je je werk doet in Den Haag, hoe beter het voor je portemonnee is.

Volg Jan Roos op Twitter, Like zijn Facebook-pagina, en abonneer je op zijn YouTube-kanaal.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

9 reacties

 1. SlimK1nd

  Helemaal eens. Ik kwam vanmorgen *weer* een droomvoorbeeld tegen van die corruptie. NRC/Clarice Gargard riep op dat we mensen als Wilders niet als “mensen” moeten zien die “katten leuk vinden”. Geert Wilders is namelijk “evil” en geen mens, maar een monster. Het is echt schrikbarend en doet veel denken aan Carl Schmidt, de hoofdideoloog van de Nazi partij. Die wilde ook alle politieke tegenstanders ontmenselijken. Als iets niet bevalt, of een mening niet bevalt, dan moet het kapot. https://twitter.com/SlimK1nd/status/890857867124891650

 2. Seneca

  Helaas maar al te waar!

 3. Ni28

  De door journalisten zo bejubelde diversiteit ontbreekt juist bij de journalisten zelf.

 4. Peter Selie

  Column Jan Roos: “Onze parlementaire pers is corrupt” Wist je dat dan nog niet Jan?

 5. johnenanne

  Aan het fenomeen dat Jan Roos hier omschrijft, wordt té weinig aandacht geschoten, terwijl deze ontwikkeling van wortel tot tak dient te worden uitgeroeid. Een éérste aanzet daartoe is de oprichting van een soort College van Toezicht bemand door beroepsgenoten, die toeziet op deugdelijke berichtgeving die meerdere aspecten belicht.

  1. HaZ

   Daar is vast nog wel een politiek correcte ex-PvdA’er voor te vinden.

 6. Peter Selie

  Nog even dan is de magistratuur ook veranderd in tijd van het nationaal socialisme waar rechters zoals Freisler van het volksgerichtshof vonnis wees. Een groot Europa, een Führerin en een straf.

 7. H.Vaes

  Beste Peter Selie…..Jan Roos weet dat wel hoor…..maar de overgrote slapende meerderheid die steeds maar weer op Rutte en trawante stemmen heeft er helemaal geen notie van.

 8. Ecoshaarlem

  Ben je daar nu pas achter gekomen, is van af de Uil al aan de gang!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.