Lachwekkend: hoogleraar stelt voor om de Nederlandse taal ‘gewoon af te schaffen’

Het is ook soms te lachwekkend voor woorden, maar bij het lezen van de Volks(links)blad kwam er zo grappig artikel voorbij, dat er nog een uur voor nodig was om te beseffen dat het geen schijnwerkelijkheid was. De hoogleraar uit Leiden, Rint Sybesma, zegt dat we het Nederlands moeten afschaffen. Dan zou Nederland pas echt mee kunnen doen in de wereld.

Wat moeten we dan, zonder taal? We moeten volgens Sybesma allemaal massaal overstappen op het Engels. Binnen een aantal generaties zal dat volgens hem wel gelukt zijn:

Het is makkelijker dan je denkt. Eerst regelen we dat alle masteronderwijs in het Engels wordt gegeven. Vervolgens bieden we ook steeds meer bacheloropleidingen in het Engels aan. Die zullen gretig aftrek vinden, al was het alleen al omdat men zich goed wil kunnen voorbereiden op de master.

Tegelijkertijd zorgen we ervoor dat er op almaar meer middelbare scholen in het Engels wordt lesgegeven. Ouders die het beste met hun kinderen voor hebben en willen dat ze goed beslagen ten ijs komen als ze naar de universiteit gaan, zullen hun kinderen graag naar die Engelstalige middelbare scholen sturen – na ze eerst naar op het Engels overgeschakelde basisscholen gestuurd te hebben, natuurlijk, want die kinderen moeten wel de kans krijgen goed voorbereid aan de middelbare school te beginnen.

Dit is een bizarre systematiek dat wordt geopperd door een van onze hoogleraren. Het systematisch afbouwen van een taal. Wat is dan nu het probleem volgens deze wereldvreemde man? Door het oprukken van het Engels in het onderwijs, hoog of laag, is het te lastig om het Nederlands als fundamentele taal in Nederland in leven te houden. We zouden volgens hem ‘dan niet meer mee kunnen gaan in de wereld’.

Dat de verengelsing een groot probleem is, daar ben ik het geheel mee eens. Historicus Geerten Waling heeft daar een heel goed betoog over geschreven. Maar wat Sybesma voorstelt is een radicaal verkeerde oplossing. Vernederlands de studies juist weer. Anders leidt men een aantal generaties op van kennislozen. Kennis kan het best overgebracht worden met het gebruik van de moedertaal.

De taal vormt het fundament van een beschaving, historisch en in verbindend opzicht. Het Nederlands uitfaseren zorgt niet alleen voor een belabberde nationale communicatie, maar ook een culturele zelfmoord van jewelste met collectieve vervreemding als gevolg. Zodra de taal verloedert, verloedert de beschaving, dat moeten we voorkomen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

21 reacties

 1. Ni28

  Sybesma is zeker van D66, niet?

  1. Peter Selie

   Kan de politiek kleur van deze rat niet vinden, Gokje?

 2. Marius Feenstra

  Is in elk geval ziek.

 3. IJscoman

  Volgens mij was het artikel satirisch bedoeld. Juist om de verengelsing in het onderwijs aan de kaak te stellen. Maar ook om te kijken hoe dit onderwerp leeft aan de hand van de hoeveelheid boze reacties die het oplevert.

   1. MDV

    Dat het in de Azijnbode staat neemt niet weg dat het satirisch bedoeld is.

 4. buitenbeentje

  De elite heeft in de 17e, 18e en 19e eeuw voornamelijk Frans gesproken, daardoor bleven ze elite, want onbereikbaar voor het volk. Dat soort feodale standpunten schijnt nooit uit te sterven.

 5. Ni28

  Van zo bericht wordt je toch niet boos alleen maar verwonderd. D66 opperde ooit het idee om van Nederland een grote stad te maken. Daarom vroeg ik of hij van die partij is.

  1. van Urk

   Ni28@ Zoiets als het dichtstbevolkte ministaatje Macau? Met D66 en migratie zal dat wel gaan lukken met een paar jaar.

 6. corfo

  Laten we dan maar gebarentaal gaan invoeren; wordt wel wat moeilijk via de telefoon, maar óók als je enkele vingers mist t.g.v. het zagen van hout. ’s Winters met wanten aan zal óók een probleem worden, en het communiceren ná zonsondergang als ’t donker wordt, wordt eveneens problematisch. De beste oplossing m.i. is : sluit die z.g. hoogleraar op in een isoleer-cel, kan die geen kwaad meer uitrichten.

 7. Peter Selie

  De naam Rint Sybesma kan bijgeschreven worden in de registers van Neurenberg 2.0 als landverrader pur sang, op dat wij niet vergeten.

 8. marcsworld

  Wel, I have to say that it isnt a bad idea to change the spoken and written language to Englisch. But it would be very hard for a lot of people to adjust to this new (not so)native language.

  Nah, laten we maar gewoon NL blijven praten.

  1. corfo

   @ marcsworld.
   Tenk joe verrie muts !!

  2. Verlazques

   Ie motten goed Saksisch leer’n proat’n dan ken ie die Engels’n nog wat leer’n.

 9. MDV

  Het artikel van Sybesma is sarcastisch bedoeld. Hij is juist een voorstander van het behoud van het Nederlands. Niet lang geleden schreef hij dit nog:

  http://www.mareonline.nl/archive/2017/06/22/opinie-red-ons-van-het-engels

  Met zijn stukje in de azijnbode bedoelt hij vast hetzelfde te zeggen.

  1. Derksen1

   Dat is juist, hij legt uit hoe men feitelijk bezig is het Nederlands tot een dode taal te degraderen. Hij suggereert dat het een bewuste strategie is maar het is gewoon een onomkeerbaar proces, zoals de vorming van de federale staat Europa een onomkeerbaar proces is.

   Ik moet bij dit soort beschouwingen altijd denken aan ‘het Plan Mansholt’ dat 50 jaar geleden werd gepresenteerd als een gepland beleid om tot industriële landbouw te komen. Die schaalvergroting kwam er maar dat was niet het gevolg van beleid maar van een autonoom economisch proces.

 10. Ali Yas

  Rint is Sinoloog, las ik. Zou hij zich niet beter op de chinezen kunnen richten? Ons Engels is al vrij behoorlijk.

 11. toetssteen

  https://taaldacht.nl/2011/04/09/het-fries-tussen-zustertalen/

  Gaat hem niet worden om dat af te schaffen…..

  1. Derksen1

   Het gaat ook niet om afschaffen, dode talen als Grieks en Latijn bestaan ook nog, ze verliezen echter hun functie in het actieve taalgebruik van de elites. Zo werkt dat. De dialecten worden gesproken door het lagere volk maar de elites spreken Engels. Vroeger konden die twee taalsferen lang naast elkaar bestaan maar met de moderne massamedia niet meer: de Fries kijkt naar de publieke media die Hooghaarlemmerdijks Nederlands spreekt en brabbelt thuis nog wat Fries waarin steeds meer Nederlandse woorden opduiken. Deze beweging zullen we de komende decennia versneld waarnemen met het Engels: de elite en hoger opgeleiden spreken Engels en het volk praat het Nederlandse dialect.

 12. Verlazques

  Volens Duits onderzoek blijkt het Nederlands de meest oorspronkelijke Germaanse taal te zijn, dus deze taal afschaffen is totale cultuurvernietiging. Het Engels wordt een Angelsaksische taal genoemd, maar het lijkt er in de verste verte niet meer op.

 13. Babaji538

  Geschiedschrijving werd geschreven.
  Petra Hermans

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.