Keklik Yücel: “Denk-jongens intimideerden me in de Tweede Kamer”

Keklik Yücel, voormalig Tweede Kamerlid voor de Partij van de Arbeid, doet een boekje open over haar tijd als Kamerlid.

Het is een goede gewoonte: bewindslieden en volksvertegenwoordigers die na hun ambtsperiode opeens voor hun eigen mening uitkomen. Hans Hillen deed dit over het Catshuisoverleg met de PVV bijvoorbeeld. Frans Weisglas twittert zijn eigen mening rond dat het een lieve lust is. En zo zijn er nog veel meer.

Ook Keklik Yücel van de PvdA doet mee in het rijtje. Ik durf niet te stellen dat dit de volle keuze van Yücel (en de anderen) is. Ik zie hier meer de rol van de fractiediscipline in optima forma.

Tegen de Volkskrant zei ze dit:

Ik heb hun gezegd dat we binnen tien jaar de rekening krijgen gepresenteerd.’ Samsom en Asscher steunden haar, maar waarschuwden ook: ‘Je gaat het niet makkelijk krijgen in de fractie.’

‘Toen waren die Denk-jongens nog bij ons. Van hen ondervond ik continu intimidatie. Ze probeerden me voortdurend tegen te houden. Als ik een debat had, zaten zij in het publiek. Beoordelend keken ze toe vanaf de tribune. Of ze regelden dat er een Turkse cameraploeg bij was. Dat is niet normaal. Maar ik boog geen millimeter voor ze.’

Is dat niet erg? Een progressief Kamerlid van Turkse afkomst die haar uiterste best doet om het afdrijven van ethnische groepen uit de maatschappij tegen te gaan werd dus hevig geïntimideerd door fractiegenoten. En Samsom en Asscher? In plaats van de verkeerde elementen de politiek uit te knikkeren, waarschuwden Yücel alleen maar. Het is meer dan kwalijk dat Yücel niet meer gesteund werd door haar partij. Het is tevens tekenend voor de slappe, uitgebluste geest die op de Haagse burelen rondhangt. Ze vertelde verder:

De fractietop steunde mijn lijn en de meerderheid van de fractie ook. Maar het stoorde me dat ze de ruimte kregen voor hun intimidaties. ‘Diederik is één keer op zijn strepen gaan staan, een jaar voordat Kuzu en Öztürk vertrokken, maar ze bleven dwarsliggen.

Diederik is één keer op zijn strepen gaan staan. Echt waar, één keer. Hij zal al zijn kruit wel verschoten hebben bij Greenpeace, als het over daadkracht gaat. Respect, Keklik Yücel, je had veel hoger op de PvdA-lijst moeten staan. Vrouwen als Yücel staan voor oprechte integratie. Ik hoop dat dit niet het laatste is wat we van haar hebben gehoord.

Veel reacties op Twitter laten gelukkig zien dat de meeste mensen vertrouwen hebben in Yücel.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

2 reacties

  1. Ni28

    De Tweede kamer lijkt steeds meer op een internaat met pesterijen en plagerijen. Even de kam doorheen zou wenselijk zijn. Niet het aantal leden is belangrijk maar de kwaliteit.

  2. buitenbeentje

    Vrouwen als Yücel staan voor oprechte integratie. Dan zit ze om meerdere redenen fout bij de PvdA en kan ze beter opschuiven naar een partij die van “integratie” geen verdienmodel hebben gemaakt zoals de Kartelpartijen. Als Yücel staat voor oprechte integratie dan moet ze zich aanmelden bij partijen die daarin geïnteresseerd zijn, PVV en FvD bijvoorbeeld.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.