Dubbele moraal van Mark Rutte: Dubbel paspoort tegengaan is uitgangspunt kabinet

Dubbele moraal van Mark Rutte: Dubbel paspoort tegengaan is uitgangspunt kabinet

Dubbele paspoorten zijn al jaren onderwerp van discussie. De Brexit deed deze discussie weer oplaaien.

Als we het over mensen met een dubbel paspoort hebben, denken we vaak aan allochtonen in Nederland die een paspoort van Marokko of Turkije hebben, naast hun Nederlandse paspoort. Dat is ook logisch, want daar hebben wij in Nederland het meest mee te maken.

Nu zijn er nog veel meer mensen met een Nederlands én een ander paspoort: geëmigreerde Nederlanders. In talloze landen wonen en werken Nederlanders. Soms voor lange tijd of zelfs definitief. Voor deze groep is onze regering streng. Dagblad Trouw citeert Rutte als hij de standpunten van het kabinet weergeeft:

“Het tegengaan van dubbele nationaliteit is voor dit kabinet nog steeds uitgangspunt”

De uitspraken van Rutte zijn een reactie op een petitie voor het behouden van het Nederlanderschap door Nederlanders in het buitenland. Die petitie werd door 22.000 mensen ondertekend.

Ik ben niet voor dubbele paspoorten. Niet voor allochtone Nederlanders met een Turks of Marokkaans paspoort maar ook niet voor Nederlanders die zich in het buitenland hebben gevestigd. Waarom toch die dubbele moraal? Tegen is tegen, voor is voor, zo simpel lijkt me dat. De reactie van Rutte is er een uit het vaatje waar wel meer onzin uit kwam: "Het tegengaan van dubbele nationaliteit is voor dit kabinet nog steeds uitgangspunt." Je moet het twee keer lezen om te begrijpen wat hier staat. Want tegen de achtergrond van het kabinetsbeleid van de afgelopen periode komt deze tekst nogal ongeloofwaardig over.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties